Review: La famille Meiland Chardonnay Pays d’Oc IGP


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Chardonnay Pays d'Oc IGP van La famille Meiland met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer toegankelijk
  • Rijk fruitig
  • Niet te vettig
  • Vanaf het eerste glas vol van smaak

The Bad
  • Geen

JFK gaat wijnen, JFK gaat wijnen!

“Wij gaan wijnen!” Misschien wel een van de bekendste kreten van 2019. Maar behalve een aandoenlijke tv-serie met soms hilarische, tenenkrommende, maar vooral leuke momenten krijgen we meer van de familie Meiland. Lees de review hier van hun La famille Meiland Chardonnay Pays d’Oc IGP; nu exclusief te koop bij Wijnvoordeel.nl

“Wat goed!” Gerard Joling zou er jaloers op zijn, of gewoon nieuwe shirts laten drukken. Zoveel quotes die viral zijn gegaan. Dat is voornamelijk te danken aan Martien van Chateau Meiland. Voor diegene die nu nog steeds een wenkbrauw gelift heeft zal ik even een korte introductie geven.

Introductie

Chateaux Meiland is een Nederlands televisieprogramma dat in Nederland uitgezonden wordt door SBS6 en in België door VIJF vanuit Chateau Marillaux in Frankrijk. In het programma wordt de familie Meiland gevolgd terwijl zij het château omtoveren tot een bed & breakfast. Het gezin leent hun achternaam aan het programma. In 2019 won het programma de Gouden Televizier-Ring.

De familie had het met momenten zwaar, maar wisten uiteindelijk te doen waarvoor ze gekomen waren én meer. Martien en zijn familie waren zo gek van “Wijnen” dat ze een drietal prachtige wijnen hebben meegenomen naar Nederland onder de vlag van La famille Meiland.

Chardonnay Pays d’Oc IGP

Deze review testen we de Chardonnay Pays d’Oc IGP waar we zullen letten op een aantal facetten van het wijnproeven, zoals je dit gewend bent bij JustForKoks. We beginnen bij de oorsprong; welke druif leent zich voor de fles. Maar we kijken ook naar de fles zelf; het oog wil ook wat. Daarna gaan we de fles openmaken, ruiken, proeven en beschrijven. Leest u mee?

Oorsprong

De druif van deze witte is de Chardonnay uit de Pays d’Oc. Een hippere en verkorte benaming voor de immense regio Languedoc-Roussillon (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Een wijnstreek die tegenwoordig weer behoort tot de nieuwe jonge wijnlanden. Want waar vroeger de Languedoc-Roussillon vooral bekend stond om voordeligere wijnen, wordt er de laatste decennia juist specifiek geoogst voor de gewilde kwaliteit van deze streek. Want de Pays d’Oc heeft zoveel meer dan andere streken. Denk aan de invloed van zee, hoogteverschillen, veel wind, klei en de heerlijke temperaturen. Het zwoele zuidelijke klimaat geeft de druiven zoals de Chardonnay net even een extra, mediterrane sjeu.

De fles

Klassiek; dat is de eerste gedachte die ik heb bij deze Chardonnay Pays d’Oc IGP. Het kasteel van de familie Meiland staat chique op de fles en is afgesierd met wat mooie bloem/plantachtige versiersels. We zien dat het een IGP gerectificeerde fles uit de streek is en natuurlijk het jaar van de wijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geur & Smaak

Open die fles! Ah, fijn. Een kurk. Dat vind ik als wijnliefhebber toch altijd een prettig iets. Het geeft iets authentieks, wat weggenomen wordt met een schroefdop. Volgens de informatie die we ontvangen hebben kunnen we een aantal zaken ruiken. Maar het leukste is om dit zelf eerst even blind te proberen. Ruik eens zonder voorkennis. Korte snufjes, diepe halen, het maakt niet uit. Probeer eens te ontcijferen wat je ruiken kunt. Ruik ook eens na het proeven, dan lijkt alles wel intenser omdat je het al geproefd hebt.

Plop! We kunnen aan de ruik. Zoals vaak bij een Chardonnay ruik frisse citrusgeuren. Sinasappels, bijna. Maar ook iets zoetigs, dat afsteekt tegen het frisse. Oké, we bekijken wat we hadden kunnen ruiken. Reflecties van perzik, ananas, peer en citrus. Eentje goed dus. De perzik haal ik er niet uit, maar nu ik weet dat ik iets van ananas en peer kan ruiken, nemen mijn hersenen dit mee in de volgende snuffelronde. Heerlijk.

De kleur van deze Chardonnay is mooi geel, goudachtig en glanzend. Een typisch vetje wat zich tegen het glas walst vraagt om geproefd te worden. Dat doen we dan maar 😉 De eerst slok is aangenaam toegankelijk, voor deze wijn hoef je niets te laten. Hij neemt je mee naar de Pays d’Oc en de warme landerijen. Heerlijk zacht, niet te fris aangenaam fruitig in de mond.

De volle smaak van deze Chardonnay is aangenaam fruitig en ergens wat houtachtig, alsof je rijping kan proeven. De afdronk is aangenaam fris en smeekt naar meer. Ik ben spontaan verder gegaan naar een tweede en, vooruit, een derde glas. “Wat goed!”

Conclusie

De La famille Meiland Chardonnay Pays d’Oc IGP; nu exclusief te koop bij Wijnvoordeel.nl, is een verrassend goede wijn. In de eerste plaats omdat de familie toch ook hilarisch is op tv. Dat deed mij afvragen of zij verstand van wijn hadden of gewoon graag iedere wijn dronken. Mijn vraag is positief beantwoord. Zeer toegankelijk zonder moeilijk te doen, gemaakt voor avonden van genot en zalig met een gegrilled stukje kip. Geen simpel wijntje, vergis je niet. De familie Meiland heeft smaak; dit zagen we al aan hun prachtige kasteel en proeven we terug in deze geweldige Chardonnay. Wij, wij gaan wijnen!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.