Review: BergHOFF Kamado Medium Stone Grey ( Winter BBQ Special )


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Keramische BBQ Medium Steengrijs 40 cm van BergHOFF met 4 sterren.

The Good
  • Stabiliteit
  • Compact
  • Design
  • Schoorsteen

The Bad
  • Geen universele maat

Compacter, mooier, stabieler en strakker! Hier is de Keramische BBQ Medium Steengrijs 40 cm van BergHOFF

De Kamado; we hebben ze deze zomer veel voorbij zien komen. Maar wat je minder ziet en leest is dat deze keramieken kanjers geweldig zijn voor ieder jaargetijde. Daarom hebben de redacteurs Jeroen & Michiel de stoute schoenen aangetrokken om de nieuwe Kamado van BergHOFF te reviewen in deze winter BBQ special! Lees en geniet mee.

BergHOFF is geen onbekende meer in ons land, maar voor diegene die onze reviews bij DeBesteBBQ.nl hebben gemist hier een korte intro. BergHOFF is een Belgisch, maar vooral internationaal merk dat geavanceerde keukenontwerpen creëert, produceert en verdeelt die je dagelijkse kookervaringen dat tikkeltje extra geven. Van borden en bestek, tot design keukenapparatuur en de mooiste barbecues.  Een merk dat design en innovatie naar elke keuken brengt via een wereldwijd netwerk dat haar oorsprong vindt bij onze zuiderburen.

Unboxing video

In deze korte unboxing video zien we hoe Jeroen de BBQ uitpakt en een paar kleine eerste opvallende zaken opmerkt. Kijkt u even mee?

WinterBBQ

Waarschijnlijk heb je jouw barbecue schoon en winterklaar in de schuur staan. Klopt dat? Zonde! Want een WinterBBQ is iets wat steeds vaker gebeurt in ons landje. Maar wat maakt het speciaal? Is het niet gewoon hetzelfde recept als in de zomer? Niet helemaal. Beeld je eens in: Een voorkorfje knappert gezellig in de tuin, een Kamado met een kersenhoutenrookblok tuft gezellige rookwolkjes uit zijn schoorsteen, bokbiertjes staan op een gedekte buitentafel en de kerstliedjes klinken uit de bluetooth speaker. Wat een gezelligheid! Ook de stukken vlees passen we aan, aan het jaargetijde. Geen steaks, geen spareribs, geen speklapjes, maar bijzondere stukken vlees. Wild, gevogelte, of in ons geval voor deze review iets speciaals.

Beef en Steak.nl – Lamschenkel

Beef en Steak is een begrip als het gaat om kwaliteitsvlees, diepgevroren thuisbezorgd voor een mooie prijs. Voor deze Special waren we opzoek naar bijzondere stukken vlees die je niet alledaags op je grill gaart. Low & Slow artikelen met een extraatje. Het eerste product is de Nieuw-Zeelandse Lamschenkels. Mooie, volle achterschenkels van het Nieuw-Zeelands lam verpakt per 2. van ongeveer 800 gram. De achterschenkel is een heerlijk product om langzaam te garen en door de vorm kan het prachtig gepresenteerd worden. Wat het extra mooi maakt is dat dit vlees zich uitermate leent om lekker afgekloven te worden dankzij het grote bot.

Michiel ging de uitdaging aan en kruidde deze lammetjes stevig met zout en peper. Om te zorgen dat de lam tijdens het Low & Slow proces niet te veel uitdroogde zijn de lamschenkels in een stevig glazen schaal geplaatst en ondergedompeld in een stevige rode wijn. De wijn geeft het vlees direct een bijzondere kersttint en zorgt ervoor dat het vlees mals blijft. Door een kersenhoutenblokje in water te dompelen en tussen de kolen te plaatsen verkrijg je een fijne rook, die de lamschenkels rookt, en kookt in de wijn. Na een uurtje of twee heerlijk op 100 graden hebben we de stukken vlees nog even tien minuten stevig gegrild zodat de buitenkant lekker knapperig werd. Het resultaat was heerlijk!

BergHOFF Kamado Medium (16 inch – 40 cm) Grey

De Kamado van BergHOFF komt in een stevige doos waarbij de producten worden beschermd door hard piepschuim. Een duidelijke gebruiksaanwijzing om de BBQ in elkaar te zetten waarbij je zelf wat gereedschap in huis moet hebben. Wat direct even genoemd moet worden is dat deze medium niet zoals de large en xl op wieltjes komt. Nee, deze BBQ is compacter, breder en iets lager zodat hij enorm weinig ruimte inpakt in je schuur en prima te tillen is dankzij handige handvatten aan de zijkant. Natuurlijk weegt hij wel een kilo of dertig, dus je moet een beetje kracht zetten.

Stabiliteit

Wat gaaf is, is dat de designer van BergHOFF goed heeft gekeken naar innovatie. Normaliter hebben de stamodellen Kamado altijd vier pootjes, hierdoor moet je eigenlijk een waterpas ondergrond hebben wil de BBQ niet wiebelen. BergHOFF heeft gekozen voor drie pootjes, waardoor hij altijd stabiel staat op welke ondergrond dan ook. Dit is een enorm verbeterpunt. Bravo!

Design

Het design van de BergHOFF Medium wijkt ook iets af van andere modellen. Hij is lager, breder en heeft een bijzonder mooi afgewerkt geheel bij de asuitgang beneden waar de temperatuur geregeld kan worden. De thermometer zit mooi vlak tegen deze koepel aan en de margrietschijf is vervangen door BergHOFF’s eigen schijf om de luchtafvoer te regelen. In plaats van twee roterende schijven maakt dit systeem gebruik van slechts één schijf die je door middel van rotatie de doorstroming van zuurstof laat reguleren. Het systeem met twee losse schijven kan door het openen van de koepel verschuiven waardoor de luchttoevoer volledig open (of dicht) kan komen te staan. Doordat er op deze BergHOFF Ceramic BBQ and Oven geen gebruik wordt gemaakt van twee losse schijven blijft dit systeem keurig in positie, ook bij het openen van de koepel. Dat scheelt mij een enorme ergernis.

