Review: O by Nespresso, de toekomst van koffie


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de O by Nespresso van Nespresso met 4.5 sterren.

The Good
  • Erg lekkere expert bereidingen
  • Meer smaakvariatie mogelijk
  • Herkent alle actuele copjes
  • Valt niet teveel op in het interieur

The Bad
  • Erg lekkere expert bereidingen
  • Meer smaakvariatie mogelijk
  • Herkent alle actuele copjes
  • Valt niet teveel op in het interieur

Het is misschien wel de meest professionele beta test die ik ooit heb meegemaakt, de lancering van de O by Nespresso. Een machine waarvan er 1.000 zijn gemaakt en er ook echt niet meer worden gemaakt. We nemen je mee in de bijzondere ervaring. O by Nespresso is echt een test Begin van het jaar, […]

Het is misschien wel de meest professionele beta test die ik ooit heb meegemaakt, de lancering van de O by Nespresso. Een machine waarvan er 1.000 zijn gemaakt en er ook echt niet meer worden gemaakt. We nemen je mee in de bijzondere ervaring.

O by Nespresso is echt een test

Begin van het jaar, verzamelden we ons in de Nespresso boetiek in hartje Amsterdam. Daar stond hij, de nieuwe machine van Nespresso. Nederland is een belangrijk testland voor Nespresso. Daarom stonden er voor 25 journalisten machines klaar. De overige 75 bestemd voor Nederland, zijn verzonden naar Nespresso drinkers in het land. Voor iedereen één regel, hij gaat na 3 maanden terug naar de fabriek.

Unboxing

In de doos van de Nespresso O vinden we naast het apparaat en een stroomsnoer, nog de nodige documentatie. Geen proefpakket met cupjes dit keer, maar die kregen we wel los mee van Nespresso. We konden dus meteen aan de slag.

O by Nespresso Unboxing

 

Design

Het design van de Nespresso O is gedaan door Studio NONOBJECT. Deze studio uit de VS zit onder anderen achter het ontwerp van de UE Boom speakers en de Control4 domotica afstandsbedieningen. Ze kenmerken zich in het ontwerpen van minimalistische, ronde objecten. Zo ook bij de Nespresso O.

O by Nespresso van boven

Deze machine is een soort van groot, platgedrukt ei dat je in je keuken of op kantoor zet. Daarvoor een semi-transparante verhoging om jouw kopjes op te zetten. Bovenop zie je een opening voor de cupjes. Daaronder zie je een vlak dat naar buiten schuift wanneer een kop voor de machine staat. Achter het witte plastic van het uitschuivende deel, zit weer een LED matrix display. Keurig met witte LED’s, wat de machine echt een high-end uitstraling geeft.

O by Nespresso

De meningen over de machine zijn verdeelt, Dit zit hem vooral in dat het een compleet afwijkend design is van alles dat iedereen al kent. Geen enkele Nespresso machine lijkt erop. Ook machines van andere merken komen niet in de buurt van wat Nespresso hier heeft neergezet. Dat is lef hebben.

Is het design perfect? Nah, dat helaas niet. Wanneer aan de uitloop een druppel blijft hangen en de uitloop schuift naar binnen, ontstaat er echt een bruine rand op de machine. In een definitieve uitvoering heeft dat echt nog even werk nodig. Ook omdat het schoonmaken van het systeem, wanneer dit is ingeschoven, lastig is. Ook koffiespatjes vallen snel op, op het matwitte plastic. Maar dat laat zich wel weer zeer gemakkelijk schoonmaken.

O by Nespresso Schoonmaken

Wat ook slim is, is de manier waarop Nespresso met de reservoirs omgaat. Zou je alleen maar espresso’s tappen, dan is het waterbakje leeg op hetzelfde moment dat het capsulebakje vol zit. Je hebt dan altijd een gelijktijdig moment waarop je de machine leegt en vult. Ook het afvalwater wordt netjes gescheiden. Hier is echt goed over nagedacht.

Beiden zijn overigens niet al te groot. Ik vermoed dat dit opzettelijk is. Het advies is namelijk om de machine elke dag met vers water te vullen voor verse koffie. Op deze manier zet Nespresso je aan om vaker het water te verversen, als dit niet in je dagelijkse routine past.

