Review: Weber Spirit II E310 GBS


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Spirit II E310 van Weber met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer stevige bouw
  • Zeer veelzijdig door het GBS systeem
  • Erg goede branders
  • Flavorizer bars werken goed
  • iGrill 3 voorbereiding

The Bad
  • Qua schoonmaakgemak kan het nog net iets beter

Veel innovatie in een kleine patio BBQ. Dat is de beste omschrijving van de Weber Spirit II E310 GBS die we voor DeBesteBBQ.nl hebben getest. Oja, en hij heeft een zeer mannelijke uitstraling 🙂 Unboxing Qua unboxing heeft Weber alles netjes ingepakt. Ten opzichte van de Weber Spirit Original E210 zien meteen al enorme verschillen […]

Veel innovatie in een kleine patio BBQ. Dat is de beste omschrijving van de Weber Spirit II E310 GBS die we voor DeBesteBBQ.nl hebben getest. Oja, en hij heeft een zeer mannelijke uitstraling 🙂

Unboxing

Qua unboxing heeft Weber alles netjes ingepakt. Ten opzichte van de Weber Spirit Original E210 zien meteen al enorme verschillen in de manier van inpakken. Dit is al veel meer in de stijl van de Weber Genesis II, het paradepaardje van het bekende BBQ merk. Voor het opbouwen van deze BBQ heb je echt twee personen nodig.

Uitrusting

Je zou verwachten dat Weber zo snel mogelijk accessoires probeert te verkopen bij haar BBQ, maar in feite krijgt het merk bij ons al de reputatie gewoon een complete beleving neer te zetten. De gasslang zit er namelijk standaard bij en je krijgt een rooster van gietijzer. Geen besparingen dus, maar meteen genieten.

Het GBS Systeem

Dit rooster is meteen voorzien van Weber’s GBS systeem. Dat wil zeggen dat Weber voor dit model andere roosters verkoopt met een ronde opening. Deze kun je eruit kunt nemen. Op dat moment kun je GBS accessoires plaatsen. Bijvoorbeeld de GBS wokpan die Weber ons mee stuurde, maar ook een pizzaplaat en andere zaken. Daarnaast is er een opening voor een roterend spit. De flexibiliteit van deze BBQ ligt dus enorm hoog.

Design

In het ontwerp zien we dit ook meteen terug. De Weber Spirit II E310 GBS lijkt qua bouw veel meer op de Genesis II dan op de originele Spirit. Alle schroeven zijn keurig mee gespoten in ongeveer dezelfde kleur. Een belangrijk stukje dat het design echt afmaakt.

Het hele frame van de Weber Spirit II E310 GBS is in de bekende aarde/grijze kleur van Weber gespoten. Net als bij de grotere Genesis, liggen er metalen plankjes in het onderstel van deze BBQ. Dit ziet er echt super strak en netjes uit. Nadeel is wel dat er dit keer helemaal geen gasfles meer in kan. Is ook niet de bedoeling omdat gasflessen de verflaag kunnen beschadigen en daarmee de levensduur flink kunnen verkorten. In plaats daarvan kiest Weber voor een ophanging naast de BBQ en dat werkt voor ons ook prima. Zelfs met de enorme 10KG gasflessen van BeNeGas.

De zijtafels van de Weber Spirit II E310 GBS zijn gemaakt van geborsteld RVS. De eerste krasjes zie je altijd snel op dit soort tafels, maar na een langere periode van gebruik gaat het materiaal hierdoor juist leven. Echt een beetje dat horeca gevoel. Een prima keuze van Weber. Het linker blad is bovendien inklapbaar. Handig als je de BBQ toch netjes wil houden door hem in een schuur of garage te plaatsen wanneer je deze niet gebruikt. Hierdoor meet hij nog maar 107CM breed. Beide bladen hebben drie haken voor gereedschappen, doekjes etc. Handig!

De branderkap ziet er qua vorm wat minder Amerikaans uit, maar dat maakt Weber goed met de enorme uitstekende thermometer. Lekker over-the-top qua design. Ik kan dat wel waarderen.

Wat ook opvalt is dat dit het enige ontwerp is dat we hebben ontvangen met maar twee wielen. Die zijn overigens wel lekker groot. Weber gaat er vanuit dat je de twee poten optilt en dan de hele barbecue wegrijdt. Een designoverweging waarmee we prima kunnen leven. Bovendien blijkt het zijtafeltje verrassend sterk. Goed ontwerp dus.

