Review: Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Kindercottage Premium (De Eemhof) van Center Parcs met 3 sterren.

The Good
 • Voldoende elektrische kookhulpen
 • Ruime koelkast
 • Vriesvak
 • Vaatwasser
 • Schone vaat bij aankomst
 • Dolce Gusto met gratis startpakket
 • Prima magnetron (met Crisp functie)
 • Voldoende TV's en aansluitmogelijkheden

The Bad
 • Schoonmaak is niet volledig
 • Hygiëne kan beter
 • Keukeninrichting is incompleet
 • Geen ruimte voor boodschappen
 • Keuken is niet kindveilig
 • Barbecue is incompleet
 • Grillrooster schoonmaken is echt improviseren

Het woord Premium mag best weg uit de Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium, maar verder is het een prima plekje om te ontspannen.

Koken op vakantie, JFK zoekt het uit. Deze herfstvakantie streken we neer op Center Parcs De Eemhof. Daar huurden we een Kindercottage Premium. Een huisje met wat leuke verrassingen voor iedereen die ook op vakantie graag iets bijzonders op tafel zet.

Sinds een paar jaar kennen de parken van Landall en Center Parcs speciale kinderbungalows. Kindercottages in het geval van Center Parcs. Deze bieden net wat meer speelmogelijkheden voor de jonge bezoekers.

Koken en grillen

In de Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium vinden we een keukenblok dat vier kastjes breed is. De kastruimte is gereserveerd voor pannen, een broodrooster, vaatwasser en ruime koelkast. De koelkast bevat een vriesvak, dus ijsjes voor de kleintjes zijn geen probleem. Houdt er wel rekening mee dat het vriesvak niet hoog genoeg is voor de gemiddelde ijsmal. Zelf ijsjes maken zit er dus niet in, maar who cares. Het is vakantie.

Boven het aanrechtblad is eveneens vier kastjes ruimte, maar twee kastruimten worden gebruikt voor de afzuigkap en de magnetron. De overgebleven ruimte is niet toegankelijk om bijvoorbeeld proviand op te slaan. De twee hangkasten in het midden zijn vrijwel compleet in gebruik voor het servies. Kennelijk verwachten ze in een kindercottage breuk, want er is enorm veel servies voor een cottage gericht op twee volwassenen en twee kinderen. Erg netjes maar… waar laat je de boodschappen? De persoon die het keukenblok heeft bedacht, heeft dit puur ontworpen op de inhoud van de keuken en geen rekening gehouden met het opslaan van boodschappen. Er is ook geen andere kastruimte in de directe nabijheid.

Qua keukenapparatuur vinden we een broodrooster, elektrische citruspers, waterkoker, koffiezetapparaat en een Nescafé Dolce Gusto machine. Voor de Dolce Gusto krijg je bij aankomst ook vijf capsules om mee te starten. Twee capsules die nodig zijn voor één cappuccino, een espresso, een lungo en een Nesquik chocomel. In een vorig bezoek heb ik de melkcupjes voor cappuccino ook veelvuldig ingezet om warme melk voor (toen nog) onze baby te maken. Uiteraard wel de fles onder de koude kraan gekoeld naar lichaamstemperatuur.

De hoeveelheid apparaten is fijn, maar ze nemen veel ruimte in, net als het Dolce Gusto rekje. Niet heel handig in een krappe keuken. Al snel zwerven de apparaten door de kindercottage heen.

Qua potten en pannen is de keuken heel basis uitgerust. Er is maar één koekenpan. Dit is een anti-aanbakpan met flink veel krassen er in. Wetenschappelijk is bewezen dat dit niet zo schadelijk voor de gezondheid is als velen denken, maar fris is het niet. Dat er niet wordt gekozen voor een koekenpan zonder anti-aanbak is niet heel vreemd. De kookpan heeft de nodige zwarte/bruine plekken aan de binnenkant waar voedsel al flink in is aangebrand. Een deel van de pannen is dus echt wel aan vervanging toe.

Het bestek is royaal voorhanden, al is het aantal koffielepels ten opzichte van het aantal mokken, theeglazen en dessertservies wat beperkt. Opvallend is de aanwezigheid van vele steakmessen. Als we iedere avond steak zouden eten, zouden we genoeg steakmessen hebben voor drie dagen. Er is ook een broodmes en een aardappelschilmes. Er is een kaasschaaf, een stamper en een opscheplepel. Het gros van dit grote bestek staat in een ronde mand, dat weer ruimte op het aanrechtblad inneemt.

Wat ook mist zijn (houten) spatels. Het is duidelijk dat gereedschap als de kaasschaaf hiervoor worden ingezet door de huurders van de cottage. Dit zien we terug in de smeltschade op de handvatten van verschillend gereedschap. Wat echt mist, is een koksmes / vleesmes. Die dingen moet je dus zelf meenemen als je een beetje creatief wilt zijn in de keuken.

Bijzonder leuk aan de Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium is de buitenkeuken. Dat wil zeggen, er staat een betonnen BBQ klaar waarvoor het rooster binnen hangt. Het is een open BBQ, dus het verbruik van kolen ligt hoog en aansteken is echt even een uitdaging. Je bent ongeveer 4 liter kolen (1,5 kilo) per sessie kwijt als je een goed vuurtje wilt opbouwen. Het zou fijn zijn als Center Parcs een tafeltje bij de grill zou zetten. Gewoon om vlees en dat soort dingen op te zetten. Nu gaat het bunnenmeubilair naar buiten.

