Review: Takumi Compact (Kamado)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Compact van Takumi met 4.5 sterren.

The Good
  • Al het metaal is van RVS
  • Goed scharnierwerk
  • 20 jaar garantie op de pot
  • Nette afwerking
  • Heel veel accessoires, de ideale kamado om mee te starten

The Bad
  • Iets meer hoogte onder de koepelklep was wenselijk geweest

Vorig jaar was Takumi dé grote winnaar van DeBesteBBQ.nl op het gebied van kamado’s. Het merk won van twee anderen door een hoge bouwkwaliteit en hele nette afwerking. Lukt het in 2018 met het nieuwste model; de Takumi Compact? Unboxing Waar Takumi heel sterk in is, is de prijs/kwaliteitverhouding. Daarbij wilt het merk niet de […]

Vorig jaar was Takumi dé grote winnaar van DeBesteBBQ.nl op het gebied van kamado’s. Het merk won van twee anderen door een hoge bouwkwaliteit en hele nette afwerking. Lukt het in 2018 met het nieuwste model; de Takumi Compact?

Unboxing

Waar Takumi heel sterk in is, is de prijs/kwaliteitverhouding. Daarbij wilt het merk niet de goedkoopste zijn, maar wel de volledigste voor het prijskaartje dat aan deze BBQ hangt. Dit zien we duidelijk terug in de unboxing. De heat deflector aka pizzasteen zit er meteen al bij. Net als een tweedelig draadrooster en een handige tang om deze van de Takumi te liften. En niet te vergeten, er zit ook een gietijzeren rooster bij en een standaard.

Wil je weten hoe je de Takumi Compact het best kunt aansteken? Kijk ook dan even het filmpje.

Design

Qua design ben ik stiekem wel een beetje verliefd op de Takumi’s. Het merk maakt gebruik van de combinatie RVS en een maritiem blauwe kleur met zwarte spatten erop. Dit waar de meeste kamado’s zwart zijn heeft de Takumi hierdoor een luxe uitstraling in plaats van het stoere van een zwarte. Reden genoeg voor mij om er een wit steigerhouten meubeltje om heen te bouwen. Prachtig!

Positionering

De Takumi Compact is een nieuwe kamado voor iedereen met weinig ruimte. Het grilloppervlak meet 16 inch en dat is voldoende voor een klein gezin, mits je niet in één keer alles klaar wilt hebben. De directe concurrenten van de Takumi Compact zijn de The Bastard Compact en Grill Guru Compact. Die laatste twee zijn beiden van hetzelfde bedrijf en hebben dezelfde 16 inch grilloppervlak.

Verschillen Takumi Compact en The Bastard Compact

Ik heb de Takumi Compact naast mijn The Bastard Compact gezet. Dan worden de verschillen snel duidelijk. Waar The Bastard overgespoten ijzer gebruikt en na twee jaar buiten echt al wel wat roestsporen laat zien, is dit voor de Takumi echt iets waar ik me geen zorgen over hoef te maken. Takumi heeft alles met geborsteld RVS uitgevoerd. Qua vering zijn de twee gelijkwaardig.

Waar The Bastard een simpel draadrooster onderin de pot heeft liggen om de kolen uit de ventilatie te houden, heeft de Takumi een nette gietijzeren plaat onderin liggen. Een belangrijk verschil? Niet echt.

Waar The Bastard met enkel een draadrooster komt en een foldertje van wat je eigenlijk meteen zou moeten bijkopen, krijg je bij Takumi dus alles meegeleverd.

En dan is er nog een belangrijk verschil, The Bastard is groter, net als de Grill Guru. En dit merk je in de koepelklep en in de hoeveelheid kolen die je in de kamado kwijt kunt. Het scheelt in beide gevallen een ruime 5CM en dat is bij de koepelklep een belangrijk verschil. Onder de Takumi kan ik geen kip op een bierblikje zetten om te grillen. Bij de Bastard past dit net wel… maar dat is dan ook het enige recept waarbij ik echt het verschil kan merken. En dan heb je dus een goede grond om een afweging tussen deze kamado’s te maken.

Zelf een meubeltje bouwen

Wil je net als mij een meubel maken voor jouw kamado? Dan heb ik een aantal tips voor je. Zorg voor ongeveer een centimeter ruimte tussen het hout en de kamado. Een Takumi kan zo heet worden dat het hout vlam vat wanneer dit direct tegen de Takumi aan komt.

Als steun onder de Takumi kun je goed stalen of aluminium U profielen gebruiken. Je laat de Takumi dan rusten op de ribben. Door de vorm kunnen deze de hitte goed afvoeren.

Wil je hem vastzetten tegen diefstal, dan zou je bijvoorbeeld een beugelslot kunnen gebruiken, wat ook populair is voor motorfietsen. Deze plaats je over het scharnier heen.

De ervaring

Ik heb nu enkele weken mogen stoken op de Takumi Compact. Onder anderen met prachtig vlees van Beef & Steak. Heel stiekem heb ik nog totaal geen interesse gehad in het gebruik van het draadrooster. Hoewel het briljant is dat je één helft kunt optillen om wat blokjes rookhout toe te voegen, ben ik toch echt van het gietijzeren rooster. Je krijgt gewoon een veel betere hittespreiding en mooiere grillstripes op het vlees. Voor beginners is het echt een voordeel dat dit rooster standaard wordt meegeleverd.

Ook de pizzaschijf is al goed gebruikt. Een Kamado is immers gewoon een steenoven, dus een natuurlijke omgeving voor pizza’s. Je kunt de steen dan ook heel goed, heel heet opstoken op deze kamado. Tip, leg altijd wat griesmeel tussen de steen en de pizza. Als jouw deeg net iets te vochtig is, voorkom je dat deze meteen vastplakt. En ja, spelen met rook en pizza’s is ook leuk ;-).

Verder sluit de Takumi erg goed af. Dus wanneer je klaar bent, dooft het vuur in de kolen snel. Wat nog aan kolen in zit, kun je de volgende keer gewoon weer gebruiken. Kamado’s zijn hierin een stuk zuiniger dan reguliere kolenbarbecues.

Natuurlijk heb ik ook even mijn Cat S60 smartphone met Flir camera erbij gepakt om foto’s te maken van het thermische ontwerp. Zoals je ziet wordt de hele pot goed heet, maar lekt hij verder nauwelijks warmte. De pot sluit dus goed af waar deze goed moet afsluiten. Ook is de hitteverdeling erg goed.

Conclusie: Takumi Compact

Met de Takumi Compact het zet Nederlandse merk haar strategie voort om een zo compleet mogelijke kamado in de markt te zetten zonder in te boeten op kwaliteit. En om toch een stuk voordeliger te blijven dan de andere topmerken. De wat beperkte ruimte onder de koepelklep kan een reden zijn om toch voor een ander merk te kiezen, maar het is de vraag of een grotere Takumi dan niet een voordeligere keuze is.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.