Review: Weber SmokeFire EPX6 STEALTH-editie

En ja hoorrrr.... Uiteraard is Weber van de partij om deel te nemen aan DeBesteBBQ2022 editie. En ze zetten hoog in, want ze sturen niet zo maar een bbq-tje op. Nee wij gaan vandaag de grootste BBQ van Weber testen. De SmokeFire EPX6 Stealth editie! Hij is groot, hij is zwaar, en hij is mooi! Maar is hij ook goed? Je leest het hier!!

Weber

Weber is de wereldwijde marktleider op het gebied van barbecues en buitenkeukens. De multinational vindt zijn oorsprong in Chicago, Illinois in de Verenigde Staten. Weber-Stephen Holland B.V. is een volle dochter van het familiebedrijf en heeft sinds haar oprichting in 2003 een stormachtige groei gekend dankzij de uitmuntende productkwaliteit, de innovatieve concepten en haar sterke service- en dienstverlening. Vooral de service is uniek. Weber geeft namelijk 10 jaar garantie op al haar producten.

 

Unboxing

We hadden al kunnen lezen dat de Smokefire groot is, maar toen de BBQ nog niet geleverd was hadden we er nog niet echt een idee van hoe groot. En ik kan je vertellen dat het écht indrukwekkend was om de doos voor het eerst te zien. WAT. EEN. APPARAAT!!

Indrukwekkend hé? Zie je die 3 plastic houders aan de onderkant? Aan de andere kant zitten er ook 3, en wanneer je deze uit de doos haalt kan de omdoos heel gemakkelijk omhoog geschoven worden en wordt de inhoud zichtbaar! handig bedacht!

De enorme doos gaat open en we kunnen zien dat er zorgvuldig gehandeld is bij het inpakken. Er is écht over nagedacht. Elke doos is voorzien van een markering door middel van een letter A t/m I. Super handig voor de assemblage!

Assemblage

Ok! Tijd om het monster in elkaar te zetten. We zetten de SmokeFire op z’n kant, om zodoende de poten eronder te zetten. Handig om met zijn tweeën te doen, maar alleen is mogelijk. Maar ben je met z’n tweeën is dit veel makkelijker en de kans dat de Smokefire omvalt is nul, en dat is wat je wilt toch?

Wanneer de poten met de wielen er onder zitten, is het zaak om rustig terug te kantelen zodat ie staat zoals hij bedoelt is om te staan. Op deze manier kan het stappen plan makkelijk gevolgd worden en komen we geen gekke dingen tegen qua assemblage. Alles staat duidelijk beschreven en er kan eigenlijk niks mis gaan mits je de instructies goed volgt. Zelfs bij het elektronische gedeelte is niets spannends aan. Het plaatsen van de gloeibougie is makkelijk en voor de hand liggend ontworpen.

We hebben met twee personen de Smokefire uitgepakt én in elkaar gezet binnen 1,5 uur. Radlers meegerekend 😉 Heel niet gek dus voor zo’n groot apparaat. Ja en mooi! Kijk ‘m eens shinen!

Weber SmokeFire EPX6

De SmokeFire EPX6 is groot. Echt groot. Houd daar in rekening mee met je afwegingen van je eigen tuin en de mensen waarvoor je het meeste kookt. Er bestaat ook een kleinere maat, de EPX4, die iets minder lang is. De EPX4 is namelijk 109 cm lang, waar de EPX6 140 cm lang is. De andere afmetingen zijn verder gelijk. De grootste variant Pellet barbecue hebben wij getest met een afmeting van 119CM H X 140CM B X 84CM D. Een grilloppervlakte verdeeld in twee verdiepingen met een boven rooster van 25CM X 91CM en een onder rooster 46CM X 91CM.

Zou je dit in vlees uitdrukken dan kan je gemakkelijk twintig saté, twintig hamburgers en twee dikke hompen Pichana bereiden in één beurt. Gigantisch dus! Vraag jezelf af of je deze afmeting nodig hebt. Ben je thuis met je gezin en heb je zo nu en dan familie en vrienden over? Neem dan de EPX4. Heb je een horecabedrijf of kook je altijd voor veel mensen, dan is de EPX6 jouw vriend.

