Review: BlueDOT Bluetooth Vleesthermometer van Termapen Nederland


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de BlueDOT van Termapen Nederland met 3.5 sterren.

The Good
  • Compact
  • Eenvoud
  • Magneet
  • 2 Probes
  • Bluetooth
  • Gratis App

The Bad
  • Bluetooth valt soms weg bij inactief telefoongebruik (15 min).

Grillen zonder vleesthermometer kan echt, bij grote units dan. BlueDOT helpt ons bij het garen van mooie stukken vlees.
  1. Een vleesthermometer is eigenlijk niet meer weg te denken bij het barbecueën. Of je nu een mooi weer knoeier bent, of een pro: een mooi stuk vlees wil je grillen en niet verspillen. (copyrights bij deze op de slogan). Thermapen Nederland brengt daarom de BlueDOT: de compacte vleesthermometer met Bluetooth App.

Yes! Aan de slag. Het BBQ seizoen is al lang en breed geopend. Dat zorgt ervoor dat wij aan de slag mogen met een nieuwe vleesthermometer. Maar wat is dat ook al weer?

Vleesthermometer

Een vleesthermometer meet de kerntemperatuur die nodig is voor jouw stuk vlees. Een noodzakelijk iets wanneer je een groter stuk vlees gaat bereiden. Ikzelf ben aan de slag gegaan met een Cote de Boeuf van 850 gram van Beef & Steak, een mooi voorbeeld voor het belang van een vleesthermometer. Want hoe zorg je ervoor dat het vlees gaar genoeg is, maar niet zo taai als een schoenzool.

Online kun je zien welke kerntemperatuur goed is voor jouw stuk vlees. Zo las ik dat een Cote de Boeuf van 850 gram een kerntemperatuur nodig heeft van 54 graden of 140 Fahrenheit. Deze temperatuur stel je in op je vleesthermometer en dan volgen nog een paar extra handelingen. Zo moet je jouw vlees niet in een directe hittebron plaatsen. Je vlees gaat dan te hard en zal geen goed resultaat geven met de kerntemperatuur. Zo kan je vlees eerst voorbereiden in de oven, iets wat je veel tegenkomt, maar ik ben gegaan voor een BBQ approach only.

Om indirect te grillen kan je het beste een heat deflector gebruiken (of een goedkopere term is een pizzasteen.) Deze steen heb ik in aluminiumfolie gewikkeld (zodat hij nog wat mooier blijft na vetvlekken) en boven op het vuur geplaatst. Een tip die kreeg van mijn buurman, maar iets later in de review zal je lezen dat de tip niet geweldig uitgepakt heeft. Ieder geval is de pizzasteen erg belangrijk, want zo komt er geen directe hitte of vlammen tegen je vlees en kun je ‘low & slow’ gaan grillen. Een bereiding die nodig is voor grotere stukken vlees. Bereid je die snel en op hoog vuur dan krijg je ze niet egaal gaar genoeg.

BlueDOT

De BlueDOT geeft je twee mogelijkheden. Of je gebruikt het apparaat alleen, of je verbindt hem met je smartphone. Het laatste is erg prettig en werkt gemakkelijk. Wanneer je op de achterkant van de BlueDOT kijkt zie je een aan/uit knop. Wanneer deze aangaat maakt hij direct een Bluetooth verbinding. Binnen notime is je telefoon met de Thermoscan App en de BlueDOT verbonden en kun je aan de slag.

Je steekt de pen in je vlees. Deze vleespen is uiteraard je sensor welke verbonden is met een meter lange draad die bestand is tegen een graad of (700ºF) 370°C. Met de BlueDOT kun je kiezen om de temperatuur van je Probe (zo noemen ze je vleespen) in te stellen via de App of op het apparaat zelf. Erg prettig is dat er achterop de BlueDOT magneten zitten zodat je de thermometer aan het niet hete deel van je BBQ (max 40 graden) kunt vastzetten zodat je in één oogopslag de temperatuur kunt bijhouden. Uiteraard stel je een alarm in. Dit kan bij lage temperaturen zijn, want stel dat je eventjes je BBQ alleen laat en de temperatuur daalt te ver (kolen op? Luchttoevoer te weinig?) dan krijg je een alarm op je telefoon! Maar ook bij een te hoge temperatuur kan je deze waarschuwing ontvangen.

