Review: Breville Barista Max espressomachine (Thuis Barista)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Barista Max van Breville met 4.5 sterren.

The Good
  • Prachtig design
  • UItgebreid instelbaar
  • Melkopschuimen als een baas
  • Onboard Grinder
  • PID
  • Groot reservoir
  • Prijs! Betaalbare thuisbarista

The Bad
  • Geen filter

Het echte baristawerk kan nu thuis! Wat een plaatje deze Breville Barista Max <3

Koffiezetten, zoals een echte Barista! Het kan! IT&M staat al jaren voor hoogwaardige en duurzame keukenapparatuur. Met in het assortiment de Breville Barista Max is dat geen verrassing. Wij nemen jullie mee in de review van deze geweldige thuisbarista.

IT&M is in Nederland voor de verantwoordelijkheid van de distributie én co-ontwikkeling van hoogwaardig- en duurzaam keukenapparatuur. Zo komen namen zoals Espressions, Dualit, Crock-Pot® en Breville je vast niet onbekend in de oren.  Wij waren mega-enthousiast om de Breville Barista Max Espressomachine uitgebreid te testen.

De espressomachine van Breville, welke wij onder de loep namen, is de grotere variant van de Breville Mini Barista en het kleinere broertje van de Pro en Touch. Het grootste verschil met de Mini Barista is de geïntegreerde bonenmolen die het baristagevoel wel echt compleet maakt.

Unboxing & Gebruiksvideo

In deze video pak ik de doos uit en test ik voor de camera de machine. Kijk je mee?

 

Voor wie geen tijd en ruimte heeft om de film te kijken, hierbij even een korte bevinding en wat foto’s. Want wat vinden we allemaal in de doos? De machine, uiteraard. Twee filters, een portafilter, een melkschuim kan, een tamper, waterreservoir, lekbakje, bonenmaler en een gebruiksaanwijzing.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Geïntegreerde bonenmaler

De Breville Barista Max is voorzien van  een geïntegreerde bonenmaler. Deze handige grinder kan je loskoppelen en vastklikken. Prettig bij het wisselen van bonen of schoonmaken.  Maar voordat we gaan malen, kiezen we eerst de juiste (bijgeleverde) filters. Dat zijn de stalen opvangbakjes waar de gemalen bonen in vallen. Deze filter klik je op de portafilter (de stalen filterdrager met handvat) en later tegen de zetgroep aan. Voor twee koppen is er een filter en voor een enkele kop is er een bijgeleverde filter. Vul daarna de bonenmaler met bonen. Je kunt de bak simpelweg volgieten met bonen of net voldoende voor jouw kopje, om daarna bijvoorbeeld met andere bonen verder te gaan.

Dan maak je een keuze in de maalgraadinstellingen. Gewoon klikken, draaien en een keuze maken tussen 0 en 30. Zo kan je zelf kiezen wat jouw favoriete maalinstelling is. Speel met de standen en ontdek de gewenste snelheid en de gewenste grofheid van de gemalen boon. Kies je voor een grove en snelle maling, dan kan je met stand 30 een lekkere volle espresso zetten.

Bron: IT&M Online

Grote waterkan

Met 2.8 liter heb je veel water. Geen aansluiting op je kraan nodig en niet iedere dag meerdere keren je waterreservoir vullen. Het reservoir bevat geen ingebouwde filter.  Over het gebruik van filters komen verschillende zaken naar boven. Enerzijds bevat gefilterd water geen mineralen, wat ten koste kan gaan van de smaak. Anderzijds kan er zonder gefilterd water kalk ontstaan. Schoonmaken is dus belangrijk of je zou speciale filters kunnen gebruiken.

De zetgroep

DeBreville Barista Max heeft een 58mm Café-size zetgroep. De filter en de portafilter zijn hier dus op afgesteld. Als je de filter hebt gekozen klik je deze op je portafilter en hang je deze eenvoudig met het portafilter tegen de Tap en Go knop voor de juiste hoeveelheid versgemalen koffie. Lichtjes naar beneden duwen en je filter loopt vol met versgemalen bonen.  Easy, peasy, lemon squeezy.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Daarna pak je de bijgeleverde tamper (de plastic koffiestamper) en duw je de gemalen bonen zachtjes aan tot de bovenste rand van de tamper verdwijnt in de filter. Je sluit nu de portafilter door middel van een klik en draai tegen de zetgroep aan.