Computer

Het gave is dat de SmokeFire EPX6 volledig gestuurd wordt door een computer. Hierdoor kan je de temperatuur elektronisch instellen en geeft de computer meldingen als je vlees klaar is, er pellets bij moeten, maar ook als je vlees omgedraaid moet worden. Deze computer kun je koppelen via bluetooth of wifi met Weber Connect zodat je overal je meldingen kunt krijgen hoe je BBQ en je vlees er aan toe is. De App van Weber is zelf nog volledig in ontwikkeling. Zo mogen er van mij nog veel meer recepten bij, type vlees dat je kunt kiezen en zie ik nog wel wat bugs voorbij komen. Maar dat geeft niets, want ik heb vooral gekeken naar het scherm van de EPX6 waar ook af te lezen is hoe heet je BBQ is, welke temperatuur je hebt ingesteld en wat de temperatuur van je kern thermometer is. Ja, want die kun je gemakkelijk in je EPX6 klikken en direct gebruiken.

Pellets

Maar hoe werkt deze SmokeFire EPX6? Achterin de BBQ bevindt zich de hopper. Een lade waar de pelletkorrels in gaan. Er kan 9 kilo in en voor een flinke bbq beurt verbruik je ongeveer een kilo. Fijn is dus dat je in één keer een hele zak pellets kwijt kunt in deze bak en dat je vanzelf een keer een melding krijgt dat hij leeg is. Die melding komt door een sensor vlakbij het gat waar de pellets in verdwijnen. Achter dat gat bevindt zich een  wormwiel dat langzaam de korrels in je bbq strooit. Die pelletkorrels komen dan in de Firepot terecht waar ze door middel van een plug worden ontstoken en met behulp van een ventilator op exact de juiste temperatuur en hoeveelheid worden gestookt.

Maar er is veel meer elektronisch in te stellen. Natuurlijk basiszaken zoals de taal. Maar ook een Smokeboost functie die zoals de naam al aangeeft de temperatuur en de hoeveelheid pellets zo reguleert zodat je extra rook krijgt. Ideaal als je bijvoorbeeld paling wilt roken op het bovenste rooster op lage temperatuur.

Binnenin de SmokeFire EPX6

Binnenin de BBQ zien we een aantal bekende zaken. Zoals Flavorizer bars die we ook kennen van de gas BBQ’s. Die bars verdelen de temperatuur zodat je geen hotspots krijgt, al merken we dat de middelste bar net even iets meer warmte geeft. Houdt daar iets rekening mee, want ik heb het hier over een graad of 10-20, wat te verwaarlozen is.

Onder de bars vind je beschermende kap over de Firepot waar de pellets worden verbrand. Die pellets glijden vanuit het wormwiel zo de pot in waar een plug in zit die samen met de ventilator de korrels verbrand. Die ventilator zorgt er ook voor dat het as naar beneden wordt geblazen zodat je dit niet in je eten terugvindt. Je vet druipt netjes naar beneden en richting het lekbakje onderin de lade.

As wordt onderin in dezelfde lade opgevangen. Dat geldt dus ook voor het vet. In de praktijk merk ik dat bij grotere stukken vlees het vet te langzaam het bakje in druipt en zich wat meer vasthecht in de glijbanen naar het bakje toe. Dat is veel schrobwerk, plus zou je je kunnen afvragen of je met vonkende pellets op hoge temperatuur het vet niet zou laten ontbranden. Zelf heb ik dit erg gemakkelijk opgelost door de grotere lekbakken van Weber (aluminium) onder je Flavorizer bars te plaatsen. Man dit scheelt enorm in boenen. Echte tip.  Daarnaast heb je dan enkel as in je algemene lek baklade en vang je het vet dus apart op. Ik zou in een eventueel nieuw design best graag een inbouw willen zien waar je onder de bars dus vakjes ziet van staal, waar je de lekbakjes in kunt plaatsen. Nu leg je ze er gewoon in en staan ze niet vast.

