Dry Ager DX1000

Zelf dry-aged vlees maken doe je met de Dry Ager

Zelf dry aged beef maken doe je in een hele bijzondere, Duitse koelkast

Een vers lapje vlees direct van de koe is natuurlijk heerlijk, maar het kan nog lekkerder. Door het te laten rijpen. Professionele slagerijen kunnen dit doorgaans wel, maar als echte carnivoor kan het nu ook thuis met de Duitse Dry Ager.

Om vlees goed te laten rijpen, blijft het tussen de 21 en 120 dagen in een goed gecontroleerde omgeving. De luchtvochtigheid ligt in die ruimte rond de 85% terwijl de temperatuur net iets boven het vriespunt wordt gehouden. En dan moet er nog voldoende lucht langs op stromen en die lucht die moet vrij zijn van bacteriën. Je wilt immers nog steeds een stukje vlees dat ook raw gewoon eetbaar blijft.

De reden dat we vlees op deze manier drogen is omdat het spierweefsel de tijd krijgt om af te breken. Dit maakt het vlees nog malser. Dit proces komt na zo’n 7 dagen echt op gang. Je ziet het vlees dan ook donkerder worden en gewicht verliezen. Dat is allemaal vocht dat je er toch uit zou bakken ;-). Ga je all the way, dan gaan zich ook zouten en schimmels vormen die goed zijn voor de smaak van het vlees. Er ontstaat een donkere laag om het vlees heen om dit te beschermen. Na 120 dagen heb je zo ongeveer het ultieme stukje vlees.

Dry Ager DX500

Maar dat is enorm duur. Daarom zie je het zelfs in restaurants weinig op de kaart staan. Voor de echte carnivoor dus dé reden om zo’n stukje vlees zelf te maken en dat kan bijvoorbeeld in een dry ager.

Dit is een geavanceerde koeler zoals je die niet in de gemiddelde keukenzaak tegen zal komen. Er kunnen schappen en vleeshaken in zodat je hem optimaal aan kunt passen op het vlees dat jij erin bereidt. Er is een grote kast voor iedereen met een carnivorengezin waar je 100KG aan vlees in kwijt kunt. Voor iedereen met een meer verdeeld gezin, is er ook een model voor 20KG aan vlees.

Om de Dry Ager mooi in jouw interieur te laten passen, is het mogelijk om deze met een achterwand van Himalaya zoutstenen te kopen. Hier plaatsen ze dan een gekleurde LED strip op om de achterwand te kleuren. Smaakvol :-).

Beschikbaarheid

De Dry Ager DX500 voor 20KG kost €2695. De Dry Ager DX1000 met een capaciteit voor 100KG aan vlees kost €3.995 zonder het achterwandje.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.