Review: Otto Wilde O.F.B. Grill


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de O.F.B. van Otto Wilde met 5 sterren.

The Good
  • Tot 900 graden grilltemperatuur
  • Extreem gemakkelijk schoon te houden
  • Goede beschikbaarheid accessoires en onderdelen

The Bad
  • Low & Slow behoort niet tot de mogelijkheden, dit ding is gemaakt om gewoon heel goed te grillen

Traditioneel grillen is een kunst. Zeker op gas waar je al snel steekvlammen krijgt en toch vooral aan het grillen bent op hete lucht. De Otto Wilde O.F.B. grill pakt het heel anders aan. Het is een grill met hitte van boven. Maar liefst 900 graden! Wij hebben deze gas variant getest. Unboxing Het unboxen […]

Traditioneel grillen is een kunst. Zeker op gas waar je al snel steekvlammen krijgt en toch vooral aan het grillen bent op hete lucht. De Otto Wilde O.F.B. grill pakt het heel anders aan. Het is een grill met hitte van boven. Maar liefst 900 graden! Wij hebben deze gas variant getest.

Unboxing

Het unboxen van de Otto Wilde O.F.B. stelt weinig voor. De gril is praktisch compleet in elkaar gezet. Ook de gasslang wordt standaard meegeleverd. Een mooi, compleet verhaal dus.

Design

De Otto Wilde O.F.B. Grill is geen gewone grill. Dit is een tool voor iedereen die, op gas, een perfecte steak wilt bereiden. Een product voor de horeca of de BBQ purist die zoekt naar die perfecte crust nadat hij zijn steak eerst even heeft gerookt op bijvoorbeeld een kamado. Waarom ik dit onderscheid maak leg ik je later in deze review uit.

Grillen op 900 graden, hoe werkt dat dan!?

De Otto Wilde O.F.B. Grill is een gas gestookte grill die toptemperaturen bereikt. De grill gaat tot 900 graden en dit wordt gedaan door gas door een metaalweefsel te spuiten. Dit is ook de reden dat de hitte van boven komt. Butaangas is lichter dan lucht, dus stijgt op en wordt in dit geval in het metalen weefsel gevangen. Dit wordt heet en geeft hierdoor enorm veel stralingswarmte af.

Met die stralingswarmte verhit je direct het vlees in plaats van dat je het grilt op basis van hete lucht. Het vlees zal hierdoor minder snel uitdrogen. Het resultaat is dus sappiger.

Heeft jouw steak bijna de juiste kerntemperatuur bereikt, dan knal je het vermogen van de Otto Wilde O.F.B. Grill omhoog. Zo ontstaat een prachtige crispy buitenkant op het vlees. Ja, dit is topkwaliteit.

Deze constructie heeft een neveneffect waar menig griller ook blij van zal worden. De Otto Wilde O.F.B. Grill geeft hierdoor geen steekvlammen tijdens het grillen. Vet valt immers niet in de hittebron.

Deze hitte wordt niet alleen gevangen door het vlees. Ook het gietijzeren rooster van de Otto Wilde O.F.B. Grill is flink op temperatuur te brengen. Hierdoor krijg je toch gewoon die mooie grillstripes op jouw steak.

De Meat-O-Meter

De ontwerpers van de Otto Wilde O.F.B. Grill zijn Duits en dat zien we duidelijk terug in het ontwerp van deze grill. Je krijgt twee manieren om de temperatuur te bepalen. Namelijk met de twee gasregelaars, maar ook met de Meat-O-Meter.

Met de Meat-O-Meter bepaal je hoe dicht het vlees onder de twee gasbranders komt te liggen, dus hoeveel directe hitte het vlees krijgt.

De hendel heeft een driedubbel doel. Niet alleen is het een zeer stoere manier om het rooster op en neer te bewegen, maar je kun met de hendel ook het rooster uit de grill trekken. Daarnaast is de hendel ook nog een flessenopener. Dus een biertje openen bij de Otto Wilde O.F.B. Grill is geen probleem.

Grillcapaciteit

Het gietijzeren rooster van de Otto Wilde O.F.B. Grill is met 32,5 x 26,5 CM niet enorm. Bovendien verliest de grill aan de voorkant wat meer warmte dan achterin. Hierdoor kan ik me voorstellen datje denkt dat je met een man of 4/5 echt wel aan de maximale capaciteit zit. Maar vergis je niet. De snelheid waarop je grilt ligt relatief hoog. Ik heb tijdens het testen een burgerlunch geserveerd voor 12 handbalsters. De Beef & Steak burgers en kipfilets vlogen in no-time uit de grill. En dan wordt ik wel heel blij. Het geheim zit hem wel in relatief dun vlees. Ga dus geen hele picanha bereiden als je snel, veel mensen van vlees wilt voorzien. Dit is geen machine voor low & slow. Low & slow is bij voorkeur een bereiding op basis van hete lucht.