Die kreeg ik namelijk toen het vet op mijn aluminiumfolie brand vatte en er toch directe vlammen tegen mijn vlees schroeide. De vlammen waren snel gedoofd, maar toch was mijn kerntemperatuur niet meer de juiste voor het gewenste resultaat. Stel dat ik geen alarm had ingesteld, dan had ik het veel te laat gezien. Nu was mijn vlees niet rare of medium rare, maar well done. Iets zonde en mijn excuses naar de helden van Beef & Steak, maar alsnog erg lekker! Verder krijg je een alarm wanneer je BlueDOT merkt dat je de gewenst kerntemperatuur hebt bereikt. Die kan je instellen op het apparaat of op je telefoon. Ik had beiden gedaan, zodat ik niet moest checken of de bluetooth wel stabiel bleef.

Het bereik van je bluetooth is ongeveer 30 meter volgens de doos. Ik merkte dat ik wel rond 10 meter in de buurt moest blijven. De verbinding haperde zo nu als ik mijn huis in en uitliep, of wanneer ik mijn telefoon bijvoorbeeld een kwartier niet gebruikte. Dan opende ik mijn telefoon en zag ik dat er geen verbinding was tussen de BlueDOT en mijn telefoon. De verbinding herstelde direct en je zag weer de gewenste resultaten. De Bluetooth verbinding geeft je ook de mogelijkheid om de max/min temperaturen weer te geven en laat een grafiek zien van je bereiding. De BlueDOT heeft een groot, makkelijk af te lezen scherm met achtergrondverlichting in een spatwaterdichte behuizing, door deze eigenschappen is het product gebruiksvriendelijk en gaat hij lang mee. Behalve de magneetjes aan de achterkant kun je de vleesthermometer ook gewoon neerzetten met de uitklapbare houder.

Specificaties

Probe Bereik –50 to 300°C
Max Temp Kabel 370°C
Nauwkeurigheid ±1.0°C from 20 to 120°C
±2.0°C from -50 to -20°C / 120 to 200°C
±3.0°C from 200 to 300°C
Max Volume 70dB
Draadloze
Communicatie                      
Bluetooth 4.1
Ongeveer 29 meter (afhankelijk van apparaat)
Water Bestedigheid IP65 (uitgezonderd probe connector)
Operating Range 0 to 50°C
Backlight 10 seconden
Resolutie 1.0°C
Units °C/°F schakelbaar
Sensor Thermistor
Batterij 2 x AAA, 500 uur (bij gebruik BlueTooth)
Afmetingen 79.4 H x 79.4 W x 19.1 D mm

Conclusie

De BlueDOT is een mooie, eenvoudig bedienbare vleesthermometer met een paar handige extra’s. Zo heeft de meter een achterkant met twee magneten voor een handige klik. Ook maakt de BlueDOT snel en gemakkelijk verbinding met je telefoon en de gratis App. De temperatuurmeting werkt enorm goed, daarbij zijn de in te stellen alarmen voor hoge en lage temperaturen erg prettig. De temperatuur heb ik via de App op graden Celcius gezet, die staat bij de BlueDOT zelf automatisch op Fahrenheit. Je kunt twee probes gebruiken en ook probes van andere merken. De bluetooth verbinding haperde bij mij weleens waardoor ik graag gebruik maakte van de alarmen die ik instelde op de BlueDOT zelf. Je moet je afvragen of dit acceptabel is bij de prijs en kwaliteit van het product, want voor 89,95 heb je wel één van de beste apparaten met Bluetooth. Een tweede is of dit de telefoon in kwestie te verwijten is (Cubot P20). Mocht je qua centen goedzitten, dan zou ik eerder de Smoke adviseren, deze gebruikt WiFi en geeft een stabieler signaal met de App. Laat je het bij een apparaat onder de 100,- euro dan is de BlueDOT jouw keuze.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.