Review: Weltevree Outdoor Oven (Pizza-oven, kachel & BBQ)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Outdoor Pizza Oven van Weltevree met 4 sterren.

The Good
  • Combinatie pizzaoven, BBQ & Buitenhaard
  • Cortenstaal (weersbestendig)
  • Prachtig design
  • Aan huis geleverd

The Bad
  • Geen

Een Outdoor oven voor pizza, bbq grill en buitenhaard in één!

Bij DeBesteBBQ.nl (samenwerking tussen GadgetGear.nl & Justforkoks.nl) maken wij nu al drie jaar innovatie in BBQ-land mee. Bluetooth, LED verlichting of innoveren op materiaal. Soms heeft innovatie deze ‘snufjes’ eigenlijk niet nodig en is een samensmelting van verschillende factoren voldoende om op de markt te komen met een prachtige nieuwe creatie. Weltevree (Outdoor Design fabrikant) komt nu met een Outdoor Oven die fungeert als buitenkachel, (pizza)oven én barbecue in één! Lees de uitgebreide review hier!

Weltevree

Weltevree staat voor inventiviteit. Het ouderwetse (huisje) Weltevree gevoel in een modern, design jasje. Het bedrijf is in 2007 opgericht door designer en ondernemer Floris Schoonderbeek. Het team van Weltevree ontwierp vele producten in samenwerking zowel nieuwe als gevestigde ontwerpers en uitvinders.  Op dit moment staat hun webshop vol met de mooiste outdoor products. Van een houten huisconstructie tot een buitenbad. Een outdoor oven tot de diverse prachtige houten bankjes. Als je op zoek bent naar een unieke creatie in je achtertuin, dan is het echt de moeite waard om er eens uitgebreid doorheen te bladeren.

Het ontwerp

Voordat we overgaan tot het unboxen van de oven, wil ik nog wat credits uitdelen aan de ontwerper. Dick van Hoff is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Weltevree Outdoor Oven. Hij bedacht dat hij wilde genieten van een buitenkachel, die de gezelligheid van het buiten samenzijn wilde benadrukken. Maar ook daarbij nog het buiten eten wilde combineren. Een buitenkachel waar je zowel mee kan barbecueën en kunt gebruiken als oven. “Ik vond het niet meer dan logisch om het praktische met het aangename te combineren.” Al dus meneer van Hoff. Om die reden ontwierp hij de multifunctionele Outdooroven. Deze dient als warmtebron én als plek om eten te bereiden, vergelijkbaar met de fornuizen van vroeger, onderstreept de oven het sociale aspect van samen koken en nodigt uit om plaats te nemen bij de haard.

 

Unboxing

De Weltevree Outdoor Oven werd gebracht per pallet. Een flink pakket van 37 × 60 × 133 cm en maar liefst 55 kilo! Het pakket werd aan huis bezorgd en doorgereden tot in de achtertuin. Een fijne bijkomstige service. Bij het unboxen kwamen we de volgende artikelen tegen: de Outdooroven, de schoorsteen, de ovendeur met bijhorende drukschroefjes, een onderstel voor de eerste opvang kolen. Een kookboek vol met allerlei handige recepten speciaal voor deze outdooroven. Een pizzaschep (blijkt onmisbaar) een paar prachtige handschoenen (absoluut onmisbaar) en een barbecuerek. In het totale pakket bevond zich nog een instructie om het één en ander in elkaar te zetten. Dit bleek eigenlijk niet helemaal nodig, omdat de verdere montage voor zich spreekt. De artikelen zijn niet standaard bijgevoegd, maar wel aan te schaffen via de webshop van Weltevree via de volgende link.

Oxideren

De staalsoort dat gebruikt is bij de oven is Cortenstaal. De eerste keer dat je de oven uit de verpakking haalt zal je zien dat je oven helemaal niet die gave de bruine, roestkleurige looks heeft. Sterker nog, hij is geheel zilverkleurig. Geen probleem. Een onderdeel van het gebruik van je oven is ook de oxidatie. Het roestproces dat het Cortenstaal een speciale eigenschap geeft. De zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen, een mooi bijkomend feit.

Voor onze review hebben we de oven direct na het unboxen getest, je ziet dat oxideren wel een weekje of twee duurt. Onderstaande foto’s is te zien dat het oxideren na een weekje regen vooral in de schoorsteen uitslaat. De gehele oxidatie duurt een week of vier, voordat je de mooie roestige kleur krijgt.

Magnetische Thermometer

Als je toch overweegt om deze prachtige oven te kopen, verzamel dan nog even 29,- extra euro’s. Een absolute aanrader uit hun assortiment is de (helaas niet standaard meegeleverde) magnetische thermometer. (De link vind je hier) Zoals we in de praktijk merken dat het gebruiken van de pizza functie van de oven, is het fijn om te weten wat ongeveer de temperatuur is. Natuurlijk kun je ruiken, voelen en zien hoever een pizza is. Maar als de oven een temperatuur aangeeft van 50 graden, dan weet je dat het een lange zit gaat worden. Geeft de oven 250 graden aan, dan heb je binnen vijf tot tien minuten een pizza.

Gebruik

Het werken met de Weltevree oven is één groot outdoor avontuur! Heerlijk om lekker buiten een vuurtje te maken. Bijgeleverde aansteekunits de k-lumet (gemaakt van gerecyclede materialen en bevat geen schadelijke stoffen) maakt dat makkelijk. Ik heb er twee aangestoken en op voorhand wat droge aanmaakhoutjes klaargelegd. Wanneer die flink branden heb ik een paar stukken (oven gedroogd) hout erbij en dan even lekker bij het vuurtje zitten.