En dikke stukken vlees dan?

Wil je wel low & slow, of in ieder geval grotere stukken vlees bereiden, dan pak je er gewoon een kamado of een klassieke gasbbq bij. Daar ga je het vlees rustig bereiden tot het bijna op de juiste kerntemperatuur is. In plaats van dat je dan de temperatuur op laat lopen in jouw BBQ, gebruik je de Otto Wilde O.F.B. Grill om de bereiding af te maken. Jum Jum!

Frietje kapsalon en andere creativiteit

En ja, natuurlijk hou ik ook van het bereiden van ‘andere’ dingen op mijn BBQ’s. Met een gietijzeren skilet grill je met gemak even wat uitringen en champignons mee met het vlees. Maar ook een friet kapsalon is geen enkel probleem. De friet bak je gewoon in de frituur of de airfryer. De lapjes of reepjes vlees grill je even kort op een skilet in de Otto Wilde O.F.B. Grill. Daarna vil je de driptray van de Otto Wilde O.F.B. Grill met friet. Je gooit het vlees erover en dekt het geheel af met geraspte kaas. IN de laagste stand 3 minuten grillen en je hebt een monsterlijk grote friet kapsalon.

Geen all-weather BBQ

De Otto Wilde O.F.B. Grill is een machine gebouwd om precies te doen wat het moet doen, bij droog weer. Laat je de Otto Wilde O.F.B. Grill in de regen staan, kun je hem afschrijven. Neem ook geen genoegen met een weerbestendige cover. In het voor- en najaar blijft de vochtige lucht onder de cover en kun je de Otto Wilde O.F.B. Grill ook snel afschrijven. Zet hem dus binnen wanneer je hem niet gebruikt.

Schoonmaken

Je merkt aan het schoonmaakgemak dat de Otto Wilde O.F.B. Grill een grill voor de horeca is. Met de twee klemmen achterop ontgrendel je de gas top. Die til je eraf en met een doekje maak je echt alles schoon. Bang voor vet voor de grill? Er ligt een uittrekbare rvs plaat onderin. Die kan ook prima in de vaatwasser.

Gas of elektrisch

Ben je verliefd op de Otto Wilde O.F.B. Grill en wil je deze ook in de winter gebruiken zonder in de regen te hoeven staan (*dat zijn de Hollandse winters immers), dan kun je de gass top ook verwisselen met een elektrische top. Dan gaat de maximale temperatuur wel omlaag naar 800 graden, maar kun je hem toch binnen gebruiken. Overigens hebben wij dit niet getest.

Experimenteren met rook

Is roken onmogelijk met de Otto Wilde O.F.B. Grill? Natuurlijk probeerde ik dit ook uit. Er komt immers behoorlijk wat hitte van de branders, ook op de vet opvangtray onder het rooster. Hier legde ik zaagsel op. Dit zaagsel gaat met gemak roken en langzaam verbranden. Maar… je tray gaat wel echt heel zwart worden en ook de Otto Wilde O.F.B. Grill zelf krijgt natuurlijk wat meer roet op de branders. Mijn advies, doe het met mate, maar gebruik bij voorkeur iets anders om te roken.

Onderdelen en accessoires

De Otto Wilde O.F.B. Grill is echt het pronkstuk van het merk Otto Wilde. En deze Duitsers zijn duidelijk van het ‘modulaire’ ontwerp. In plaats van nieuwe modellen uit te brengen, komt het bedrijf met zoveel mogelijk accessoires rondom dit product zelf. Denk aan een aluminium opslagbox, een waterbestendige grillcover, maar ook een pizzasteen, een RVS rooster en meer. Daarnaast zijn alle onderdelen ook nieuw verkrijgbaar. Laat je het rooster per ongeluk roesten en wil je niet aan het schuren, kun je een nieuwe kopen. Net als wanneer je (zoals ik) de driptray hebt verziekt door te experimenteren met rookhout 😉

Conclusie: Otto Wilde O.F.B. Grill

De Otto Wilde O.F.B. Grill is een grill gemaakt voor één doel. Het bereiden van perfecte steaks. Het bereiden van ander vlees is ook geen enkel probleem zolang het maar niet low & slow moet. Daar zijn andere BBQ’s voor. Het voordeel van deze focus is dat je steaks echt perfect kunt breiden, met een hele mooie bark. Ook het schoonmaken is waanzinnig eenvoudig. Ja, ik ben verliefd.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.