Smaaktest: Looye Honing Tomaten Ketchup


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Honing Tomaten Ketchup van Looye met 5 sterren.

The Good
  • Heerlijk zoetje van de honing tomaat
  • Nog steeds een zuurtje
  • Iets kruidig

The Bad
  • Eigenlijk iets totaal anders dan je gewend bent van de traditionele tomaten ketchup

“Heinz is de enige echte ketchup” aldus chefkok Julius Jaspers in Groente op de BBQ. En hij heeft gelijk, want deze Looye Honing Tomaten Ketchup is iets heel anders. En dat is maar goed ook. Tomaatjes van de groentejuwelier Afgelopen maandag streken we neer in Amsterdam voor de Culi Perslunch. Aan plek waar verschillende food […]

“Heinz is de enige echte ketchup” aldus chefkok Julius Jaspers in Groente op de BBQ. En hij heeft gelijk, want deze Looye Honing Tomaten Ketchup is iets heel anders. En dat is maar goed ook.

Tomaatjes van de groentejuwelier

Afgelopen maandag streken we neer in Amsterdam voor de Culi Perslunch. Aan plek waar verschillende food bedrijven nieuwe innovaties presenteren. Looye Kwekers was ook aanwezig. Een bedrijf dat we al jaren kennen van haar honing tomaten. Duur en tegelijkertijd enorm lekker. Echt een groentejuwelier product. Als je dan nog geen cherrytomaten lusten, hoef je het ook echt niet meer te proberen.

Het restproduct

Wie zelf cherrytomaatjes kweekt weet, deze jongens gaan hard. Keihard. Pluk je ze te vroeg, zijn ze zuur. Pluk je ze te laat, zijn de krappe velletjes gebarsten en ligt het vruchtvlees bloot. Wil je ook niet. Dat wil zeggen, ik heb er zelf niet al teveel moeite mee. Gewoon meedraaien in de tomatensoep. Als kweker is dat wat anders.

Ook bij Looye hebben ze volgens de vertegenwoordiger last van gescheurde cherrytomaatjes. Want, een bakje honingtomaatjes is niet goedkoop. Dus die moeten er stuk voor stuk geweldig uitzien. En na enkele jaren hebben ze een doel gevonden voor het restproduct. Daar maken ze nu honing tomaten ketchup van.

De smaak van Honing Tomaten Ketchup

Ik startte deze review met een quote van Julius Jaspers uit zijn boek ‘groente op de BBQ’. Hij zegt meteen al dat Heinz de enige echte ketchup is. En ja, daar ga ik in mee. Ik snap dat Looye de naam ketchup gebruikt omdat we dan meteen een referentiekader hebben. Maar de ketchup van Heinz is een wat zurige en iets kruidige tomatensaus. Dat is heel wat anders dan de Honing Tomaten Ketchup van Looye.

De smaak van de Honing Tomaten Ketchup is, zoals je zou verwachten, veel zoeter dan die van Heinz. Het zuurtje zit er ook in, maar het kruidige… niet zo zeer. Ondanks dat de twee grotendeels dezelfde ingrediënten gebruiken. Wat ook opvalt is dat de ketchup van Looye iets dunner is. Deze is gewoon iets minder lobbig. Kan één van de redenen zijn dat er ook een stuk minder calorieën in zitten.

Conclusie

Zou je hetzelfde gerecht twee keer bereiden om de varianten van Heinz en Looye naast elkaar te zetten, zou je twee compleet verschillende karakters proeven. De twee zijn totaal niet uitwisselbaar. En daar ligt misschien ook een klein probleem. Welke is lekkerder? Hangt af van waar je de ketchup overheen legt. De twee kunnen prima zij aan zij in de koelkast staan als je het mij vraagt.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.