Review: Maxima Premium Kamado BBQ 16 inch

De Maxima 16" kamado scoort goed. Hij is compleet, mooi qua design en zeer, zeer interessant geprijsd.

 

Maxima, een royal Kamado 🙂 Behalve BBQ’s hebben ze nog veel en veel meer. Van ijsblokjesmachines tot warmhoudlampen, zij hebben alles op het gebied van koken en keuken. Wat hebben ze nog meer? Kamado’s voor een wel heel lekker prijsje. Ik mag de 16″, aka de Compact, reviewen. Voor nog geen 350,- euro is dit een hele, hele mooie koop. Benieuwd of de kamado de centen waard zijn? Ik test hem voor je.

Unboxing

De 16″ kamado’s zijn één van mijn favorieten. Ze zitten een beetje tussen een medium en een small in en ze zijn op een tafel te plaatsen. Je kunt ze met de handgrepen in je eentje net tillen en het grillrooster is groot genoeg om er met z’n vieren van te eten. Perfect.

De Maxima wordt geleverd op een kleine pallet, aan huis en het geheel is met een paar handdoeken eronder prima te schuiven. Het laatste metertje is het even tillen naar een grote tafel en dan kan het uitpakken beginnen.

Productspecificaties

 • Kleur: Zwart
 • Netto gewicht: 34 kg
 • Diameter bbq: Ø 16 inch/41 cm
 • Afmetingen apparaat: B46,5 x D55 x H78 cm

Standaard geleverd met:

  • 1 x Regenhoes
  • 1 x Plate Setter / Heat Deflector Ø 9 inch/23 cm
  • 1 x Schoonmaakborstel
  • 1 x Aspook
  • 1 x Grid lifter

Assemblage

Potverdikke. Hij is hartstikke compleet man, deze compact. Alles zit er op en eraan. Van pook tot regenhoes, plate setter en pizzasteen. Man, wat een feestje voor 350,- euro.  Ik kan eigenlijk niet wachten om alles eens in elkaar te zetten en te testen. Want je zou bijna zeggen : Het kan niet voor dat geld. Maar heb vertrouwen in onze Maxima.

Het in elkaar zetten van de BBQ is gemakkelijk. Alles wat je nodig hebt is meegeleverd. Binnen een kwartier heb je het onderstel, wat een mandje is, in elkaar geschroefd zodat je de kamado gemakkelijker kunt tillen. De handvaten en overige zaken zijn eigenlijk plug-and-play zodat je lekker snel aan het werk kunt.

Bij een compact model zoals deze 16″ heb je geen tafeltjes. Maar ook geen klemmetje die je dome omhoog houdt zoals bij de 14″. Er zit een goed veringsysteem zodat je de dome gemakkelijk open en dicht kunt houden. Heel prettig!

 

Design

Het design van de Maxima is all black. Heel tof. De handvaten zijn dan donker hout, wat op donker essenhout lijkt. Heel stoer. Het gave van de compact variant is dat de dome minder hoog is, maar wel heel breed. Zo kunnen je behoorlijke lappen vlees bereiden op deze Maxima.

Het onderstel is van zwart gecoat staal. Dat ziet er tof uit, maar is wel flink krasgevoelig. Kijk uit als je jouw kamado in het mandje zet wat je net in elkaar hebt geschroefd. Doe het liever met twee personen. Een zwart gepoedercoat staal zorgt ervoor dat het minder gevoelig is voor roest en dat is fijn. Gelukkig heb je wel een prachtige kamadohoes meegeleverd gekregen om hem nog langer te laten meegaan. Ideaal.

Eigenlijk ziet alles er netjes uit. De schoorsteen, van gietijzer of margrietschijf genoemd ziet er tof uit en werkt prima. Bij de kleintjes of oudere varianten zie je wel eens dat deze steeds sluit als je de dome opent. Dat is bij de Maxima niet het geval, dus kun je lekker doorstoken na het openen en sluiten.

