Review: Tarrington House Classic 54 cm groen Makro Kamado


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Makro Kamado Large van Tarrington House met 4.5 sterren.

The Good
  • Prachtig Design
  • Mooi gelakte Bamboe Tafels
  • Degelijke Kwaliteit
  • Prijs is zeer, zeer aantrekkelijk
  • Werkt als een tierelier
  • Leuk kleurtje!

The Bad
  • Twee (trek)veren
  • Geen Glasfiber Vilt
  • Enkel, Dun Ventilatierooster
  • Geen Accessoires

Wat zou je zeggen als ik zei dat je een goede Kamado Large voor nog geen 550,- euro nieuw kon kopen? Makro maakt het mogelijk met hun Tarrington House Classic Kamado 54 cm groen!

Tijdens de testen van DeBesteBBQ.nl en JustForKoks zijn wij de afgelopen jaren heel veel Kamado’s tegengekomen. De één zit vol innovatie, de andere is in de basis gewoon goed. Dat maakt eigenlijk de conclusie dat er (bijna) geen slechte Kamado’s zijn. Maar wat maakt een Kamado dan goed of minder goed?

Het is ten eerste belangrijk dat het materiaal degelijk is. Het keramiek moet goed gebakken zijn en het glazuur aan de buitenkant mooi. De dekselveer moet sterk zijn en gemakkelijk te openen. De temperatuurregeling dient eenvoudig en juist te zijn dankzij de ventilatiesleuven en de topvent. Daarnaast dient het vierpotig basisframe stevig te zijn om het gewicht van de kamado te dragen. En misschien het belangrijkste onderdeel; de Kamado dient geheel te kunnen worden afgesloten zodat je temperatuur sneller naar beneden kunt brengen en (een groot deel van) de kolen kunt behouden.

Als we die basiszaken voor elkaar hebben, dan heb je een goede Kamado. Heb je hier voldoende aan? Dan is de Tarrington House Classic Kamado 54 Groen van Makro voor jou de voordeligste en de beste Kamado.

Wil  je meer, dan heb je twee opties. Je kunt gaan kijken naar een meer ontwikkeld model. Waar bijvoorbeeld gebruikt is van een ander vilt (Glass Fiber Vilt), een andere vering (Duurveer ipv Trekvering), een Chip Feeder (Om rookhout toe te voegen) en wellicht houten tafels in plaats van Bamboe die gevoelig zijn voor het weer. Overigens heeft de Tarrington House bewerkt Bamboe wat echt wel wat regen en weersinvloeden kan tegenhouden.

Er zijn ook veel Kamado’s die compleet worden geleverd. Met pizzastenen, regenhoezen, plate setters, etc. Dat is de Tarrington House van Makro niet. Hij komt, zoals hij is. Wel met een fijn RVS rooster waar een handig klepje in gemaakt is zodat je kolen of rookhout kunt toevoegen. Buiten dat, heb je enkel de Kamado.

Ohja, optie twee. Je kunt natuurlijk ook je basis Kamado pimpen. Bijvoorbeeld zelf het Vilt vervangen, naar het populaire Glass Fiber Vilt zodat het nog beter dicht en langer meegaat. Daar hoef je geen hele nieuwe Kamado voor te kopen. Alle accessoires kun je redelijk voordelig nabestellen bij de Makro of andere winkels, want alle onderdelen passen gewoon op dit maatje. Wellicht loop ik iets op de zaken vooruit? Klopt. Laten we beginnen bij het begin.

Unboxing

De Tarrington House Classic Kamado 54 groen van Makro wordt geleverd op een palletdoos. De Kamado is zo geplaatst dat je de doos kunt openen en alle stevig verpakte onderdelen eruit kunt tillen. Als je niets anders dan het ‘Ei’ overhoudt, kun je gemakkelijk de zijkanten van de doos optillen zodat je de Kamado niet over de doos hoeft op te tillen. Dat is erg prettig.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Kamado komt met een zeer duidelijke omschrijving en stappenplan om hem in elkaar te zetten. Dit is binnen een stief kwartiertje gebeurd. Wat opvalt is dat al het gereedschap, schroeven, etc keurig is meegeleverd en overzichtelijk is verpakt. Je hebt dus direct alles in huis. Wel zag ik een foutje in de bijschrijving want de kruizen die je onderstel bij elkaar houden moeten niet zoals in de beschrijving, maar ondersteboven worden in elkaar geschoven. Klein detail, maar je merkt het direct want de schroeven kunnen er maar op één manier in. Dit ligt dus meer aan het plaatje van de beschrijving.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Specificaties

