Review: San Tanaro Nebbiolo d’Alba DOC 2019


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Nebbiolo d'Alba DOC 2019 van San Tanaro met 4 sterren.

The Good
  • Heerlijk fruitig
  • Toegankelijk
  • Geprezen en bewezen wijn

The Bad
  • Geen

De San Tanaro Nebbiolo d’Alba 2019 is een heerlijke, roodfruitige italiaan die nu op dronk is. Heerlijk als alleenstaande krachtpatser, maar ook milder en toegankelijker dan hij wordt aangeschreven. Bewezen en geprezen dankzij de 90pts uit de Gilbert & Gaillard 2021.

Het wijnhuis San Tanaro dankt haar naam aan de rivier die deze Italiaans wijnranken voorzien van water en zorg. De Nebbiole druifsoort, bekend van de Barolo wijnen, komt prachtig tot zijn recht en maakt een bijzondere lekkere rode wijn uit het wijnhart van Pietmonte.

De naam Piemonte is Italiaans en bij ons beter bekend als Piëmont. De naam zou letterlijk betekenen  ‘bergvoet’ dankzij haar ligging aan de zuidkant van de Alpen. De bekende wijnplaatsen Alba (waar deze wijn ook zijn naam aan dankt) en Asti zijn verantwoordelijk voor een groot aandeel in de wijnindustrie.

Zegt Barolo u iets?

De beroemde Barolo en Barbaresco, uit Piemonte worden van Nebbiolo druiven gemaakt. Deze druif wordt vooral verbouwd in het noorden van Italië, in de heuvels van Langhe. Dankzij de rivier San Tanaro, waar het wijnhuis haar naam aan dankt, de heuvels en het heerlijke klimaat maakt de Nebbiolo druif tot een Italiaans favoriet.

Waar de Barolo een aardse aroma heeft en veel tannine bevat, is het kleine broertje van Barolo: de Nebbiolo D’Alba een heerlijk en meer toegankelijk familielid. Minder stroef dan de Barolo en minder hoog geprijsd. Maar dat doet helemaal niets af aan de kwaliteit. Dat bewijzen de 90pts wel die om de hals van de fles siert. Deze San Tanaro Nebbiolo heeft een gouden medaille verkregen door Gilbert & Gaillard. Dat wil zeggen dat je sowieso kwaliteit in huis haalt.

San Tanaro Nebbiolo d’Alba DOC 2019

De San Tanaro Nebbiolo d’Alba is gebotteld in een mooie fles. Het reliëf van een wapenschild zit in het glas verwerkt en het etiket is wit, blauw met gouden lijnen. Op het etiket prijst de Gilbert & Gillard onderscheiding die toch al iets moet verklappen over de kwaliteit van de wijn. Met een kurk is deze fles gestopt en openen we de Nebbiolo met een prettige plop. Met een alcoholpercentage van 13.50 % is het gemiddeld percentage dankzij de het warmere klimaat waar de druif rankt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Geur & Smaak

Een licht, heldere, rode wijn walst in mijn glas welke ik ingeschonken heb zonder te karaferen. Bij de wat stevigere en oudere Barolo’s is dat nog wel eens gewenst, maar de San Tanaro Nebbiolo d’Alba DOC 2019 is goed zoals hij nu uit de fles komt.  Mocht je de wijn nog willen bewaren, dan kan dat zeker en zal in een later stadium karaferen meer smaak brengen.

We draaien het glas tussen de vingers en ruiken. De neus is vol van rood fruit en een aardse geur. Ik kan mijn vinger niet precies op de rest houden en ga op zoek naar een beschrijving van San Tanaro zelf. Deze blijft goed verstopt, maar gelukkig kunnen de kenners van Wijnvoordeel mij iets meer vertellen over de geurnotie.

“San Tanaro met z’n smaken van sappige kersen, rode bes en donkere bramen. Stevige tannines geven ‘m Piemontese power, in toom gehouden door rokerige houttonen, cederhout, een bundeltje tabak en laurier bijeengebonden met een leertje, zwarte peper en een flinke schep cacao. Complex en heerlijk geconcentreerd.”

Kijk, een hele mond vol. De kersen, bessen en bramen schaar ik onder rood fruit en het aardse lees ik niet direct terug. Maar goed, dit is ook een smaaknotitie.

Als we proeven, dan vind ik de tannines enorm meevallen. Juist erg toegankelijk. Wel het iets stroeve, wat een wijn zoals deze zo aantrekkelijk maakt, het fruitige wat ik zeer zeker terug proef. Heerlijk kersachtig.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het houtigere, tabak en de peper haal ik er niet uit. Wat voor mij ook geen must is, maar het blijft altijd leuk om te proberen om smaken te herkennen.

Serveertips

Ik vind persoonlijk deze wijn het allerlekkerste zonder bijgerechten. De San Tanaro Nebbiolo d’Alba zou zich heel goed kunnen matchen met pasta, risotto of een uitgebreide salade, maar alleen op zichzelf is het een heerlijke wijn. Een tip om een schaaltje olijven en wat kaasjes erbij te nemen, die zou ik zeker eens proberen. Vooral met italiaanse kaas en provençaalse olijven is de wijn enorm lekker.

Conclusie

De San Tanaro Nebbiolo d’Alba 2019 is een heerlijke, roodfruitige italiaan die nu op dronk is. Heerlijk als alleenstaande krachtpatser, maar ook milder en toegankelijker dan hij wordt aangeschreven. Bewezen en geprezen dankzij de 90pts uit de Gilbert & Gaillard 2021.

De San De San Tanaro Nebbiolo d’Alba 2019 is verkrijgbaar via Wijnvoordeel.nl voor € 12.99 7.49

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.