Links, de Buschbeck, Midden de Patton en rechts de Auplex Kamado, allen 13 inch

Het geheim van Lidl’s goedkope Buschbeck Kamado BBQ

Opvallend nieuws in BBQ-land vandaag. In navolging van grote ketens als de Makro en Intratuin, gaat ook Lidl eigen Kamado BBQ’s verkopen. Voor heel weinig. Het model van de Lidl mag voor €139 mee de achtertuin in. Maar wat krijg je? Het klinkt misschien raar, maar de prijs van Lidl is zeker niet bijzonder laag. […]

Opvallend nieuws in BBQ-land vandaag. In navolging van grote ketens als de Makro en Intratuin, gaat ook Lidl eigen Kamado BBQ’s verkopen. Voor heel weinig. Het model van de Lidl mag voor €139 mee de achtertuin in. Maar wat krijg je?

Het klinkt misschien raar, maar de prijs van Lidl is zeker niet bijzonder laag. Ten eerste, het gaat om een 13” model. Met andere woorden, hij heeft een diameter van 27 centimeter. Leuk in je eentje, acceptabel met zijn tweeën, of prima voor de borrelsnack met vrienden. Dit is een beetje het functioneel niveau waar je aan moet denken.

Dan de afwerking. Gek of niet, daar zit doorgaans echt de waarde in van een Kamado. Iedereen kan in China bij Auplex een keramieken pot en deksel aankopen, maar dan komt de afwerking om de hoek.

Bij de Buschbeck Kamado van de Lidl zien we gelakt metaal. Dat is iets anders dan RVS en gaat buiten dus minder lang mee. Tenminste… als de laklaag beschadigd raakt. Hij lijkt op drie metalen pootjes te steunen, dus daar zou als eerste roest voor kunnen komen. Handig om op te letten.

Dan heet scharnierwerk. Ook daar zien we een flinke besparing. Geen kwalitatief hoogwaardig scharnier met veren om de deksel veilig omhoog te houden. In plaats daarvan zien we een standaard deurscharnier. Dat houdt de klep niet omhoog. In plaats daarvan krijg je een knikarmpje dat de deksel kan vergrendelen. Het werkt, het is veilig, Maar het is niet handig.

Links, de Buschbeck, Midden de Patton en rechts de Auplex Kamado, allen 13 inch

( Van links naar rechts de Lidl Buschbeck 13 inch, Patton Grill 13 en Auplex Kamado Mini 13)

Als rechtshandig persoon, zit het knikarmpje dus een beetje in de weg. Al valt het in de praktijk wellicht mee omdat hij naar achteren zit. Maar… je gaat dus met twee handen de deksel openen. Één om het knikarmpje te vergrendelen, de andere voor de klep. Dat is een heel andere ervaring.

Lidl laat niet weten welk materiaal is gebruikt, maar op de foto zien we mogelijk het hoogwaardige Cordoriet klei dat heel belangrijk is voor een goede kamado. Dat zit mogelijk wel goed. Als we de dikte inschatten op de basis van de foto, zien we ook niets vreemds.

Maar dan de prijs… €139? Als we hem vergelijken, dan is het duidelijk hetzelfde apparaat als de Patton Grill 13 kamado die vorig jaar verrassend goedkoop in winkels als de Blokker opdook. Tot verrassing van velen. Op dit moment ligt de prijs van de Patton Grill 13 rond de €179. Lidl zit dus een nette €40 goedkoper en laar daarmee een stuk schaalvoordeel zien. Toch?..

Nee, ga maar eens zoeken naar de Auplex Kamado mini 13 inch grijs. Dan kom je voor hetzelfde ding op €124,95 in de Nederlandse webshops. En Auplex Kamado is weer onderdeel van Harlem BBQ, de heren die ook eigenaar zijn van de Kamado merken The Bastard en GrillGuru.

1 reactie

  • Auplex kamado is geen onderdeel van Harlem BBQ hoor 😉 Sterker nog, de kamado’s die Harlem BBQ verkoop op auplexkamado.nl komen niet (meer) uit de Auplex fabriek. Auplex is een fabrikant in China die het grootste aantal kamado’s ter wereld produceert. Die hebben niets te maken met Nederlandse kamadoverkopers Harlem BBQ oftewel 200 Fahrenheit.

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.