Review: The Bastard Urban Medium Complete 2019 version


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Urban Medium Complete van The Bastard met 4.5 sterren.

The Good
 • Wat een Black Beauty!
 • Kolen Mandje (geen verstopping kolenstukjes meer)
 • Ash Lifter (geen as op de bodem)
 • Hardhout ipv Bamboe (duurzamer)
 • Grotere schoorsteen (meer lucht/rook uitlaat en beter beheersbaar)
 • Betere lak (geen scheurtjes meer)
 • Rooster uit één stuk! (geen geklooi)
 • Deflector in twee stukken (gemakkelijk)
 • Wieltjes softwheels (rijdt als een trein)
 • Easy pull scharnieren

The Bad
 • Schoorsteen zit niet vast
 • Thermometer geen detailwerk
 • Bluetooth integreren?

"Orange Black is still the new Black!" en "Oh, wat een Black Beauty!" of "Ladies and gentle people, we've got'm" zomaar even wat kreten tijdens het unboxen!

The Bastard Urban Medium Complete 2019! Dat is nog eens een mond vol. “The Better Bastard” 2019. Wij, van DeBesteBbq.nl mochten deze nieuwe kamado uitvoerig testen. Lees en ervaar met ons mee dankzij de review op Justforkoks van de Bastard Urban Medium Complete 2019.

Bastard. Ooit in 2013 begonnen met nog een bijvoeglijk naamwoord voor de huidige titel. Maar tijden veranderen. We zagen destijds een barbecue die we nog niet eerder hadden gezien. Die vorm, het materiaal en vooral de manier van koken, grillen, braden, low & slow… De Bastard kon het allemaal. Nu, na meer dan zes jaar ervaren en innoveren is de Kamado eigenlijk de enige BBQ waar een man echt trots op kan zijn. Meerdere merken proberen wat Bastard al jarenlang doet. Toch hebben ze niet stil gezeten. In het grootste geheim zijn de meesters van Bastard (De Gebroeders Grimm… euh … Wesselink) bij elkaar gekomen en hebben ze jarenlang ervaring en innovatie gevormd tot hun nieuwe wapen.

The Bastard is marktleider in Nederland. Toch hoor je ook nog vaak Green Egg wanneer ik trots mijn BBQ laat zien. Nee, Green Egg is het niet. Gelukkig niet, want waarom zou je veel meer willen betalen voor dezelfde kwaliteit. Tja, dat was het immers altijd. Nu is het zelfs zo dat Bastard alweer voor loopt op BGE, want zij hebben vijf zaken vernieuwd terwijl BGE nog achterblijft. Maar waar zat dan altijd het prijsverschil? Dat is puur marketing en transportkosten. BGE is wereldwijd en maakt veel reclame. Daarnaast worden de eitjes uit Mexico verscheept. Wij Nederlanders doen dat waar de Kamado zijn oorsprong heeft onthaald: Azië! Dat klinkt toch een stuk mooier dan “In China omdat dit goedkoper is.” Maar goed. Na deze review wil niemand meer een BGE, waarom zou je überhaupt een Kamado groen maken?! Black is still the new Black.

Unboxing

Met een intro zoals deze, kan een review bijna niet meer slecht beginnen… toch? Om meteen even met de deur in huis te vallen. Jongens, ik wil geen knutselpakket meer ontvangen. Aan de ene kant begrijp ik het wel. Het is ten eerste beter te vervoeren en daarnaast vindt jij, ja en jij ook… Het geweldig om (als die eindelijk wordt bezorgd) je Kamado met liefde in elkaar te zetten. Ikzelf heb de afgelopen jaren er ongeveer tien in elkaar gezet, dus misschien ben ik verpest. Maar zou het geen idee zijn om hem compleet gemonteerd en klaar voor gebruik te leveren? Misschien als service? Het is maar een ideetje.

Oke, ik zal het toegeven. Ook ik was ondersteboven van de sjiekdefriemel onderdelen die uit het pakket kwamen. Ik heb werkelijk vijf minuten gestaard, gespeeld en gevoeld met de wieltjes. Wat een gaaf design, wat een stoere kleur en wat rijden die wieltjes te heerlijk. Alsof je vroeger je Inline Skates met echte softwieltjes kreeg voor Sinterklaas. Mooi spul en rijden prima!