De vilten rand is net zoals alle kamado’s van het eerste levensuur prima. Je kan tegenwoordig ook infinity vilt of glasvezel zien. Dat gaat wat langer mee en is eigenlijk wat constanter om goed luchtdicht af te sluiten. Je zou dit zelf kunnen vervangen, maar ik zou het niet doen. Gewoon een seizoen of twee flink knallen en dan een keer nieuw vilt erop. Kost niet de wereld.

De temperatuurmeter ziet er strak uit, laat wel iets rook door. Dat is wel te fixen en is niet van grote invloed op je koken en stoken, maar eigenlijk moet hij luchtdicht zijn voor de beste ervaring. De trekvering aan de achterzijde werken goed. Ze dragen het gewicht van de dome netjes.

Als je flink wat kamado’s hebt getest, dan weet je dat er ook modellen zijn met duwvering zodat je eigenlijk je dome gewoon los kunt laten bij het sluiten. Er is dan wat tegendruk door een extra veer. Dat is hier niet, dus laat de deksel nooit zomaar los. Het is een detail, maar geen enkel probleem. En laten we eerlijk zijn, de prijs maakt alles goed.

 

Het eerste gebruik

Na assemblage en een stevige inspectie mag hij aan! Ik gebruik eigenlijk altijd de firestarter. Dat scheelt behoorlijk wat tijd. Je weet wel, dat ijzeren mandje waar je onder een fikkie stookt en zo de kolen in een soort koker verwarmd. Binnen een minuut of 8 staan de kolen te gloeien en kieper je ze in de kamado. Daarna wat koude kolen er bovenop en we kunnen starten.

De temperatuur schuiven werken prima, ik kan goed de temperatuur monitoren en beheersen en dat is fijn. De margrietschijf draaien we vol gas, de schuif beneden open en flink stoken.

De kamado gaat binnen een minuut of twintig naar de 180 graden en klimt naar de 200. Omdat we behalve wat burgers ook nog wat kip hebben, halen we de temperatuur iets naar beneden. We knijpen de ventilatie onder en boven naar een minimum en zien we na een tijdje dat de temperatuur goed constant zo te houden is op 180. Dan kan het vlees erop!

Hoe test je nu alleen de allerbeste barbecues van het jaar? Juist! Met alleen het allerbeste vlees! BeefenSteak.nl is onze sponsor voor de Beste BBQ van het Jaar verkiezing 2022. Maar dit jaar is het niet alleen Just For Koks die aan de slag gaat met de nieuwste, leukste, mooiste en beste BBQ’s,  DeBesteBBQ.nl bundelen hun krachten om samen met Beef en Steak er tegenaan te gaan.

Als je Beef en Steak zoekt, dan kom je direct op een prettig en gemakkelijke website waar echt kwaliteitsvlees te verkrijgen is voor een heel mooi prijsje. Alles wordt ijzig gekoeld aan huis geleverd, vaak al binnen één of twee dagen. Super! Ze hebben de kennis in huis, dus vraag gerust als je een keer iets speciaals wilt maken. Zij hebben het sowieso in huis!

 

Conclusie

De Maxima 16 inch Kamado Premium is op dit moment de beste compact Kamado als het gaat om prijs-kwaliteit. Natuurlijk zijn er nieuwere ontwikkelingen als we kijken naar het vilt en noem maar op. Maar jongens, je koopt deze Kamado voor 350,- euro, wat echt heel goedkoop is voor een compact. Wil je een ander merk, met nieuwere ontwikkelingen (chipfeeder, glasvezel vilt, etc) , dan betaal je rustig het dubbele.
Bij de Maxima krijg je naast een goede BBQ er ook nog een hoop extra’s voor.  Regenhoes,  Aspook, Platesetter, een pizzasteen en ook nog een stalen borstel om alles even goed schoon te poetsen. De kamado komt snel en goed op temperatuur en is zo te houden. Als je alles afsluit vind je de volgende morgen nog een hele hoop kolen die wederom gebruikt kunnen worden. Het design is mooi en de kamado scoort gewoon op alle eisen die ik in het begin van de review schreef; materiaal, temperatuurbeheersing, werking, uitstraling: prima.

Ga je op zoek naar een eerste kamado? Dan zou ik echt de Maxima aanraden.

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.