Materiaalgebruik

Weber kiest voor stevige materialen om de Weber Spirit II E310 GBS te bouwen. De branders zijn, net als de zijbladen, van RVS. Bovendien hebben ze speciale filters om insecten uit de branderbuizen te houden. Minder schoonmaakwerk dus. De kap is voorzien van een laag porselein emaillen.

Onder het GS4 systeem van Weber vallen ook de nieuwe infinity branders waarvoor Weber een elektrische ontsteker van Quickliter.

Flavorizer bars

Weber is een marketing powerhouse en heeft de branderkappen omgetoverd tot Flavorizer Bars. In tegenstelling tot andere fabrikanten leg je veel meer kappen in de BBQ dan je branders hebt. Het voordeel is dat al het vallende vet langs deze kappen druipt en wat meer tijd krijgt om te verdampen. Deze dampen geven weer die grillsmaak die heel dicht bij een kolenbarbecue ligt. Ja, dat doen die jongens heel slim. Uiteindelijk maakt het vet een vrije val in een opvangbak die een stuk onder de branders zit. Hierdoor koelt het vet sneller af en is er minder kans op ontbranding van de vetbak. Slim!

Veiligheid

De twee poten zorgen er ook voor dat de BBQ standaard al steviger staat. Dat is qua veiligheid zeer goed van Weber. Hoewel de kap heet wordt, blijft het plastic handvat van de kap koud, net als de rest van het meubel. Het thermisch ontwerp is daarmee mooi veilig.

Schoonmaakgemak

De binnenkant van de Weber Spirit II E310 GBS is niet voorzien van een gladde laag. Je moet dus echt even poetsen in de Weber Spirit II E310 GBS, maar dat is niet erg. Je kunt een emmertje onder het vetbakje zetten voor al het vuile water en hebt de BBQ dan vlot schoon. Ja, we hebben beter gezien in onze test, maar dit is zeker niet slecht.

Bovendien zijn alle flavorizer bars geëmailleerd. Dat geeft een enorm schoonmaakgemak. Emaillen heeft het niet zo op schoonmaakmiddelen. Met warm water poets je al het vuil er zo af. Het gietijzeren rooster is gewoon een kwestie van opstoken en met een staalborstel schoonborstelen.

Weber iGrill 3 Ready

De nieuwe modellen van de Weber Spirit II E310 GBS hebben een kleine upgrade ondergaan. De rechter zijtafel is voortaan iGrill Ready. Dezelfde iGrill 3 die je voor de Genesis II kunt kopen, is nu ook op de Weber Spirit II E310 GBS te installeren.

Hoewel je nog steeds een Genesis II LX uitvoering moet hebben om het maximale uit de iGrill 3 te halen, is het voordeel dat de iGrill nu een permanente plaats op de BBQ krijgt. Je bent hem dus nooit meer kwijt. De iGrill 3 is ook weerbestendig. Koop je de iGrill 3 bij deze BBQ dan krijg je meteen al twee temperatuursensoren. Extra sensoren worden los verkocht door Weber. Voor de installatie doorloop je dezelfde stappen die je ook zou doorlopen op de Genesis II van Weber.

Gebruikservaring

Natuurlijk konden we niet wachten om met de Weber aan de slag te gaan en jawel, het voelt echt een beetje alsof de originele Weber Spirit en de Weber Genesis II een liefdesbaby hebben gekregen. De branders werken echt top net als de flavorizer bars, maar het is het GBS systeem dat er voor zorgt dat je zoveel meer kunt doen met deze Weber Spirit II E310 GBS. Het grilloppervlak is met 60×46 ruim voldoende voor gezinnen tot 6 personen, maar ondanks dit gerichte oppervlak is er dus veel ruimte voor de GBS accessoires van Weber en dat geeft veel meer plezier in het werken met deze BBQ.

Conclusie: Weber Spirit II E310 GBS

Heb je niet teveel ambitie achter de gril, dan is de originele Weber Spirit echt een prima BBQ, maar ben je culinair en heb je niet al teveel ruimte… dan is de Weber Spirit II E310 GBS toch echt wat je hebben wilt. Alle voordelen van de grotere Genesis II series in de compacte vormgeving van de Weber Spirit familie. Mijn favoriet onder de kleinere gas BBQ’s van deze test.

Note: Tijdens de review op de reviewlocatie zijn we simpelweg vergeten foto’s te maken van de BBQ. Later deze week zijn we weer op de reviewlocatie en vullen we de foto’s aan.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.