Review: Whisky Tamdhu Speyside single malt 10 years.


Kevin beoordeelde namens JustForkoks de 10 Year Old Single Malt van Tamdhu met 4 sterren.

The Good
  • Toffee en eiken smaak
  • Fruitige nasmaak
  • Sherry vaten!
  • Visie van Tamdhu

The Bad
  • Kan als scherp worden ervaren voor een Speyside

Met kerst voor de deur nog snel een goede whisky kopen die ook zeker betaalbaar is? Check dan de review om erachter te komen hoe deze whisky wordt beoordeeld.

Kijk dan niet verder als je lootje fan is van whisky. Deze Tamdhu is namelijk zeker een aanrader!

Tamdhu, een naam die je ook kan vermaken naar can-dhu. Geïnspireerd naar een era van verlichting, industrie en vooruitgang. Ook van een tijd van de drooglegging overigens. Begonnen in 1897 aan de oever van de Spey Rivier in Schotland. Een consortium van gelijkgestemden wilden maar één ding doen, de beste single malt whisky ter wereld maken.

Daarvoor hebben ze voor die tijd misschien wel de modernste distillery gebouwd, inclusief een eigen treinstation.  Mede mogelijk gemaakt door alle nieuwe uitvindingen die gedaan werden ten tijde van de Verlichting! En als er iets uitgevonden is dan weten er altijd wel mensen drank van te maken…

Helaas sloten de deuren van de distilleerderij in 2010, om in 2012 in oude glorie te worden herstelt door andere eigenaars. Maar ze sluiten nog altijd aan bij de visie en de methode van vroeger. Zo gebruiken ze nog steeds alleen de beste Sherry eiken vaten, vroeger een koopje, hedendaags peperduur… Kunnen we terug naar die goede oude tijd? Tegenwoordig haalt Tamdhu de sherryvaten uit Jerez in Spanje. Deze worden in z’n geheel verscheept en niet in stukken om ruimte te besparen, dit alles om de smaak te bewaken. Afijn, de vaten zorgen voor de kenmerkende kleur en smaak van deze Speyside whisky.

Tamdhu 10 year old Single Malt

Tamdhu heeft grofweg een drietal verschillende whisky’s waarvan deze 10 jaar oude single malt de meest bekende is. Daarnaast zijn er ook de “Batch Strenght”, een minder gefilterde en hogere alcoholpercentage whisky en de Old Limited Edition, hoe ze het vroeger echt maakten. Maar in deze review staat de 10 year old toch echt centraal!

 

De verpakking en fles

Eigenlijk valt meteen de visie van Tamdhu op, je ziet meteen het woord “Enlightenment”, “The can-dhu Spirit” etc.  Meteen is duidelijk dat dit een product is van meer dan 200 jaar geleden toen alles mogelijk leek en de technologie erg snel ontwikkeld werd, ook zeker geholpen door het lettertype van toen. Ook het doel staat erop, namelijk om de: “World’s Finest Single Malt Schotch Whisky” te zijn/worden. Dat belooft dus wat!

Als we de fles uit de koker halen dan valt de eenvoud vooral op en de vorm. Kleine etiketten met daarop beknopte informatie. Rond de hals de huisstijl van Tamdhu. Dan een bolling naar onderen, halverwege de fles verandert de vorm in verticale vlakken. De kleur is honingachtig te noemen.

De geur

Hij komt zacht de neus binnen, geen overvloed aan alcohollucht. Ik ruik suiker en kan de toffee al bijna ruiken! Verder toch ook de kenmerkende lekkere geur van eiken.

De smaak

Wat je meteen merkt is dat deze Tamdhu warm wordt in de mond, niet zozeer scherp door de alcohol, meer een mix van eerder genoemde en de spices die gebruikt zijn. Aangenaam warm, een prima drankje als toetje. Dan komt al  heel snel het fruit door en richting de afdronk ook de toffee, of althans iets met suiker, en eiken. Als de slok erdoor is dan blijft een warm gevoel over met een beetje een droge mond, maar vervelend is dat zeker niet! De rook die men het toeschrijft kan ik niet echt proeven, wel de erg fruitige nasmaak! Hieronder wat de makers beschrijven qua geur, smaak en nasmaak.

Conclusie

De historie is leuk om te ontdekken. De site zit erg goed in elkaar, met video en oude foto’s. De koker is naar mijn mening echt perfect. Er staat precies op waar Tamdhu voor staat en dat kan ik zeker waarderen.  De fles zelf is eenvoudig en niet te druk. De geur en smaak zijn zeker Single Malt waardig, al kan het sommige verassen hoe warm/scherp hij nog kan zijn. De afdronk vind ik erg prettig en duurt lang genoeg. Zeker een aanrader voor onder de boom! Altijd wel een aanrader eigenlijk.

Wil je deze whisky kopen dan kan dat bijimporteur De Monnik Dranken.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.