Bij het unboxen viel me op dat jullie geen duidelijke gebruiksaanwijzing erbij leveren. Een boekje met daarin één bladzijde waar al jullie modellen en types opstaan en waar je in één oogopslag zou moeten kunnen zien hoe de Kamado in elkaar moet. Nou, sorry. Ik ben alles behalve een knutselaar of timmerman, dus ik vond het een onhandig gegeven. Kom gewoon met een gave, onorthodoxe gebruiksaanwijzing met leuke en gevatte plaatjes, opmerkingen etc. Zodat het in elkaar zetten ook een feestje is. Is toch mooi promomateriaal? Laten we bellen.

Na het unboxen is het zover: sleutelen. De tools die je nodig hebt die levert Bastard erbij. Geen zorgen je hoeft niet de schuur in om die gereedschapskist te zoeken. Het gegeven is goed te doen. Je maakt het onderstel door te starten met die mooie wieltjes. Vanuit het onderstel knutsel je door naar het geheel waar je de keramieken BBQ in laat zakken. Dat moet je absoluut met zijn tweeën of meer doen, want als keramiek op de grot klapt is het kapot. Echt makkelijk is het tillen niet. Half met je hand in een asgat (dat klinkt vies) en de andere op het scharnier waar je de BBQ mee opent, tellen tot drie en vanuit je r…. AU! KRIJG TOCH DE GIF&^%&%EM! Je moet wel tegelijk tillen en de BBQ niet naar je toe trekken zodat de ander bijna in het krat ligt waar het in werd vervoerd. Neem je tijd mensen, als die prachtige zwarte parel valt, dan is het huilen.

Hij staat! Potverdrie, wat is hij mooi. Eerlijk. Bijna ontroerd, fuck it, ontroerd als een malle staar ik naar de nieuwe en verbeterde Bastard Urban Medium Complete. Wat een plaatje! Hij is echt mooier geworden. Ik zal nu stap voor stap de veranderingen en verbeteringen delen zodat je weet of je een 2019 model moet kiezen, of een ouder model. Want die schelen in prijs wel wat. 1099,- voor de Urban Medium en de gewone Medium 899.-

Eerst even wat Specs

 • Handvat: Hardhout met ingebrand logo
 • Keramische BBQ van hoogwaardig cordieriet met 20 jaar garantie
 • Vuurkorf en vuurring van cordieriet keramiek
 • Extra veren in scharnieren
 • Twee handige inklapbare hardhouten zijtafels om op te werken
 • Thermometer
 • Metalen onderdelen van gegalvaniseerd staal
 • Gietijzeren precisie top
 • Nomex/kevlar vilt afsluiting
 • Onderstel van gegalvaniseerd staal op zwenk/softwielen inclusief 2 met rem
 • Super compleet: plate setter, rvs-kolenmand, pizzasteen en ash lifter
 • Dikte grillrooster 6 mm uit één stuk
 • Diepte: 57 cm
 • Breedte: 57 cm
 • Kleur: Mat Zwart
 • Materiaal: Kunststof, Metaal
 • Afwerking: Mat
 • Gewicht: 85 kg
 • Type metaal: Gepoedercoat staal
 • Diameter: 49 cm
 • Doorsnede RVS grillrooster:        42 cm
 • Hoogte met/zonder onderstel: 114/76 cm

 

Het keramiek

Als je de Bastard Urban naast een willekeurige andere kamado zet, dan zie ik direct verschil. Ten eerste het matzwarte, maar daarnaast ook die hele fijne scheurtjes die je bij alle kamado’s ziet, die zijn niet zichtbaar bij de Urban. Ik heb de kamado nu twee weken in vol gebruik, maar ik zie nergens die scheurtjes. Is dit een nieuwe mat antracieten glazuurlaag, Een nieuw materiaal? Ik had er vrede mee, hoor. Ik zat er niet mee. Maar nu ik het niet meer zie, is het wel een hele verbetering. Ach, muggenzifterij voor de fijnproever, maar Verdampt dat zijn we.

Het cordieriet keramiek; die witte stenen binnenkant die nooit meer wit wordt, die is gelijk gebleven. Het is top materiaal en ze zweren erbij, maar liefst 20 jaar garantie. Klachten heb ik er nooit over gehad. Ik zag nu wel dat mijn binnenring van cordieriet keramiek niet helemaal rond was. Er zit speling tussen. Is dit om eventueel groeien en slinken tegen te gaan in de BBQ seizoenen van Nederland en omstreken? Of heeft de leverancier hem laten vallen? Edit: Dit is inderdaad om vanwege de uitzetting door hitte, helemaal mooi dus.

