Review: Casa Safra Selección Platino Terra Alta DO Gran Reserva 2012


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Gouden medaille Berliner Wine Trophy 2018!
  • Royaal fruitig
  • Toegankelijk
  • Smaakvol eiken
  • Fijne tannines
  • Prijs

The Bad
  • Geen

Gouden medaille winnaar tijdens Berliner Wine Trophy 2018!

Het begint al weer te komen, die rode wijn feestmaand. Heb je dat ook? Dat hoe dichter je bij de december maand in de buurt komt, hoe meer je toeleeft naar een heerlijke fruitige rode wijn?

Wijnvoordeel.nl heeft een pareltje opgestuurd. Een wijn uit 2012, dat is toch gaaf! Mijn zoontje komt uit 2012. Eigenlijk moet ik een flesje bewaren, op z’n zij leggen en opentrekken als hij 18 is… Of 21 tegen die tijd 😉 Nee, daar leent deze mooie wijn zich nu niet voor. Hij is nu op dronk en na een jaar of drie zal deze wijn niet meer op dronk zijn en dat is gewoon zonde. Maar genoeg over de toekomst. Laten we het hebben over Spanje, hé heerlijk, eventjes eruit!

Terra Alta

Het wijngebied Terra Alta ligt in het meest zuidelijke, binnenland van Catalonië. De regio Terra Alta is al bijna 1.000 jaar nauw verbonden productie van wijnen.  In 1296 en 1319 prezen de review schrijvers van toen al het soepele karakter van wijnen uit Terra Alta al. Tegenwoordig zijn wijnstokken en wijnbouw nog steeds nauw verbonden met Terra Alta en zijn wij Nederlanders bekend met de mooie wijnen uit de streek. Geprezen om de fruitige smaak en de mooie prijs.

De Wijngaard

Casa Safra komt uit de stad Alicante, 100 km ten zuiden van Valencia. Tegenwoordig heeft Casa Safra verschillende wijngaarden door heel Spanje en is één van de meest prestigieuze wijnmerken in het land. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte van meer dan 400 meter, in natuurlijke terrassen verspreid over een gebied met kalkrijke bodems.

 

Terra Alta is een provincie (achtige) van de Spaanse regio Catalonië. Het is onderdeel van Tarragona.  Zoals je in de naam al hoort is Terra Alta één van het hoogst gelegen D.O. gebied in Catalonie. Wat wel eventjes uitleg verdiend is dat D.O. ((Denominación de Origen)) een regelgevend classificatiesysteem is dat je voornamelijk voor Spaanse wijnen, maar ook voor andere voedingsmiddelen zoals kaas, specerijen, honing tegenkomt. Dit gebied en haar ligging zorgt voor bijzonder strenge zomers en winters, met enorm veel neerslag. Een geweldig, maar bijzonder klimaat voor de druiven.

Druif

De Casa Safra Selección Platino Terra Alta DO Gran Reserva 2012 bestaat uit drie druivenrassen. Zoals vrijwel bij alle Spaanse wijnen van Casa Safra gebruiken ze deze winnende combinatie. De exacte verdeling is een bekende Spanjaard, de Tempranillo, met 50% haar aandeel. Daarnaast de Grenache (30%) en de Cabernet Sauvignon (20%).

Rijping

De Gran Reserva heeft met 24 maanden rijping in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten gelegen. Om de beste aroma’s en smaken te krijgen, worden de druiven in het midden van oktober gehaald. De druiven worden tijdens de nacht geplukt wanneer de temperaturen laag zijn, waardoor de aroma’s in de druif behouden worden. Na het oogsten wordt een koud proces gebruikt bij het verhelderen van de wijn. Geen filtering wordt gebruikt, waardoor er geen smaak verloren gaat.

De Gran Reserva is gemaakt in twee delen; De eerste wordt volwassen in Franse Eiken vaten van 2.250 lts. en 500 lts. voor 12 maanden. Het tweede deel wordt de wijn overgebracht naar Amerikaanse Eiken vaten van 1.735 lts. voor 12 maanden. Deze uitzonderlijke wijn wordt gepresenteerd in een mooie, sprekende fles.

Smaak

Hier hebben we op gewacht. Ik heb de Gran Reserva 2012 gedronken voor het eten en tijdens het eten. Speciaal voor de gelegenheid is er een Tomahawk Steak gegrild op de BBQ waardoor de wijn nog beter tot haar recht komt. Maar voordat we gingen proeven nemen we eerst de kleur waar.

Een prachtige, bloedrode en intense kleur die echt lijkt te leven als we de wijn eerst eventjes in een karafje schenken, om de wijn op leeftijd haar smaak terug te gunnen. Bij het karaferen ruik je direct een oase aan donker en rijp fruit. Een geur waarvan ik letterlijk (weer, dus ook bij het schrijven) het water in de mond krijgt.

De grotere hoeveelheid van de sappige Tempranillo druiven proef je letterlijk. Wat een fijne, soepele en toegankelijke wijn is dit. Zwart fruit, houtrijping proef je ver weg zeker wel en een zachte tanine die de papillen een beetje plaagt. Sneller dan de bedoeling was drink ik mijn glas leeg. Heerlijk.

Later, wanneer de in plakken gesneden Tomahawk met de hand van een houten plank wordt gegeten pak ik met nog vette vingertoppen op bijna barbaarse wijze nog een glas. Dan ervaar je toch een andere smaakbeleving in combinatie met gegrilled varkensvlees. Heerlijk toch, met een goede vriend in de kou buiten de bbq aansteken onder het genot van een goede wijn. De fles is die avond leeg gegaan, dat zal geen verrassing zijn geweest. Gelukkig had ik er maar eentje meegenomen 😉

Conclusie

De Casa Safra Selección Platino Terra Alta DO Gran Reserva 2012 is voor mij een heerlijke fruitige wijn die enorm toegankelijk is. Heb je vrienden of familie over die normaal gesproken geen rode wijn drinken? Dan moet je echt deze wijn aanbieden. Hij is superzacht, enorm fruitig en met de lichte afdronk van de houtrijping zeer interessant. Daarnaast las ik dat deze specifieke wijn dit jaar nog een gouden medaille heeft gewonnen bij de Berliner Wine Trophy 2018. Nou, wie dan nog nee durft te zeggen?

Verkrijgbaarheid

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Casa Safra Selección Platino Terra Alta DO Gran Reserva 2012? Deze mooie wijn werd ons aangeboden door Wijnvoordeel.nl en is beschikbaar vanuit hun uitgebreide webwinkel voor € 5.99.

Wil je ook de wijn en spijscombinatie proberen zoals ik dat deed voor deze review? Dan kun je het vlees bestellen via Beef & Steak. De Tomahawk Steak van varkensvlees is een ideaal stuk BBQ vlees dat gemakkelijk te bereiden is.

Wij hebben de Tomahawk gezout en gepeperd, daarna met een heat deflector op de BBQ gelegd tot een kerntemperatuur van 58 graden. Daarna is de steak een tien minuten van de BBQ afgegaan en tot rust gekomen in aluminium folie. Na die tien minuten hebben we de steak op volle kracht gegrilled tot de korst lekker gaar was. Niet te lang, echt 2,5 minuut aan beide kant. De Tomahawk steak is online verkrijgbaar via Beef & Steak.nl

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.