Nespresso app

In deze app kun je de bereidingen naar smaak aanpassen, maar ook de hoeveelheid water die de machine gebruikt bij het serveren. Zo kun je de hoeveelheid koffie aanpassen op jouw servies. Nu gebruik ik op de redactie originele Nespresso kopjes en dan valt toch een dingetje op. Ik zou verwachten dat ik gewoon kan aantikken welk kopje in gebruik en dat de machine er dan rekening mee houdt. Gewoon als een stukje comfort. Ik heb namelijk geen idee hoeveel ml inhoud er in zo’n kopje gaat. Als bezitter van Nespresso servies, behaal je hier dus geen voordeel. Jammer, maar niet iets waar we heel erg wakker van liggen.

De markt is veranderd

Met deze manier van machines bouwen, doet Nespresso iets dat het bedrijf nog nooit eerder gedaan heeft. Lang was er een gouden regel. Welke machine er ook wordt gebruikt, een kopje Nespresso smaakt altijd hetzelfde. Altijd dezelfde druk en dezelfde temperatuur. Natuurlijk kan de gebruiker daar zelf wel wat invloed op uitoefenen, maar out-of-the-box weet je wat je krijgt.

O by Nespresso

Maar, pantenten verlopen. Iedereen mag nu cupjes voor de Nespresso machines maken. L’Or heeft zelfs een eigen machine gemaakt voor Nespresso cupjes, dus ook die markt is niet langer veilig voor het koffiemerk. Dat de originele cupjes steeds vaker opduiken in supermarkten en bij groothandels doet ook al afbreuk aan de exclusiviteit. De Star Bucks cupjes worden zelfs door Nespresso zelf geproduceerd en verhandeld. Met andere woorden, Nespresso leunt vooral nog op service en service alleen is misschien niet genoeg om te overleven. Dus hoe behoud je die voorsprong op de concurrent?

Nieuwe bereidingen

Het onderscheidende geheim zit hem in de bereidingen. Bereidingen waar de machine alles van af weet. Bereidingen die vanuit Nespresso zelf kunnen worden bijgestuurd doordat deze machine verbonden is met internet.

De machine kan met een optische sensor namelijk aflezen welke cup is geplaatst. De machine weet zelf of het een Espresso, Ristretto of Lungo bereiding moet zijn. Daarna krijg je de keuze. Wil je de standaard bereiding die je al jaren gewend bent, of laat je de bereiding aan de digitale barista over?

Kies je voor dat laatste, zal de machine de juiste variatie van druk, temperatuur en hoeveelheid water aanpassen. Zelfs de tijd die de koffie krijgt om vochtig te worden, kan variëren op basis van de koffiesoort in de machine.

Levert dit lekkerdere koffie op?

In veel gevallen wel. In enkele gevallen wat het standaard bakkie Nespresso net zo goed. Smaken verschillen, maar ik ervaar zeker wel de meerwaarde van deze aanpak van de bereiding. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel cupjes de machine herkent. Al geef ik ook toe dat ik nog wat ‘oude pareltjes’ uit het Nespresso assortiment heb. Die herkent hij helaas niet, maar dat is niet erg. Het actuele assortiment zit er in ieder geval helemaal in.

O by Nespresso

Wat als hij de cup niet kent?

In het verleden deed Nespresso er alles aan om cupjes van derden buiten de machine te houden. Met name de plastic cupjes konden enorme problemen opleveren waardoor menig machine sneuvelde. Met deze machine lijkt Nespresso zowaar minder moeilijk te doen.

Letterlijk alle cupjes zijn welkom. Je moet alleen wel accepteren dat Nespresso voor de cupjes van anderen merken, geen bijzondere bereidingen heeft geprepareerd. En dat snappen we natuurlijk. Dat hij met Nespresso’s Star Bucks cupjes niets doet, kan een strategische keuze zijn.

Conclusie Nespresso O

Normaal proberen we een review zo snel mogelijk online te zetten. Zeker wanneer we zo enthousiast zijn over een product als de Nespresso O. Maar… dit product komt dus niet in de winkel. De Nespresso O is een blik op de toekomst van wat het merk gaat brengen. Er zijn wel wat kleine verbeterpunten, maar eigenlijk zijn we gewoon heel happy en gaan we een aantal bereidingen zeker missen nu we terug gaan op een oudere machine. We hopen de techniek in deze in ieder geval snel in een definitieve machine terug te zien.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.