Houtskoolbarbecue
Afmetingen (B x D x H) cm: 130 x 74 x 120
Diameter cm: 54
Diameter grill cm: 23,5
Kookoppervlak cm2: 1734
Materiaal: keramische vuurkist met bamboe handvat & planken, kookrooster 304 RVS, trolley 201 RVS
Capaciteit (aantal personen): 6
Opties inbegrepen: astray, vouwbare en verwijderbare zijtafel, met deksel

Eerste Indruk

Als de Kamado eenmaal in elkaar staat neem ik de tijd om uitgebreid dit groene plaatje te bekijken. Hij is gewoon prachtig. Het groen straalt en de tafels zijn superstrak en mooi als één geheel zodat er geen gereedschap tussen spijlen door kukelt. Ook het handvat als gebogen houten geheel ziet er erg mooi uit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het onderstel is mooi glimmend zilver van kleur. Uit ervaring weet ik dat het materiaal wel krasgevoelig is waarna gemakkelijk roest ontstaat. Een zwart gepoedercoat staal is beter voor de leeftijd van je onderstel. Je zou altijd nog kunnen overwegen om een ander onderstel te kopen, maar als je voorzichtig omgaat met het materiaal en ’s winters je Kamado droog opbergt kan je er jaren meer door.

De temperatuurmeter werkt goed en ziet er mooi uit. Ik vind het altijd jammer dat de Fahrenheit heel groot staat afgebeeld en de Graden Celcius heel klein. We leven in Nederland en het lijkt mij een kleine moeite om de temps aan te passen. Kijkt gewoon gemakkelijker.

Bij de XL versie van Makro is er een gaatje gemaakt in de onderzijde van het materiaal van je temperatuurmeter. Dat zorgt ervoor dat vocht weg kan. Dat is bij de L versie niet het geval. Na een regenbui kan je dus een beslagen meter verwachten. Dat is jammer.

De trekvering aan de achterzijde werken goed. Ze dragen het gewicht van de dome netjes, al had ik er graag een extra veer in het midden gezien. Nu zijn het er twee waardoor je wel met extra care moet opletten als je de deksel sluit. Niet zomaar laten vallen. Dat kan je bijvoorbeeld wel met modellen waar een duw vering is geïnstalleerd. Tarrington House heeft wel een meganisme aan de voorzijde gemaakt die met een klein veertje de deksel tegenhoudt bij het sluiten. Dat klikje voelt veiliger en is een mooi gevoel bij het sluiten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De vering die deze large draagt is sterk genoeg. Ondanks dat je de deksel rustig moet begeleiden geeft het wel het echt BBQ/Oermannen gevoel dat je zelf zo een zware deksel opent en je prachtige stenen oven toont.

De zwenkwieltjes zijn sterk en rijden goed. Met de twee remmen zet je de Kamado stevig neer. Tijdens het rijden blijft de constructie goed en stevig op zijn plaats, ook trillen er geen schroefjes uit zoals we bij een ander merk hebben ervaren.

De ventilatie onder zit een beetje habbibabbi in elkaar. Er zit veel speling in en het schuiven voelt precies als waar het van gemaakt is. Dunne plaatjes van ijzer. Het werkt hoor. Er zit geen tweede schuif achter met gaatjes, maar enkel in schuif.

Er zijn merken die dit beter geborgd hebben zodat het schuiven met steviger materiaal gewoon fijner voelt en werkt. Dit schuift gewoon wat losser en goedkoper. Meer een gevoels en uitstralingskwestie dan een kwaliteitstest want deze Kamado heeft op 350 graden gebrand en is na afsluiting na een uur uitgegaan waardoor ik nog een kwart van mijn kolen overhoudt voor een volgende burn.