Man, die SmokeFire EPX6 is een alleskunner. Echt roken op lage temperatuur met de Smokeboost geeft je dus echt de mogelijkheid om vlees of vis te roken. Maar daarnaast kan je ook gemakkelijk de temperatuur opjagen tot  300 graden of snel en hard te grillen.  Dankzij de roosteropstelling kan je oneindig combineren en er verschillende zaken aanpassen zoals een gietijzeren rooster gebruiken of andere opstellingen om ieder soort en stukje vlees aan te kunnen.

De temperatuur kun je dus opstoken van 95 tot 315 graden om langzaam te roken, low en slow te cooken en je steaks te grillen om hoge temperaturen. In de praktijk zie ik dat de BBQ zeer snel op temperatuur is, vergelijkend met bijvoorbeeld een gas barbecue. Je stelt de temperatuur in op 150 graden en binnen een kwartier is hij klaar. Ook met hogere temperaturen kun je binnen twintig minuten echt klaar zijn om te grillen. Dat is veel sneller dan op houtskool. En ja, een gasser is misschien wel tien minuten eerder al zo heet, maar vergeet niet dat je dan nooit een lekkere rooksmaak krijgt.

Weber Connect

De App werkt prima. In mijn research van deze BBQ zag ik andere mensen die temperatuur drops merkten. Dat heb ik niet gemerkt, alleen als je de deksel opent. Logisch, want die is gigantisch en dus verschilt de temperatuur dan enorm als je die opent en weer sluit. Het koppelen met de SmokeFire gaat als een speer en alles verloopt erg smooth

Ventilator

Een ventilator maakt geluid. Dit betekent dat je nieuwe EPX6 of EPX4 niet stil is. Dit merk je als je de BBQ aandoet en hem in het begin naar de juiste temperatuur laat sturen en als je echt op hoge temperatuur gaat grillen. Verder is hij stil. Maar als de ventilator aangaat kan je het geluid vergelijken met een stofzuiger op zijn allerlaagste stand. Storend? Nee. Hebben je buren er last van? Nee. Maar moet ik het melden in een review? Ja.

Schoonmaken

Schoonmaken is altijd naar; zeker bij BBQ’s. Bij de SmokeFire is het echt een helse klus. Vet wat zou moeten druipen naar de opvangbakjes maakt in de weg daar naar toe een glibberige vette glijbaan. De oplossing is om aluminiumfolie op de onderkant te leggen. Echt doen! Dit scheelt je zo veel schoonmaakwerk. De hitteverdelers vangen zelf ook behoorlijk wat vet. Die moet je iedere keer wel eventjes er uit halen en schoonmaken. Ik heb ze in de vaatwasser geprobeerd, maar dat haalt weinig uit. Met een schuursponsje/staalsponsje gaat het wel gemakkelijk.

Wat ook jammer is, is dat de ventilator altijd wat as in je BBQ onderzijde blaast. Dit vermengt met vet en is echt een bende. Pak dus die folie en bedek de gehele onderzijde ermee. Je kunt ook nog wat aluminum vet opvang bakjes plaatsen, maar daar vang je niet alles mee op. Schoonmaken is echt een klus bij deze jongen als je geen folie gebruikt.

Conclusie

De Weber EPX6 Pellet Barbecue is mijn nieuwe favoriet. Boven de buitenkeukens en de Gassers! Dit komt omdat het de best of both worlds is. Je hebt de snelheid en de nauwkeurigheid van een Gas BBQ en de heerlijke rooksmaak van een houtskool BBQ. De innovatie van de computer in de EPX6 is geweldig en maakt BBQen op hoog niveau voor iedereen mogelijk. Daarnaast is het prachtig vakwerk qua design en goed mobiel. Een nieuwe eerste keuze voor mij. Vooral als je kijkt naar de prijs. Want een goede XL Kamado kost je 1500 euro. Dat is evenveel als de EPX6. Je krijgt veel meer grillopppervlakte voor terug en een computer die je alles kunt laten doen zodat je meer kunt met deze BBQ dan op een Kamado. Er is misschien nog ruimte in ontwikkeling voor de vetopvang en passende bakjes hiervoor. Maar dat is dan echt alles. Voor mij een nieuwe kampioen in het hout gestookt Barbecueën!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.