Ofyr TablO

Review: Ofyr Tabl’O Tafelgrill


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Tabl'O van Ofyr met 5 sterren.

The Good
  • Gietijzeren bakplaat
  • Zowel vlak als met grillstripe te gebruiken
  • Bakken op briketten
  • Zeer compleet pakket
  • Funcooking was nog nooit zo stoer

The Bad

Deze zomer haalt Ofyr funcooking naar buiten. Met de Ofyr Tabl’O kun je lekker aan de tafelgrill terwijl jouw vlees wordt bereid op gietijzer, verwarmd met briketten. Unboxing In de verpakking van de Ofyr Tabl’O zit alles voor een succesvolle start. Je krijgt de Ofyr Tabl’O met een speciale tool. Natuurlijk zit er een handleiding […]

Deze zomer haalt Ofyr funcooking naar buiten. Met de Ofyr Tabl’O kun je lekker aan de tafelgrill terwijl jouw vlees wordt bereid op gietijzer, verwarmd met briketten.

Unboxing

In de verpakking van de Ofyr Tabl’O zit alles voor een succesvolle start. Je krijgt de Ofyr Tabl’O met een speciale tool. Natuurlijk zit er een handleiding in, maar ook een startset met 10 kubus briketten van het merk zelf en twee aansteekwokkeltjes. Een eigen firestarter maakt het af. En echt alles is design. Geen goedkope accessoires om de doos maar mee te vullen, maar pure perfectie. Daar zouden we van!

Ofyr TablO Uitgepakt

Ontwerp

Het ontwerp van de grote, houtgestookte BBQ’s is iconisch. Het Nederlandse merk lijkt daarmee een hele nieuwe designlijn te hebben neergezet waarop vele andere merken de laatste jaren zijn gaan inhaken.

Dit ontwerp zien we ook terug in de Ofyr Tabl’O. Een grote disc waarop je jouw groenten en vlees gaat bereiden en in het midden een gat. Al heeft dat gat nu wel een heel ander doel.

Het idee achter het gat van de grote Ofyr is dat je daar voornamelijk je vuurtje aan het opbouwen bent. En ja, die hete blokken hout duw je ook een beetje naar buiten onder de stalen ring. Bovendien kun je alle etensresten, vetten en andere zooi in dat gat dumpen. Het is jouw eigen verbrandingsoventje. Handig en slim.

Ofyr TablO

Het gat bij de Ofyr Tabl’O kun je ook volgooien met overtollige voedselresten, maar dan heb je vooral veel meer schoonmaakwerk. Bovendien liggen de briketten uiteindelijk onder de plaat en niet in het gat.

In het gat zit wel de luchtregeling om daarmee controle te houden over de temperatuur. Dit doe je door met de speciale Ofyr tool de plaat met de briketten een klein stukje te draaien. Daarmee open en sluit je de ventilatie aan de onderkant van de BBQ.

Nog iets slims, is de plastic plaat waar de BBQ op staat. Deze functioneert als een perfect hitteschild tussen jouw tafel en de BBQ. Hij wordt wel iets warm, maar lang niet zo warm als de BBQ zelf. Toch raden we af om deze BBQ / tafelgrill op een plastic tuintafel te plaatsen. Gewoon voor de zekerheid. Het zou zonde zijn als jouw tafel aan jouw Ofyr vast smelt.

De beste brandstof voor de Ofyr Tabl’O

Ofyr levert zelf briketten op maat voor de Ofyr Tabl’O. Het gaat om kubusvormige kokosbriketten. Daarvan krijg je dus een starterpack meegeleverd bij aankoop van de BBQ. Ofyr sluit het gebruik van andere briketten niet uit. Wij hebben onder anderen de eivormige Weber briketten gebruikt en dat gaat ook prima. Het is alleen een beetje inschatten hoeveel je nodig hebt om hem niet te heet te laten worden.

Ofyr TablO met vlammen

Wil je altijd op safe spelen, zou ons advies zijn om gewoon de kubus briketten aan te schaffen. Immers, het is niet zo dat je gemakkelijk en snel wat meer briketten aan kunt maken. Tijdens het grillen wil je de boel ook niet uit elkaar halen om briketten te verwijderen. Zoek dus naar de middenweg.

Wat kun je grillen op de Ofyr Tabl’O?

Net als de Ofyr, is de Ofyr Tabl’O vooral gemaakt voor indirect grillen. Je kunt er wel hele dikke stukken vlees op leggen, maar dan ben je ook echt wel heeeeeeeel lang bezig. Wil je niet. Een steak van zo’n 1,5CM dik is echt nog heel prima te bereiden. Als je, net als ons, mooi vlees van Beef & Steak gebruikt met deze grill, kan het zijn dat je dit zelf nog even op maat moet snijden. Prima toch! Net als plakken groente, aardappel etc. Eigenlijk alles dat je normaal ook op een tafelgrill zou leggen, wordt hier ook echt perfect.

Ofyr TablO Sfeerfoto

Ten opzichte van de grote Ofyr, experimenteer ik zelf wel minder met vloeistoffen tijdens het bereiden. Omdat ik ze nu niet in het gat wil dumpen. Dus live flamberen zit er wat mij betreft niet in met de Ofyr Tabl’O.

Schoonmaken

Qua schoonmaakwerk heb je wat meer te doen dan bij de grote BBQ’s van het merk of met reguliere tafelgrills. Vooral omdat de gietijzeren plaat natuurlijk niet in de vaatwasser mag. Deze moet je even schoon borstelen en bij voorkeur met een halve citroen behandelen. Een snelle was met de hand en, als het kan, drogen op de restwarmte van de kooltjes. Eigenlijk zoals je ieder gietijzeren product zou behandelen.

Ofyr TablO met citroen

Conclusie: Ofyr Tabl’O

De vergelijking tussen de Ofyr Tabl’O en een gourmetstel is snel te trekken. En terecht. Toch is de sfeer heel anders, dan wanneer je met zo’n elektrisch ding op de tuintafel aan het klooien bent. Het bakresultaat is veel mooier. Net als de grote BBQ’s van het merk, is het gewoon een veel leukere manier van bereiden. Hierdoor merk ik dat we hem steeds vaker pakken. Het enige dat ik echt mis is eigenlijk een goede oplossing in de vorm van een beschermende reistas. Kan hij lekker mee naar de camping.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.