Het eerste gebruik

Na assemblage en een stevige inspectie mag hij aan! We bouwen een keurig nestje van kolen om de brandende honingtondel van ECHT Houtskool heen zodat je eigenlijk een beetje het firestarter gevoel creëert. Nadat het binnenste gloeit verdelen we de kolen met een aspook (die NIET meegeleverd wordt). Indirect grillen lukt met de huidige accessoires niet en ik moet in mijn eigen BBQ graaien naar een plate setter en deze een beetje pas maken.

Want voor de eerste burn willen we graag low en slow beginnen. De meeste Kamado’s zijn al goed voorgebakken en kunnen flinke temperaturen aan. Maar omdat de binnenste ring van keramiek één geheel is, zoals bij alle eerste kamado’s en niet is doorgezaagd om het leven van het materiaal tegen te gaan nemen we geen risico. Rustig beginnen

Als de Kamado op 140 graden is knijpen we de ventilatie onder en boven naar een minimum en zien we na een tijdje dat de temperatuur goed constant zo te houden is. Dan kan het vlees erop! Oh, wacht even; eerst eventjes mijn schort omdoen.

Kolen van ECHT Houtskool

Dan is het tijd voor het moment suprême, voor de eerste keer deze gigant van Makro aanzetten. Voor deze sessie heb ik uiteindelijk toch gekozen om de Expert lijn kolen van ECHT te gebruiken. Deze grote chunks branden gewoon aanzienlijk langer en zoals ECHT aangeeft op hun website zijn deze kolen een stukje bewuster gemaakt.

Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom kiest ECHT in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen.

Neem eens een kijkje in de webwinkel van ECHT voor echt duurzame houtskool! En nog veel meer!

Picanha van Beef & Steak

BBQ zonder goed vlees? Dat kan natuurlijk echt niet, daarom verzorgt Beef&Steak al sinds lange tijd de tests van debestebbq.nl. Je kunt online kwalitatief hoogwaardig vlees bestellen wat heel snel, diepgevroren wordt geleverd. Eén van mijn persoonlijke favorieten binnen Beef en Steak is de URUGUAYAANS GRAIN-FED PICANHA van 1500 gram! Anderhalve kilo heerlijk staartstuk wat prachtig en gemakkelijk te bereiden is.

Als eerst zorg je dat je Picanha goed ontdooid is en op kamertemperatuur. Dan snijd je de vetkap in met mooie ruitjes zodat het vlees ook door de vetkap goed kan garen. Sommige mensen snijden het meeste van de vetkap eraf om deze dunner te maken, ik vind dat juist die vetkap het vlees meer smaak geeft.

Kruiden? Dat is eigenlijk niet nodig. Maar flinke stukken zout mag je vrolijk strooien en ook een beetje peper geeft wel een lekkere bite. Dan mag de Picanha op 140 graden een uurtje op de BBQ tot hij een  juiste temperatuur als kern heeft bereikt. Daarna mag de pizzasteen of heat deflector eraf. De ventilatie mag geheel open, want we gaan dat korstje eens even lekker branden.

Aan beide zijdes lekker even flink knallen voor een minuut of vijf en daarna mag de Picanha nog even rusten in aluminium. Niet te lang hoor, anders gaat je knapperige korst verloren door alle sappen. Een minuutje of 5 terwijl andere mensen die wel eens 20 minuten doen. Zoek zelf uit wat jij prettig vindt.

Conclusie

De Tarrington House Classic Kamado 54 cm groen van Makro is op dit moment de beste Kamado als het gaat om prijs-kwaliteit. Je koopt deze Kamado voor 543,- euro, wat echt heel goedkoop is voor een Large. Je krijgt daar behalve een goede BBQ


niets extra’s voor. Geen ontwikkelingen, geen innovatie, geen accessoires. Zelfs geen aspookje. Maar goed, kijken we dus naar het algehele plaatje, dan kan jij als beginnende BBQer voor 543,- euro een Large Kamado in je tuin hebben staan. Eentje die goed is en er prachtig uitziet. Al die extra’s? Die kan je zelf tzt aanpassen of vervangen mocht het nodig zijn.

Ik heb gelet op alle eisen die ik in het begin van de review schreef; materiaal, temperatuurbeheersing, werking, uitstraling. Op deze punten scoort hij gewoon goed.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.