Wijnreview: Castel Maison Chardonnay 2015


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Chardonnay 2015 van Castel Maison met 4 sterren.

The Good
  • Toegankelijk rond
  • Mooie frisse zuren
  • Zacht geprijsd

The Bad
  • Geen

Proef mee van het Zuiden van Frankrijk. JFK neemt je mee naar het landgoed van Castel.

De Chardonnay druif uit de Languedoc maakt een wijn die zeer toegankelijk is. Geldt dit ook voor de Castel Maison Chardonnay uit 2015? Lees het hier!

De Chardonnay van Castel is er één met mooie frisse zuren. Lekker zacht, fruitig en heel ver weg zelfs iets zoetigs tropisch dankzij het terroir van het zuiden. Deze typische Franse wijn, van een erkend wijnhuis, maakt een drank die een geschikt aperitief is, een gezellige gesprekspartner blijkt en goed culinair mixt met een gebakken kip of lichte gekruide vis.

Introductie

Castel Maison; onderdeel van de Castel Group is een algemeen bekend en gerespecteerd wijnmerk. Met wijnen die o.a. te vinden zijn bij de Albert Heijn en die zo in heel veel huishoudens terecht komen. Een wijn zoals deze moet ook wel toegankelijk zijn, snel geliefd en niet te uitgesproken. Dat ervaren wij ook met de Chardonnay uit 2015.

Het wijnhuis

Een touch of France! Dat is de slogan van het merk Castel. Een label met terroirs door heel Frankrijk, van Bourgondië, de Loire tot aan het zuidelijke aan Frankrijk aan toe. De Castel-groep is in 1949 in Bordeaux opgericht door een familie van 9 broers en zussen. Al meer dan 60 jaar verspreiden zij het woord van de Franse wijnen over de hele wereld. Hun “Touch of France” is een bekende lijfspreuk onder de wijnleveranciers en de liefhebbers. Onder de leiding van de oprichter president Pierre Castel is de Groep de grootste wijnproducent in Frankrijk en Europa.

vineyards in Carcassonne, France

De druif

De Chardonnay druif. Ik noemde het al even in de intro, de meest bekende en populairste druif in Frankrijk, die succesvol over de oude en de nieuwe wereld is aangeplant. Een druif die, hoe warmer het klimaat, fruitiger wordt en die zeer toegankelijk is voor vele liefhebbers. Drink je een wijntje met vrienden of familie die niet vaak wijn drinken en je wilt hen besmetten met het virus? Begin dan absoluut met een Castel Chardonnay. Heerlijk tropisch fruitig zonder een harde afdronk. Ja, laten we direct door gaan naar de smaak.

Smaak

Waarom ik extra enthousiast ben over de Castel Chardonnay is omdat ik extra vrolijk wordt van wijnen die niet hoog in de prijs liggen, maar wel erg lekker zijn. Dat voelt als een win win! Want vaak is het toch de prijs die aangeeft hoe goed een wijn moet zijn, terwijl de smaak alles is wat er toe doet.

Open die fles! Wat een mooie, goudkleurige fles. Lekker fris, met een goudgele lichte wijn.  Ik schenk de wijn uit in een bijzonder glas dat ik van Billiet mag gebruiken.  Dit is het Chef & Sommelier Wijnglas Reveal Up Intense 55 cl. Een prachtig, dat een royale indruk geeft vanwege de grootte. Echt een glas met pure klasse!

Laten we eerst eens bij de kleur beginnen van de Castel. Zeer zuiver, licht geel. Goudkleurig bijna, die een frisse look geeft. In de neus een zachte, maar frisse exotisch fruit geur. Niet indringend, wel frisfruitig, maar eerder wat zacht, dan complex.

De smaak is zoals ik deze mag verwachten van een Chardonnay. De mooie, lichtere zuren maken de wijn vriendelijk en toegankelijk. In het middenstuk, na wat lucht in te laten, komt het tropische meer aanbod. Perzik, Abrikoos? Ik proef meer Citrus, die kant op. De afdronk is zacht en rond.

Verkrijgbaarheid

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Castel Maison Chardonnay 2015? Deze mooie wijn ons aangeboden door LFE en is beschikbaar bij Albert Heijn vanaf € 5,49,! De Wijnreview van deze maand is mogelijk gemaakt door Billiet met hun prachtige glazen Chef & Sommelier Wijnglas Reveal Up Intense 55 cl. Door LFE en hun heerlijke wijnen en natuurlijk de wijnkennis dankzij Wijntraining Online

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.