PID

Het fijne van de Barista Max is dat het opwarmen van het apparaat megasnel gaat. Dat danken we aan de PID. Dit is een digitaal temperatuurbeheersingssysteem. Door de PID wordt continu de temperatuur van het water in de ketel gemeten en op peil gehouden.  Bijna alle espressomachines gebruiken tegenwoordig PID in plaats van een pressostaat. Het voordeel van PID is de nauwkeurigheid en de levensduur is vele malen langer. (Aldus een deel quote van Fleur De Cafe, een ambachtelijke koffiebrander). De Barista Max is één van de weinige machines in deze prijsklasse met een PID.

Je kunt de temperatuur van de Max ook aanpassen. Steeds in stappen van 2°C, van 88 tot 96°C. Bijzonder he, dat je bij de eerste blik op de Barista Max misschien verwacht dat er een paar beperkte keuzes zijn, vanwege het minimalistische design in knoppen en toetsen. Toch is er veel meer controle mogelijk. Door het boekje te lezen zie je dat je de waterhoeveelheid, temperatuur en in combinatie met de molen (met 30 verschillende maalgraden) je eindeloos kunt stoeien tot je jouw ideale bakkie hebt gemaakt.

Het thermoblock

Het temp IQ Shot Control 3-traps-systeem combineert een zeer snel opwarmend thermoblock, een single boiler. En met zeer snel heb ik het echt over een minuut of twee tot hij klaar is om een kopje koffie te zetten en een halve minuut tot je het stoompijpje kunt gebruiken om het melkschuim te maken. Single boiler betekent ook dat je niet precies tegelijkertijd je schuim kunt maken en koffiezetten. Hiervoor zijn verschillende temperaturen nodig. Maar omdat het opwarmen zo snel gaat kan je zelf kiezen of je eerst koffiezet en je kopje warm houdt op het toestel bovenin. Of eerst melk maakt en deze tijdens het kloppen en walsen aanzet om je koffie te zetten.

Heet water functie

Met de ‘Hot Water’ functie doseer je automatisch 200ml water. Wil je een kopje thee zetten, dan is dit je vriend.  Met een draai naar rechts start je het stomen op voor melkschuim. Het indicatorlampje zal dan even zachtjes knipperen tot je aan de slag kan. Gebruik die tijd (20 seconde) dan om je melkkannetje (metalen kan meegeleverd) te pakken en te vullen met koude, volle melk.  Het creëren van vol melkschuim vereist nogal wat oefening. Dit zit ’em niet in het apparaat, maar in je eigen kunsten. Zo kun je perfectioneren met een harde klop van het kannetje om de belletjes eruit te slaan en het walsen om de schuimlaag dikker te maken op de melk.

Schoonmaken

Schoonmaken is vervelend; in het algemeen. Deze barista moet je wel echt koesteren en regelmatig schoonmaken. Dat kun je al simpelweg doen door de zetgroep af te vegen met een natte doek tussen wat koffiezetbeurten. Het aparte reservoir voor water en koffiegruis kan je erg gemakkelijk loskoppelen en met wat vaatwasmiddel schoonmaken. Het stoompijpje moet je niet laten voor wat het is, zeker niet na melk opschuimen. Vul je kannetje even met water, voer de functie van melkopschuimen uit en veeg het pijpje stevig af met een natte doek. Conclusie, die natte doek (of theedoek) houd je in de buurt van je machine.

Koffiebonen

Voor de test heb ik verschillende bonen gebruikt. De Douwe Egberts Barista Editions Gold (speciaal voor Lungo en Hollandse bakkies) en de Espresso van DE Barista Editions voor de kleinere espresso kopjes. Gebruik je Espresso bonen en wil je Lungo maken, dat kan, maar dan krijg je een waterig kopje; richting de Cafe Americano. Logisch vast, voor veel. Maar ik heb geleerd dat je echt Lungo koffiebonen moet scoren om een heerlijke Nederlandse kop koffie te maken. 

Conclusie

De Breville Barista Max is een geweldige thuisbarista. Een prachtig design, uitgerust met veel opties die handig verscholen zijn in de techniek van het apparaat. De Max is veelzijdig, snel, prachtig en voor de prijs een absolute winnaar. En de koffie? Ja, je proeft hier echt, echt het verschil. Heerlijke espresso, prachtig melkschuim en voor een gewone kop koffie stoei ik nog met de manuele watertoevoeging voor mijn persoonlijke favoriet. Ja, jongens, dit is wat iedere thuisbarista in huis wil, zonder een klein fortuin kwijt te zijn.

De Breville Barista Max is nu verkrijgbaar bij IT&M Online voor € 499,-

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.