Grillruimte

De BergHOFF Keramische BBQ Medium Steengrijs  is net zoals andere Kamado merken 40 cm doorsnede als we het hebben over de diameter van de buitenste ring. Maar het grillrooster moet op de binnenste ring worden geplaatst die een stukje verder van de buitenring afstaat. Dit betekent in ons geval dat we in plaats van een 29 cm werkelijk grilloppervlak kwamen, 27 cm overhielden. Ook is de Kamado minder diep dan andere modellen, waardoor er bij het Low & Slow gekeken moest worden naar een andere oplossing. Er wordt namelijk door BergHOFF geen pizzasteen geleverd of een oplossing om Low & Slow te grillen. Niet compleet dus, deze Kamado. En als we kijken naar de binnenste ring waar normaal gesproken een Plate Setter wordt geplaatst die precies in de binnenste ring haar houvast pakt, paste het algemeen gebruikte maatje van 29 cm niet. Dit betekent dat je een speciaal setje moet aanschaffen bij BergHOFF voor de maat van 27 cm. Handig om dit goed in je oren te knopen.

Compacter is dus kleiner

Compacter is dus kleiner, logisch. Maar wel iets om rekening mee te houden. Compacter is echt wel fijn in je opbergruimte, maar houd er dus rekening mee dat deze Kamado geen universele maat heeft. Je kunt nog steeds flinke stukken vlees kwijt met een grillhoogte van 17 cm van rooster tot koepel van de Kamado. Wil je groter, dan red je het ook niet met de standaard Medium Kamado’s en moet je echt naar een Large of XL. Voor mij en mijn standaard BBQ gezelschap (4-6 personen) is de Medium van BergHOFF echt voldoende.

Beef en Steak.nl – Ierse Sherwood Runderwangen

Dag twee, want ons volgende product van Beef en Steak heeft iets meer tijd nodig. We stoken de BergHOFF Medium al vroeg op, want de Ierse Sherwood Runderwangen van 1100 gram hebben echt wel een uur of vier nodig om flink zacht te worden. Runderwang, dat klinkt… bijzonder, niet? Best wel en dat is het ook. Je kunt het goed vergelijken met de smaak en structuur van draadjesvlees. Ook iets wat lang moet sudderen.  Wangvlees heeft veel smaak van zichzelf. Het vlees is erg stug maar bij langzame garing wordt dit heerlijk zacht. Deze wangen zijn geheel schoon gesneden en klaar voor gebruik. Het beetje vet wat er nog op kan zitten hebben we ook laten zitten voor nog meer smaak. Met veel grof zout en grove stukken peper is het vlees geruid, niet veel geks want Michiel heeft al iets bijzonders bedacht voor de saus.

Weer in de schaal als de BBQ op 100 graden stabiel blijft en met een beetje boter nog even niets toevoegen. Na een uur of twee goed sudderen komt warme appelstroop met peper erbij. De stroperige zoete vloeistof met pepers vult de gehele schaal en we laten de wangen nog twee uur stabiel doorgaren. Door het rookhout wat is toegevoegd wordt de bovenzijde goed gerookt voor een authentieke smaak en de onderzijde vult zich met appelstroop. Om het uur gooien we de stukken vlees eventjes om zodat alle zijdes hetzelfde voor hun kiezen krijgen. Het resultaat is een bijzonder stuk vlees, wat zoals ik al aangaf veel weg heeft van draadjesvlees met een tikje orgaanvlees.

Ruimte voor verbetering?

De BergHoff Keramische BBQ Medium Steengrijs 40 cm is een prachtige Kamado, met veel innovatie in de stabiliteit, het design wat echt heel erg mooi is. Wat ik jammer vind is dat het product niet compleet wordt afgeleverd. Dus met Plate Setter of Pizzasteen op maat. Dit moet los bijgekocht worden, wat bij andere merken altijd wordt bijgeleverd. Verder zou een regenhoes voor deze specifieke maat wel prettig zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat klanten liever 50,- extra betalen om de BBQ compleet te ontvangen dan los extra stukken te moeten bestellen.

Ruimte voor verbetering? Ik zag bij een andere Kamado een asopvang bakje van RVS. Heel simpel, maar dit is echt ideaal. Wellicht ook eens kijken naar een RVS schoorsteen die een dakje heeft voor een regenachtige dag. Verder zou ik de binnenste ring op de universele maat van 29 cm houden zodat mensen hun producten gemakkelijk kunnen overzetten. Anderzijds is het wel slim natuurlijk om je op deze manier te binden aan een merk.

Conclusie

De BergHOFF Kamado Medium Stone Grey 16 inch -40 cm is voor mij de mooiste Medium die er op dit moment is. Het design maakt hem compacter, stoerder en mooier afgewerkt. De stabiele driepootsverhouding is erg slim en zorgt er met recht voor dat de Kamado overal kan staan. Mensen dit lijkt simpel, maar is echt een opluchting! Mocht BergHOFF hun Kamado’s iets completer afleveren of de mogelijkheid bieden om een completere versie aan te schaffen dan kan ik er niet meer omheen; deze nieuwe Medium van BergHOFF is echt een prachtige BBQ.  Compact, strak en een plaatje om te zien. Well done guys! De Medium is te koop via de website van BergHOFF.

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.