De Vegetarische Slager

Populariteit vegetarisch vlees leidt tot erwtentekorten in de VS

Met de komst van prachtige merken als De Vegetarische Slager en Beyond Meat lijkt de markt voor vegetarische producten in de lift. En dat lijkt in de VS al de eerste problemen op te leveren. Het is nog niet zo ver dat de koeien in de VS sterven van honger doordat al het groen naar […]

Met de komst van prachtige merken als De Vegetarische Slager en Beyond Meat lijkt de markt voor vegetarische producten in de lift. En dat lijkt in de VS al de eerste problemen op te leveren.

Het is nog niet zo ver dat de koeien in de VS sterven van honger doordat al het groen naar de vegetarische industrie gaat, maar er blijkt wel een stevig tekort aan erwten.

Gele spliterwt

Het probleem lijkt zich vooral voor te doen rondom de gele spliterwt. Deze erwt is zeer eiwitrijk en daarmee een belangrijk ingrediënt voor nepvlees fabrikanten zoals het enorme Beyond Meat. In het laatste jaar werd 275.000 ton verwerkt. Daar zou dit jaar nog eens 30% bij komen.

De vegetarische slager gebruikt ook de gele spliterwt, maar werkt voornamelijk op basis van Soja en Lupine aldus nu.nl. Bij Jack Bean, een ander groot label in Nederland, wordt met compleet andere bonen gewerkt. Daar is de doelstelling ook niet om vlees zo nauwkeurig mogelijk te benaderen, maar vooral om de juiste voedingsstoffen aan de vegetariër te leveren. De Vegetarische Slager en Beyond Meat proberen juist wel vlees te vervangen. In Nederland zullen de tekorten waarschijnlijk niet heel zichtbaar zijn.

Afhankelijkheid van o.a. Rusland

De regering Trump zal het niet heel leuk vinden, maar het grote Beyond Meat is niet in staat om haar volledige productie uit de VS te betrekken. Veel gele spliterwten worden onttrokken uit Canada en zelfs Rusland. Toch lijken deze markten niet klaar voor de enorme vraag vanuit de VS.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.