Wielen

Nieuw! Supervet! Nee, die wieltjes blijken dus helemaal niet nieuw. Die zaten al op het 2018 model en heb ik helemaal over het hoofd gezien. Sorry. Het blijft wel iets bijzonders hoor. Waar bij de andere merken gekozen wordt voor simpele, metalen look wielen zonder soft. Kiest Bastard voor een hippe zwart net geel combinatie waarbij het zwartstaal afsteekt tegen een gelen ring, met daaronder echte 75 x 32 softwheels.

Thermometer

Hij valt direct op. De Bastard thermometer is nieuw! Hij lijkt ieder geval groter en gaat hij niet verder in temperatuur? Ieder geval is hij prachtig mooi zwart, wit met rood en loopt hij van 100 tot 450 graden.  Er staan woorden bij de temperatuur en geen lijntjes meer die de temperatuur aanduiden tussen bijvoorbeeld de low en slow temperatuur 100 en 150. Uiteraard gebruik je een externe thermometer voor de kerntemperatuur, maar de interne is even belangrijk. Je wilt je BBQ constant op een niet te warme temperatuur houden. Nu moet je een beetje gokken omdat er geen klein onderscheid wordt gemaakt in de temperatuur tussen de 100 en 150 graden. Dat zou ik graag nog anders zien.

Cast iron precision top

Ja, das een mondvol voor een schoorsteen. Misschien was je gewend aan het Margrietwiel? Ik vond het een prima werking. Vooral als hij goed vast zat aan de deksel zelf. Sommige fabrikanten hadden dat bedacht. Want bij weer andere modellen viel het Margrietwiel er gewoon af. Bastard komt met een joekel van een schoorsteen. Als we model technisch kijken, zie ik dat de schoorsteen in grootte en hoogte verschild. Er kan meer lucht in en uit. Dat geeft sneller resultaat in de temperatuur van je BBQ. Qua looks vind ik het een stuk mooier, deze schoorsteen oogt gewoon bikkelhard. En dan gebruikmakend van Cast Iron maakt het nog toffer. Gietijzer en veel buitenstaan zijn geen vriendjes van elkaar. Ik heb bij deze dan ook een regenhoes besteld voor de Urban. Regenhoezen vind je trouwens hier.

Maar even verder over de top. Hij bestaat uit twee delen van gietijzer. Het eerste deel zet je over het keramiek heen tot het vast zit. En het tweede gietijzeren deel plaats je er weer boven op. Zou je het geheel op z’n kop houden, dan zou het tweede deel eraf vallen, maar omdat de Kamado deksel wel kiept, maar niet helemaal zal de schoorsteen er niet afvallen.

Nieuw onderstel

Het onderstel kwamen we natuurlijk al tegen bij het unboxen. Daar zag ik al wat meer schroefwerk dan ervoor. Dit komt doordat het onderstel qua ontwerp is veranderd. Alles is verstevigd dankzij het vele gebruik van driehoeken. Per poot zie ik er al drie. Een driehoek staat voor extra stevigheid. Met dit nieuwe Dutch Design, waar ze over spreken, claimen wij Nederlanders dus iets nieuws te hebben uitgevonden. Ik heb het binnen de Kamado nog niet gezien.  Waar eerst alle poten verbonden waren aan de onderkant, zijn er nu vier poten zonder verbinding, ook zijn de steunen waar de BBQ mee in het onderstel staat zijn minder hoog. De zwarte looks passen goed bij de mat zwarte Urband. Mooi werk mannen.

Zijtafels

Ik ben blij met de nieuwe hardhouten zijtafels. Eerst was dit altijd bamboe en als ik een Kamado uit zijn winterslaap wekte en de regenhoes van de BBQ haalde schrok ik altijd weer wat het winterklimaat met mijn bamboe gedaan had. Het ‘weer’ was erin gaan zitten wat er voor zorgde dat ik of nieuwe zijtafels moest bestellen en de volgende winter binnen plaatsen, of flink moest schrobben. Ik deed het laatste, maar zonder echt tevreden te zijn. Nu met het sterkere hardhouten materiaal verwacht ik een langere levensduur.

