Review – BBGrill ORION


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de ORION van BBGrill met 4.5 sterren.

The Good
  • Echte sfeermaker
  • Solide bouw
  • Zeer groot gebruiksoppervlak
  • Voor grote gezelschappen geschikt
  • Breed inzetbaar
  • Stijlvol design

The Bad
  • Geen gaatje in de bodem van de houtbak.

Dit jaar is een van de deelnemers van de BBQ van het jaar verkiezing BBGrill. Met de BBGrill Orion zeggen ze een veelzijdige BBQ te leveren die, ook als hij even niet wordt gebruikt, niet misstaat in de achtertuin.

Net als afgelopen jaar tijdens de BBQ van het jaar verkiezing is de redactie van JFK weer in rep en roer. De Barbecues zijn niet aan te slepen, het bier staat koud en ieder redactielid houdt alvast rekening met een kledingmaatje groter dan voorheen.  Dit jaar is een van de deelnemers BBGrill. Met de BBGrill ORION zeggen ze een veelzijdige BBQ te leveren die, ook als hij even niet wordt gebruikt, niet misstaat in de achtertuin.

BBGrill

Outtrade B.V., oorspronkelijk begonnen als familiebedrijf maar inmiddels uitgegroeid tot wereldwijde importeur, groothandel en leverancier van hoogwaardige elektrische en gasgestookte terrasverwarmers, tuinhaarden en barbecues en een scala aan accessoires voor in de tuin. Zo ook deze ORION. De vuurschaal die zeer veelzijdig te gebruiken is. Wil je grillen, bakken op de plaat, of gewoon een vuurtje bouwen. De BBGrill ORION kan het allemaal.

Constructie

De BBGrill ORION heeft een bruikbaar oppervlakte van maar liefst 80 centimeter breed. De ronde schaal is voorzien van een metalen plaat waarin je in het midden een BBQ rooster kan leggen. Ideaal als je op het grillrooster in het centrum je vlees wil schroeien en tegelijkertijd een kwetsbaarder stukje voer als bijvoorbeeld vis op de buitenste ring wil garen. De gehele BBGrill komt gebruiksklaar uit de verpakking. Nadat de enorme doos geopend is hoef je deze ORION enkel van zijn plastic omhulsel te ontdoen en hij is klaar voor gebruik. Niks hoeft geschroefd of vastgezet te worden. Gewoon de doos eraf, en het vuur erin! Top!

Nadat de ORION uit de verpakking is gekomen blijkt de beschrijving inderdaad te kloppen. De BBGrill vuurschaal is volledig van metaal en is erg stijlvol vormgegeven. De basis van de barbecue is mooi en stevig. De poot is voorzien van een handige ruimte om je houtblokken in te bewaren. Zo kan je de hele avond doorstoken, zonder dat je heen en weer naar het houthok hoeft te lopen. Zet de ORION bij regen alleen wel even droog. Bij genoeg regen loopt je bak voor je houtvoorraad vol. En nat hout… Dat schijnt te roken… Ook zit er in de poot een uitsparing om de ontstane as uit de vuurschaal op te vangen. Minder opvliegend as dus, en een goede luchtaanvoer naar je smeulende berg hout. De vuurschaal zelf, die stevig aan de voet vastzit is perfect rond en werkelijk gigantisch. De metalen bakplaat is gemakkelijk uit te nemen en past prima. De BBGrill ORION is verkrijgbaar in twee kleuren. Wij krijgen van de heren van Outtrade B.V. de mat zwarte versie aangeleverd. Daarnaast is hij ook te verkrijgen in een roest- bruin/rode kleur. Persoonlijk vindt in de zwarte versie het mooist. Maar wellicht is de reeds in roestkleuren uitgevoerde versie beter bestand tegen de weersinvloeden.

Gebruik

Het is tijd om de ORION aan te steken! De ORION kan gevuld worden met een brandstof naar keuze. Kies je voor briketten, houtskool of stook je het liefst gewoon een houtvuur? Het maakt de ORION niets uit. De vuurschaal biedt ruim voldoende ruimte om bijvoorbeeld houtblokken kwijt te kunnen. Al is de kans wel groot dat door de uitstekende blokken hout  het grillrooster in het midden van de schaal niet meer past. Is dit erg? Nee! De bakplaat om het grillrooster heen heeft zo enorm veel oppervlakte dat je hier makkelijk met een man of 15 van kan eten. We steken de ORION aan en het vuurtje begint langzaam te branden. We leggen de bakplaat in de Orion en wachten tot de machine op temperatuur is.

Natuurlijk beschermen wij onszelf goed tijdens deze mannelijke activiteiten. Zeker als je stookt met open vuur is een goede bescherming belangrijk. Ik gebruik een lederen schort van Etapron. Deze lederen schorten zijn vervaardigd uit dik en hoogwaardig leer en zijn door een riem in de nek en op de rug op ieders lichaamsformaat aan te passen. Door het dikke leren schort wordt je uitstekend beschermd tegen rondvliegende brokstukken… En het ziet er ook gewoon heel erg tof uit!

De Bakplaat van de ORION is maar liefst 6 millimeter dik. Het duurt dus even voordat deze warm is. Maar door deze forse dikte trekt de plaat niet krom en is er een heel goede geleiding door de plaat. Hij wordt dus in zijn geheel mooi gelijkmatig warm. Oh ja. Doordat de bakplaat zo dik is is hij ook loodzwaar! De bakplaat alleen is ongeveer net zo zwaar als de gehele voet én vuurschaal ineen. Kwaliteit dus!

Nadat de ORION goed op temperatuur is is het tijd om de barbecue te voorzien van een aantal lekkere stukken vlees. Deze worden zoals gebruikelijk aangeleverd door onze huisleverancier Jan van beefensteak.nl . Keer op keer weet Jan ons weer te verrassen en een aantal mooie stukjes kwaliteitsvlees. En eigenhandig is de beste man verantwoordelijk voor menig zwemband rond het middel van onze redactieleden. Zo ook die van mij. Thanks…

Bij aanvang had ik mijn twijfels of de beluchtingsgaten in de bodem van de vuurschaal het vuur van voldoende zuurstof zou voorzien. Gelukkig brand het geheel prima. Voldoende trek dus voor een mooi vlammend vuurtje.

Ook deze avond worden we niet teleurgesteld. Het vlees kan naar keuze worden gegrilld of gebakken. De plaat wordt mooi gelijkmatig warm en de ORION laat je met een ruim gezelschap rond de bakplaat samendrommen. Het voelt bijna aan als lekker rond de statafel staan. Alleen zou ik bij deze variant iets voorzichtiger zijn met de plaatsing van je ellebogen. 😉

Conclusie

Wat een waanzinnig gave machine! Oke, de BBGrill heeft geen deksel, low & slow is dus eigenlijk geen optie. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Hij ziet er op het oog superstoer uit en is een aanvulling voor elke tuin. Deze ORION is gemaakt om in een lekker groot gezelschap, onder genot van een biertje gewoon wat lekkere stukken vlees te bereiden. Alvorens de ORION te vullen met hout en hem om te dopen als vuurschaal zodat hij je lekker warm houdt en een geweldige sfeer aan de achtertuin toevoegt.

Daarnaast is de ORION oerdegelijk gebouwd zodat je bij normaal gebruik voor vele verjaardagen een beroep kan doen op deze allemansvriend.

Ik steek hem alvast aan. Pak jij twee biertjes?

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.