Review: La famille Meiland Rose 2019 Pays d’Oc IGP


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
  • Toegankelijk
  • Goede fris-zoet verhouding
  • Heerlijk zomers

The Bad
  • Geen

Na de review van de La famille Meiland Chardonnay en de Merlot, nu de review van hun Rose! “Wij gaan wijnen!” La famille Meiland Rose 2019 Pays d’Oc IGP nu exclusief te koop bij Wijnvoordeel.nl “Wijnen! Wijnen! Wijnen!” JFK kan geen genoeg krijgen van de Meilandjes. De Chardonnay was verrukkelijk, de Merlot goed. Dat belooft […]

Na de review van de La famille Meiland Chardonnay en de Merlot, nu de review van hun Rose! “Wij gaan wijnen!” La famille Meiland Rose 2019 Pays d’Oc IGP nu exclusief te koop bij Wijnvoordeel.nl

“Wijnen! Wijnen! Wijnen!” JFK kan geen genoeg krijgen van de Meilandjes. De Chardonnay was verrukkelijk, de Merlot goed. Dat belooft veel goeds voor de Rose. Familie Meiland? Voor diegene die echt onder een steen geleefd heeft in 2019 zal ik even een korte introductie geven.

Introductie

Chateaux Meiland is een Nederlands televisieprogramma dat in Nederland uitgezonden wordt door SBS6 en in België door VIJF vanuit Chateau Marillaux in Frankrijk. In het programma wordt de familie Meiland gevolgd terwijl zij het château omtoveren tot een bed & breakfast. Het gezin leent hun achternaam aan het programma. In 2019 won het programma de Gouden Televizier-Ring.

De familie had het met momenten zwaar, maar wisten uiteindelijk te doen waarvoor ze gekomen waren én meer. Martien en zijn familie waren zo gek van “Wijnen” dat ze een drietal prachtige wijnen hebben meegenomen naar Nederland onder de vlag van La famille Meiland.

Rose 2019 Pays d’Oc IGP

Deze review testen we de Rose 2019 Pays d’Oc IGP. Binnen de review letten we altijd op een aantal bepalende facetten van het wijnproeven, zoals je dit gewend bent bij JustForKoks. We nemen een kijkje in de keuken van de wijngaard, de importeur of de wijnboer. Daarna duiken we in de druif en tot slot openen we de fles. Ruiken, proeven en beschrijven. Leest u mee?

Oorsprong

Cinsault is een druif die we vooral tegenkomen in warmere klimaten.  Van oorsprong Frans, maar tegenwoordig wordt deze soort op grote schaal verbouwd in Spanje en Italië. Maar ook verder zoals Zuid-Afrika en Australië. Van origine dus een mediterrane blauwe druivensoort. De bakermat van de Languedoc-Roussillon, zoals ook bij deze Meiland Wijn; de Pays d’Oc. De Cinsault druif wordt veel gebruikt in roséwijn waar hij zich uitstekend voor leent door weinig tannine, weinig pigment (voor een blauwe druif) en een mooie zuurgraad.

De fles

Klassiek; dat is de eerste gedachte die ik heb bij deze Rosé Pays d’Oc IGP. Het kasteel van de familie Meiland staat chique op de fles en is versierd met wat mooie bloem/plantachtige versiersels. We zien dat het een IGP gerectificeerde fles uit de streek is en natuurlijk het jaar van de wijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geur & Smaak

Plop! Een fles met kurk vind ik altijd fijn. Hoewel een schroefdop gemakkelijk is, mis ik de kurk vaak. Een fles openen met kurk is gewoon iets feestelijks, vind je niet?

Oke, laten we even neuzen. Zoals vaak bij een Rose ruik ik een duidelijke mengeling van fris en zoet. Fruitige en zoete rode bessen en misschien aardbei. Het zoete wordt 50% tegengehangen door een zuurtje. Het frisse dat aanstekelijk afsteekt tegen het fruitige zoet. Oké, we bekijken wat we hadden kunnen ruiken. “Vers zomerfruit als aardbeien, frambozen en rode bessen.” Eerlijkheidshalve weet ik dat Zuid Franse Rosé vaak ruiken naar aardbei en zomerfruit. De framboos had ik er niet uitgehaald, maar als je het eenmaal weet. Dan ruik je het ook. De kleur van de Rose is mooi rose, sprankelend waterkleurig.
De eerst slok is een tweestrijd in de mond. Fruitig, fris, sprankelend. Het lekkerste als de wijn goed koel is en de temperatuur aangenaam zomers. Dat laatste ontbreekt, maar is niet aan de wijn te wijten. Hij neemt je mee naar de Pays d’Oc en de warme landerijen. Heerlijk fris, met een niet te overheersend zuurtje dankzij het zomerse fruit.  De afdronk is gelijk aan de neus; een frisse mengeling van een zoet zuurtje. “Wat goed!”

Conclusie

De La famille Meiland Rosé Pays d’Oc IGP; nu exclusief te koop bij Wijnvoordeel.nl, is een sprankelende Rose. Een zeer toegankelijke wijn,  gemaakt voor avonden van genot en zalig bij ieder voorgerecht. Drink je nooit Rose en wil je toch eens wat proeven van de Cinsault druif, dan is de Meiland Rose een hele prettige manier om kennis te maken. Geen simpel wijntje, vergis je niet. De familie Meiland heeft smaak; dit zagen we al aan hun overheerlijke Chardonnay en hun prettige Merlot. Wij blijven wijnen!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.