Review: Carbonaia Montefalco Sagrantino DOCG (2012)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Carbonaia Montefalco Sagrantino van Wijnvoordeel.nl met 3.5 sterren.

The Good
  • Toegankelijk wijn op leeftijd
  • Prachtige druif van een authentieke streek
  • Zeer prettig in combinatie met een gekruide maaltijd

The Bad
  • Milde vlakheid op zichzelf

Het Italiaanse geheim uit Umbrie! Lees alles over de wijnreview van de Carbonaia Montefalco Sagrantino!

De Italiaanse druivensoort Sagrantino is alleen in de omgeving van Montefalco te vinden; een authentieke druif die gerespecteerde wijnen binnen en buiten Italië op markt brengt. Zo ook de Carbonaia Montefalco Sagrantino DOCG (2012).

De Carbonaia Montefalco Sagrantino DOCG (2012) is het betaalbare broertje van de beroemde Còlpetrone Montefalco Sagrantino. Deze houtgerijpte Italiaanse Rode wijn uit 2012 gaan wij uitgebreid testen in deze review.

Het wijnhuis

Tenute del Cerro is de naam en het merk achter diverse wijnhuizen en wijngaarden in Italië. Het huis waar deze Carbonaia Montefalco Sagrantino vandaan komt is het beroemde wijnhuis Còlpetrone in Montefalco, Umbrië. Opgericht in 1995 met de bouw van de huidige wijnmakerij, is het één van de belangrijkste wijnmakerijen van het Montefalco DOCG-district. Sagrantino, een inheemse druif uit dit gebied, wordt beschouwd als een van de oudste van Italië.

De Druif

De druif die centraal staat in de Carbonaia Montefalco is de Sagrantino druif. De blauwe Italiaanse druivensoort wordt al sinds eeuwen gecultiveerd op de heuvels rond Montefalco in Umbrië.  Dankzij een gematigd sub continentaal klimaat, beïnvloed door zowel de Middellandse Zee als de bergrug van de Apennijnen. Het glooiende, soms steile, heuvellandschap van vooral mergel en kalk zijn een ideale bodem voor de sagrantino. De koude winters vormen geen probleem voor dit druivenras en in de droge en hete zomers worden gemakkelijk suikers opgenomen, zodat het alcoholgehalte van de sagrantino wijnen behoorlijk hoog kan zijn.

Carbonaia Montefalco Sagrantino DOCG (2012)

Een robijnrode wijn uit 2012, wat een plaatje. Een mooi jaar waar vaak de vraag bij opkomt: karafferen of decanteren? Tegenwoordig is decanteren bijna niet meer nodig; het uitschenken van een stokoude wijn om de droesem van de wijn te scheiden. Er wordt ook wel eens geroepen dat door een oude wijn opeens aan heel veel zuurstof bloot te stellen, juist mooie smaken verloren gaan. Mijn inziens is het niet nodig. Als je een oude fles een dag van te voren rechtop zet is het prima uit te schenken.

En karafferen dan? Dat doe je juist eigenlijk bij hele jonge wijn. Wanneer een jonge wijn nog stroef van smaak is en gesloten smaakt, dan kan je met een stoot aan zuurstof en het walsende effect van overschenken smaak toevoegen. Oude wijn dus lekker in de fles laten zitten. Dat geldt dus hier ook voor de Carbonaia Montefalco Sagrantino.

Na het openen van de fles verrast de wijn mij eigenlijk. Ik had een complexe en overheersende eikenhouten geur verwacht en op zijn minst een duidelijke aroma van rijp, rood bosfruit verwacht.  De Carbonaia Montefalco Sagrantino ruikt in eerste instantie vrij vlak; aards en zeker niet complex. Het fruitige komt wat later naar voren en ik ben zeer benieuwd naar de smaak.

Voor deze review heb ik de wijn op zichzelf gedronken en op andere dagen gecombineerd met gerechten. Wat er voor mij persoonlijk uitsprong was de combinatie met eten; deze wijn leent zich meer voor een versterker, dan een op zichzelf staande smaakmaker.

Deze rode italiaan is het lekkerste als je hem combineert met een kruidige kaas of worst op een mooi plankje. Voor de maaltijd een goed gegrilde en gerookte hamburger met truffel mayonaise, bacon, pijnboompitten op een Italiaanse bol (aanradertje!). Maar ook een lekker stukje rood vlees (Flat Iron Steak) met genoeg peper en zout. Dan komt de Carbonaia echt goed te zijn recht.

Conclusie

Een verwachtingspatroon van complexiteit resulteerde in een toegankelijke verrassing van dit ‘oudje’. Van zichzelf vind ik de Carbonaia Montefalco Sagrantino een zeer neutrale en milde rode wijn. Hij proeft zoals hij ruikt; zeer licht fruitig, droog. Weinig taninis, verre van stroef De wijn komt enorm tot zijn recht in combinatie met kaas, worst, rood vlees of een lekkere gerookte hamburger. De complexiteit van deze 8 jaar oude DOCG wijn is zeer mild; dat maakt dat je voor iedere wijndrinker de plank niet mis kunt slaan met deze Carbonaia, al zal de ervaren drinker misschien een beetje spice missen.

De Carbonaia Montefalco Sagrantino is nu verkrijgbaar voor € 9.99

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.