Review: Yakiniku Large Complete


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Unieke Firebox
  • Levenslange Garantie
  • Zeer Complete set
  • Goede uitleg assembleren
  • Erg mooi design

The Bad
  • Prijs
  • Bamboe plankjes

Yakiniku is al jaren een begrip in de Kamado wereld. En hoe tof is het om dit gevestigde merk te testen voor de bestebbq2024. We testen de Large complete versie. Met zijn 19 Inch (49 cm grillrooster) is het niet voor niks één van de populairste uitvoering van Yakiniku. Niet super lomp groot, maar groot genoeg om een flinke groep hongerige mensen van vlees te voorzien. Met een zeer shiny voorkomen dwingt de yakiniku zich in het hogere segment van de Kamado's, en zal dan ook meedoen in de categorie Beste Kamado vanaf 1000,- Hij is dus shiny en oogt luxe, maar is de Yakiniku Large Complete écht een kamado die elke euro waard is?? Wij hebben hem zeer uitvoerig getest en dit zijn onze bevindingen!

Unboxing

We krijgen de Yakiniku Large keurig op de aangegeven tijd binnen, en de vriendelijke chauffeur wil zelfs even achterom lopen met het gevaarte om de Kamado in de achtertuin neer te zetten. Helemaal goed dus, en zo kunnen we dus gelijk beginnen met de unboxing.

Zoals je van een merk als deze mag verwachten, zit alles zeer strak verpakt. De buitenkant van de doos laat door een duidelijke afbeelding zien wat er allemaal in de doos zit. Snel open maken dus. Ja, alles zit erg goed verpakt en komt dus ongeschonden aan. We halen alle onderdelen er uit en leggen ze overzichtelijk neer om zo meteen niet meer te hoeven zoeken naar alle onderdelen.

Assemblage

Het onderstel wordt als eerst in elkaar gezet. Als je vaker een Kamado in elkaar gezet hebt, dan is het een voor de hand liggend klusje. Mocht dit je eerste keer zijn, dan maakt Yakiniku je het makkelijk. Want ze hebben voor ieder model Kamado een aparte video gemaakt en zo kan je niet fout gaan op met het in elkaar zetten van je kamado. Kijk dat is nét even wat extra voor de consument. Erg netjes geregeld dus.

Wat valt op?

De vuurschaal, of ook wel Firebox genoemd valt op. Waarom? Nou, je moet deze zelf in elkaar zetten. Heb ik nog niet eerder gezien, maar het is zo bedacht dat de kans op scheuren nihil wordt doordat deze niet uit één stuk bestaat, en dus meer flexibiliteit biedt om extreme hitte goed aan te kunnen. Geen gedoe dus in de toekomst met scheuren of breken. Slim bedacht.

De Aspan is uit het geheel te halen wanneer de kolenmand eruit is. Ook goed bedacht en wanneer je regelmatig de aspan leegt ga je merken dat de luchttoevoer en dus temperatuur stabiel is én blijft. Kleine actie, groot gemak dus. Nice 🙂

Eerste indruk

Tja en dan staat er werkelijk een Beuker van een Kamado in de tuin! De Yakiniku maakt indruk! Ik ben zelf inmiddels een voorstander geworden om géén golfbal reliëf meer te zien op de Kamado’s, maar in dit geval wordt dat reliëf onderbroken door gebruik te maken om de merknaam op de deksel te laten zien. Dit breekt het wat saaie oubollige golfbal reliëf en zo komt Yakiniku er toch mee weg.

Ook vind ik de combinatie tussen de zwart glimmende kamado met de strak shiny chrome accénten een schot in de roos. De Yakiniku weet op subtiele wijze alle aandacht op te eisen wanneer hij staat te shinen in de tuin. De eerste indruk is een goede zeg maar!!

Specificaties

Artikelnummer 192019
Aantal personen 6-8
Levenslange garantie * ja
Maat 19″ ≈ 49 CM.
Diameter 56.1 CM
Grilloppervlak in cm2 1.885,74 CM²
Breedte 117.3 CM
Diepte 69.6 CM
Hoogte 126.5 CM
Gewicht in kg. 80

Eerste gebruik

Ja hij is mooi, erg mooi. Maar nu gaat ie toch écht gebruikt worden waarvoor hij bedoeld is. De speciale vuurschaal is nog maagdelijk wit en het is bijna zonde om er kolen in te gooien 🙂 Dan maar de beste houtskool d’r in knallen om het beste uit de Kamado te halen. Zoals bekend is Écht Houtskool onze trouwe sponsor voor meerdere jaren geweest, en zo ook dit jaar. En daar zijn we best een beetje trots op. Een grote speler in de Houtskool wereld, en dat betaalt zich hier uit in stabiele tests en goede vergelijkingen in de verschillende bbq’s. We maken dit keer gebruik van de Specialist uit het assortiment van Écht. Een Kamado van dit segment verdient dan ook de beste houtskool. Wokkels d’r in en gaan!

Om de Yakiniku te laten wennen waarvoor hij op de wereld gezet is, beginnen we rustig met een kleine slow actie. Een Porkhammer van Beef&Steak uiteraard wordt als eerste burn ingezet en dit verloopt zoals verwacht naar wens. Garnaaltjes in knoflook verraadt ons bij de buren dat we aan het bbq-en zijn:) en de eerste afspraken om samen te bbq-en worden in deze heerlijke geuren snel gemaakt. Gezellig!

Porkhammer check, garnaaltjes check, tijd voor de Nacho’s. Echt een topper en een gerechtje wat wij hier eigenlijk nooit overslaan. Simpel, maar het heeft wél een goed deflector nodig om te voorkomen dat de boel op de bodem niet kei hard aanbrandt.

Daarna gaan alle schuiven open, en laten we de temperatuur door knallen tot ie niet verder gaat …….. Pizza time! Pfoe bij het schrijven dan deze pizza krijg ik gewoon weer trek! Kijk eens hoe goed deze gelukt is!

Conclusie

Tsja en dan zijn we alweer aangekomen bij de conclusie. Aangekomen zijn we  in ieder geval door de Yakiniku 🙂
Nee even serieus, dit is écht een hele goede Kamado. Ja, hij is qua aankoop best prijzig (1499), maar daar krijg je een goede Kamado, levenslange garantie en een fijne klantenservice voor. Dat laatste is ook niet geheel onbelangrijk. De lijntjes zijn kort bij Yakiniku en antwoord op vragen is altijd snel in de mail of via de telefoon. Yakiniku is al jaren actief in de Kamado wereld, en dat straalt van hun producten af. Ze zetten in op het hogere segment, en ik moet met klem zeggen dat ze hierin dan ook écht thuis horen. De 19″Kamado van Yakiniku heeft mij niet voor onaangename verassingen laten staan, zoals verwacht. Het is een parel in de tuin, ook wanneer je hem niet gebruikt schittert hij en is het een ware eyecatcher. De temperatuur blijft super stabiel en wanneer nodig is deze snel en goed regelbaar zowel omhoog als lager reageert ie erg fijn en voorspelbaar.
De Yakiniku doet mee in de Categorie Beste Kamado vanaf  1000,-
Check hier de laagste prijs voor de Yakiniku 19″

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.