De beste manieren om je BBQ rooster te reinigen

Zoals een wijs man ooit zei: "Een BBQ rooster schoonmaken is als dikke kak door een trechter" Toch moeten we eraan geloven. JFK deelt graag de 5 beste tips om deze klus te klaren.

Heerlijk toch BBQen! Dat weten wij als geen ander. Maar dan blijft de crime der crimen over: het schoonmaken van je BBQ rooster! Bah! Wat zijn nu de allerbeste tips om deze klus te klaren? JFK zocht het voor je uit!

 

Voordat je begint te poetsen en te vloeken, een BBQ rooster krijg je eigenlijk nooit meer zo mooi als de eerste keer. Misschien na één keer BBQen en daarna flink poetsen. Maar met de volgende tips krijg je ze wel zo nieuw als mogelijk. Er zit wel een kanttekening aan. BBQ je namelijk met een lekker aflaksausje zoals Ketjap met honing of een ander zelfgemaakt recept, dan is het nog veel lastiger om je rooster schoon te maken en zal je gewoon keihard aan de poets moeten.

BBQ je zonder toeters en bellen en met een RVS grillrooster? Dan zijn dit de allerbeste tips! Heb jij zelf nog betere of andere tips? Dat horen wij natuurlijk graag!

Schoonmaaktip 1: Gebruik HG BBQ reiniger

Stipt op nummer één vanwege de eenvoud; HG oven, grill en barbecue reiniger. Je rooster is een uurtje na gebruik weer lekker schoon. Het is denk ik de gemakkelijkste manier om je rooster echt goed en snel te reinigen. HG doet wat het beloofd, dat weten we zo langzamerhand wel.  Het schoonmaken van aangekoekt eten en vet van de barbecue schoonmaken is een eenvoudige klus met deze barbecue reiniger.

Hoe gebruik je HG oven, grill & barbecuereiniger?

Voor het beste resultaat neem je de volgende stappen.

  1. De werking van HG barbecue reiniger wordt versterkt door je rooster niet geheel af te laten koelen, maar handwarm te behandelen.
  2. Plaats je rooster op de grond (tegels) zodat ander materiaal (zoals een houten tafel) niet wordt aangetast.
  3. Besproei het oppervlak flink.
  4. Laat de vloeistof 5 minuten inwerken.
  5. Trek handschoenen aan, het spulletje prikt een beetje.
  6. Maak het daarna schoon met een natte spons ( HG heeft grote schuursponzen die ideaal zijn).
  7. Afspoelen met veel water
  8. Klaar is Kees!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schoonmaaktip 2: Doe het met Soda

Soda (kristal soda) kost geen drol en werkt perfect. Het is geen snelle manier en je hebt wel wat te boenen maar het werkt echt super. Je pakt een emmer of plastic bak waar je rooster inpast. Je vult de bak met heet water en kiepert er flink wat soda in. Daarna je rooster er in bonjouren en een paar uur laten weken. Daarna kun je met een staalborstel of propje aluminiumfolie alles er redelijk gemakkelijk afpoetsen.

 

Schoonmaaktip 3: leg het rooster in het gras

Gras en dauw doen het gauw! Nou ja, gauw. Je moet wel even een uurtje of 12 wachten voordat je kunt schoonmaken. Maar het is wel de goedkoopste manier. Met deze tip moet je wel nog iets boenen, maar het meeste werk wordt gedaan door de natuur. Na het grillen wacht je tot het rooster is afgekoeld en werpt het nonchalant in het gras. De volgende morgen hebben de dauw en het gras samengewerkt om de vetresten los te weken. Met een goede schuurspons of staalborstel is het gemakkelijker dit af te boenen.

 

Schoonmaaktip 4: met Citroen kan je het ook doen.

Citroen is een topmiddel. Lekker natuurlijk en voordelig. Als je een citroen door de midden snijdt en je rooster er mee inwrijft als het nog warm is, dan kun je na het intrekken (duurt wel een uurtje of zo) de etensresten met een schuurspons er zo afwrijven!

Schoonmaaktip 5: Brandt het!

Het is onmogelijk om een barbecuerooster schoon te houden, maar er zijn wel manieren om ervoor te zorgen dat etensresten zo min mogelijk blijven vastplakken. De gouden tip? Na het BBQen je grill op volle kracht laten branden met alleen het rooster erin. De etenresten en vetresten brandden zo goed als weg. Wordt het schoon? Nee, niet brandschoon. Maar wel schoongenoeg om je rooster opnieuw te gebruiken (al zijn er mensen die zweren dat de roetresten op je rooster heul, heul slecht voor je zijn) of daarna gemakkelijker schoon te maken.

Tot zo ver onze tips voor het schoonmaken van je BBQ rooster. Wij zijn wel benieuwd of er nog meer handige trucs zijn om je rooster schoner te krijgen. Tips? Ervaringen? Plaats ze hieronder!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.