Grillen

In de oven zelf kun je met kolen, vanuit je eigen houtblokken, perfect grillen. Schuif ze heen en weer voor een directe of indirecte grill en bak het lekkerste vlees met de echte authentieke houtskool geur en smaak. Heerlijk! Gooi af en toe eens een blokje kersenhout erbij of doe eens gek en ga voor Cave Man Style (lap vlees tussen de kolen) ja, echt. Je zal verrast staan.

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Bekijk de site eens en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze Weltevree, dan mag je alleen tevree zijn met BeefenSteak.nl, zegt wel.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Pizza time! #Weltevree #OutdoorOven #pizzaoven #eetsmakelijk #pizza

Een bericht gedeeld door Jeroen Andreasen (@jeroenandreasen) op

Ondertussen hebben we een pizzapakket uit de supermarkt gehaald. Nee, ik heb niet het deeg zelf gemaakt. Mijn kookkunsten beperken zich tot het barbecue vak en dat wil ik graag zo laten. Het pizzapakket is kant en klaar deeg, met tomatensaus. Dat alleen al is natuurlijk heerlijk met een beetje (veel) kaas. Daarbij hebben we nog wat plakken salami gebruikt en het water loopt al in de mond.

Als het vuurtje lekker brand kan je de pizza steen in de oven plaatsen. Je kunt het ook in het begin doen, maar dan zal je oven iets minder snel op temperatuur zijn. Heb je geen haast dan heb je ongeveer 40 minuten nodig om een koude oven goed op te stoken tot pizzatijd.

Er is behalve de pizzasteen ook een barbecue rek bijgeleverd. Hiermee kun je in het onderste gedeelte lekker mee grillen. Tof is om de functie pas te gebruiken als je klaar bent met het gebruik van de oven en je de gloeiende kooltjes die resteren van het opstoken van de oven, gebruikt om lekker mee te barbecueën. Grillen op hout en houtskool geeft een heerlijke smaakbeleving!

Ik zag dat het rookkanaal niet door het bak- en ovengedeelte loopt maar er (binnendoor) achterlangs. De hitte van het vuur komt dus direct tegen de onderkant van de oven aan, zodat het staal snel opwarmt. De rook wordt achterlangs geleid, door het rookkanaal en je schoorsteen. Let even op het hout wat je gebruikt. Is het maar iets vochtig dan hebben je buren ook plezier van je rook.

Wanneer je de pizza-oven gaat gebruiken, zorg dan dat je wat bloem over de pizzasteen verspreidt zodat het niet vastplakt. Het gebruik van de pizzaschep van Weltevree maakt het helemaal af. Trek wel je handschoenen aan want het ovendeurtje is natuurlijk direct in verbinding met de hitte en het staal van de deur is loeiheet.

De pizza smaakt heerlijk. Veel lekkerder dan van de pizzeria of uit je eigen oven. De smaak is echt, authentiek, met een tikkeltje rook en buitenlucht. De gezelligheid van het buiteneten rondom de kachel is geweldig. Kijk wel uit met kindjes want hij blijft langer warm dan ze denken. Volgende keer gaan we eens een brood of een ovenschaalgerecht proberen, want dat kan ook mensen!

Outdooroven Door

Wat ik zelf nog wel miste is een soort deurtje of een rooster dat voor het open gedeelte geplaatst kan worden. Dit voor eventuele vonken in een droge tijd. De Outdooroven deur past op elke Outdooroven (nieuwe en reeds in gebruik). Bij gebruik van de Outdooroven met de deur wordt de temperatuur in de oven hoger en gaat de rook via de pijp beter omhoog, daarnaast stookt u dan ook efficienter. In de zomertijd wanneer het droog buiten is, hoef je niet bang te zijn voor vonken of uitvallend hout. Echt een aanrader. De Outdooroven Door van Weltevree kun je los hier bestellen.

 

Xapron Lederen Schorten

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Zag je mijn schort in de unboxing video? Dat is een Xapron (bekend van Youtube en Pitmaster X) , een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. Sterker nog, daarna worden ze in het eigen atelier in Waalwijk met de hand vervaardigd. Daarom maken ze een oranje wimpeltje vast aan het borst label. Daar mogen we als Nederlanders best een beetje trots op zijn. Ga je dus voor een echt, Nederlands schort? Tuurlijk, surf even naar Xapron dan.

Conclusie

De Weltevree Outdoor Oven is een geweldige combinatie van drie zaken die iedereen wel in zijn achtertuin zou willen hebben. Wie wil er geen mooie buitenkachel, voor de lange zomeravonden? Een stijlvolle barbecue en een pizza-oven? Iedereen toch. Fijn dat Weltevree deze prachtige combinatie heeft bedacht. Weersbestendig dankzij het sterke Cortenstaal en een mooi stukje outdoor design in ieder z’n tuin. De prijs van de oven is vergelijkbaar met de prijs van een kamado barbecue tegenwoordig. Die moet je ieder geval afdekken en vaak binnenzetten. Daarbij kan je ze niet aansteken voor een gezellige openhaardfunctie. Een pizza op bakken, dat kan maar dan niet met het authentieke gevoel (in combinatie met de pizzaschep) van de Weltevree Outdoor Oven. Willen we in 2019 eens iets anders? Jazeker, zeker voor de saamhorigheid en ouderwetse gezelligheid van bij jouw (huisje) Weltevree.

Beschikbaarheid

De Weltevree Outdoor Oven is nu beschikbaar vanaf 795.- bij Weltevree.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.