Scharnieren

Het Easy open systeem. Hoe verzin je het. The Bastards hebben simpelweg wat meer veren geplaatst in het scharniersysteem zodat je geen heavy lifte moet zijn om je BBQ te openen. Dit was wel serieus een dingetje bij andere merken en trouwens bij de vorige Bastards ook. Het was altijd wel een flinke lift om de BBQ te openen. Dat gaf ook wel weer een soort oermens gevoel, maar het kan zeker een stuk gemakkelijker. Dat kan dus nu met de Easy Open, hij gaat Easy open.

Rooster

Hey! Het rooster is anders. Gelukkig want ik had een oneindige ruzie met het vorige systeem. Ik zal het even kort toelichten. Je had een grillrooster dat eigenlijk uit twee delen bestond en dat je met een scharnier kon openen, optillen, maar dat zal eigenlijk altijd los en viel dan halverwege uit elkaar. Ook was het helemaal niet nodig, want wie moet in Naam der Kamado Goden een Kamado bijvullen? Die ram je toch lekker vol en wat overblijft dooft en is bruikbaar volgende keer. Nee, ik ben blij met het nieuwe dikkere rooster zonder opstaande randjes uit één stuk.

RVS ash lifter

De Ash lifter is een geniaal dingetje. Supersimpel, maar niemand had het bedacht. Want meer dan een RVS emmertje dat het as opvangt op de bodem van je kamado is het niet, maar het scheelt wel een hoop schoonmaakgezeur. De asresten kwamen altijd gewoon op het keramiek van je BBQ terecht en nu zit er een kleine bucket die je leven iets gemakkelijker maakt. Klein maar fijn en zonder aspook werken.

RVS Charcoal Basket

Een handig open systeem wat betere lucht doorlaat en gemakkelijk na gebruik eruit gepakt kan worden zodat je alleen de wat grotere kolen overhoudt die weer geschikt zijn voor een volgende ronden.

Gebruik: Bastard Urban Medium Complete 2019

Normaal zou ik nu nog een stuk schrijven over mijn ervaring en het gebruik van de nieuwe Bastard, maar doordat ik alle vernieuwingen en opvallende zaken heb genoemd, ben ik opeens 2000 woorden verder. Al ben ik gevleid dat jij, lezer, tot hier bent gekomen. Langer rekken is niet nodig. De Urban 2019 is gewoon een baas onder de BBQ’s.

Xapron Lederen Schorten met print

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Zag je mijn schort in de unboxing video? Dat is een Xapron (bekend van Youtube en Pitmaster X) , een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. Sterker nog, daarna worden ze in het eigen atelier in Waalwijk met de hand vervaardigd. Daarom maken ze een oranje wimpeltje vast aan het borst label. Daar mogen we als Nederlanders best een beetje trots op zijn. Ga je dus voor een echt, Nederlands schort? Tuurlijk, surf even naar Xapron dan.

Barbecuepakket van Beef & Steak

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Bekijk de site eens en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze Urban, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl.

Conclusie: Bastard Urban Medium Complete 2019

Dan zijn we al weer toe aan de Bastard Urban Medium Complete 2019 conclusie. Wie dacht dat een ei een ei was moet maar eens een hartig woordje gaan spreken met de familie Wesselink. De Bastard heeft een enorme ontwikkeling meegemaakt de afgelopen jaren. Van design, tot materiaal en van slimmigheidjes tot innovatie. Er zijn zeker nog wel persoonlijk voorkeuren op te dringen, als we kijken naar de thermometer, of waarom er geen Bluetooth/Wifi connectie mogelijk is. Wellicht een LEDje voor de donkere avonden. Ach, zonder poespas is deze Bastard echt wel de beste van zijn soort op dit moment. Als ik een cijfer moet geven, zou ik op een 9,5 uitkomen. Maar halfjes hebben we niet bij JFK/GG/BesteBBQ. Qua prijs zit hij iets hoger, in vergelijking met concurrenten. Toch heb je echt wel een stukje meer Kamado dan de rest. Kijk naar de ash lift, de brute schoorsteen voor snellere controle over luchttoevoer, het nieuwe rooster (eindelijk), de scharnieren die soepeler opengaan, hardhout ipv bamboe en het kolen mandje dat het kaf van het koren scheidt. Veel verbetering op een product dat al helemaal prima was. Ik zeg “Medium Rare, Bastards!”* De Bastard Urban Medium Complete 2019 is te koop via de website van Bastard.nl voor 1099,- euro.

*Normaal zeg je “well done”, maar in BBQ land is dat een beetje vloeken in de kerk.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.