In het Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium hangt een rooster voor de BBQ. Dit rooster past niet in de vaatwasser en al helemaal niet in de spoelbak van de keuken. Er is ook geen grote emmer, dus schoonmaken moet gewoon in de badkuip. Zonder afwasborstel, want die zit niet meer in het schoonmaakpakket. Een schuursponsje gelukkig wel… misschien verklaart dat ook de vele krassen in de anti-aanbaklaag van de koekenpan en op het plastic bestek. Helaas weet nog niet iedereen dat schuursponsjes niet de meest hygiënische manier van schoonmaken zijn.

Toch is ook de barbecue niet helemaal compleet. Dat wil zeggen, het ontbreekt aan lange tangen. Een aspook is er wel, mits je er aan denkt dat die naast de open haard hangt. Die kun je immers ook prima voor de BBQ gebruiken.

 

Ontspannen

Als hoofdredacteur van GadgetGear.nl kijk ik natuurlijk ook graag naar de elektronica die aanwezig is in de Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium. Je krijgt twee TV’s. Één in de huiskamer en één op de ouder slaapkamer. Beiden hebben HDMI ingangen en beiden kunnen met USB overweg om films af te spelen. De TV in de woonkamer hangt aan een stereotoren met DVD speler. Het geluid gaat dan keurig over de speakers, het beeld over de analoge SCART ingang. Voor Blu-Rays zul je dus zelf iets mee moeten nemen, maar dat lijkt me niet bezwaarlijk. In de buurt van de TV is nog een stopcontact vrij, dus de positie is goed bedacht. Op de slaapkamer is dit lastiger. De TV hangt aan het plafond en er is geen stopcontact in de buurt. Omdat ik niet weet in hoeverre de afstandsbediening in de slaapkamer wordt ontsmet, blijf ik daar van nature graag van af ;-).

Netjes is dat Center Parcs duidelijk over is op LED verlichting. Tenminste, op de meeste plekken. Beter voor het milieu, zeker. Toch zijn er ook lampjes die het niet doen. Kennelijk wordt hier bij de schoonmaak niet op gecontroleerd. Omdat ik geen personeel in mijn cottage wil als ik er niet ben, geef ik dit uiteraard zelf ook niet aan.

Wat de kindercottage uniek maakt, is een speeltoestel dat er aan vast is gebouwd. Het is een enorm gevaarte met een trap, klimtouw en een glijbaan. Een schommel was nog een mooie toevoeging geweest. De kinderen genieten nog het meest van het idee dat je via deze constructie in de speelkamer in de kindercottage uitkomt.

In de speelkamer zou veel speelgoed aanwezig zijn, maar dat valt in de praktijk tegen. Er liggen wel poppenkastpoppen voor de poppenkast, maar dan heb je het qua los speelgoed ook echt gehad. Er zitten ook een drietal speeltoestellen aan de muur. In het midden staat een speeltafel met metalen stangen waar kinderen kralen over heen kunnen bewegen. De relatief grote tafel zit hier zo vol mee, dat er niet aan geknutseld kan worden, laat staan gespeeld met iets anders dan de kralen die er op zitten. Een gemiste kans. Onze kinderen van 3 en 5 zijn in de praktijk nauwelijks in de speelkamer te vinden. Voor oudere kinderen biedt deze ruimte eigenlijk niets.

Het WiFi access point hangt bij ons in de cottage, dus het WiFi bereik is echt prima. Op de gratis basistoegang die de KPN verschaft zit al voldoende bandbreedte om gebruik te maken van Netflix. Je kunt kennelijk nog steeds een snellere verbinding aanschaffen, maar dit is gewoon hoe het hoort. Erg netjes.

De tuininrichting is zeer goed. Een nette terrastafel, vier goede stoelen om de eettafel heen en twee ligstoelen voor iedereen die echt even tot rust probeert te komen.

Voorzieningen

Center Parcs de Eemhof kent vele restaurantjes en bezorging van pizza’s in de cottage zelf. Er is ook een winkeltje met een prima assortiment. Boodschappen zijn niet heel veel duurder dan in de winkel, met uitzondering van vlees. Kijkend naar de kilometers die je moet maken naar andere supermarkten, is het helemaal niet bezwaarlijk om de boodschappen te halen op het park zelf. De supermarkt wordt, net als de horeca, aangeleverd door de Sligro, dus het assortiment qua huismerken komt min of meer overeen met wat je in de Em-Té supermarkten zal vinden.

Hygiëne en veiligheid

Qua hygiëne zit het aardig goed in de Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium. De vloeren zijn schoon, net als de toiletten. Wat wel opvalt is dat één toilet geen wasbak heeft. Met je vieze handen moet je dan eerst de badkamerdeur ernaast openen.

Ook heeft de Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium nogal veel last van muggen. Die zitten bij aankomst al op de muren en ramen geplakt. Kennelijk zijn de vorige huurders ook al druk geweest met het bestrijden van de beestjes en vallen ramen en muren niet zo zeer onder het schoonmaakplan. Ook een vrolijke ballonnenmuur laat vele vette vingers van eerdere kinderen zien.

In het speeltoestel lijkt ook weinig aandacht voor de schoonmaak te zijn. Er ligt een plastic koepel op waarmee je ver om je heen kunt kijken. Dit moet kinderen stimuleren om naar boven te klimmen. Maar… de koepel is compleet groen uitgeslagen. Weinig uitzicht dus…

Het gevoel dat mij bekruipt is dat de schoonmakers voor deze premium cottage ongeveer net zoveel tijd hebben als voor andere bungalows…. Terwijl ik daar als tijdelijke huurder wel heel veel meer voor betaal. Een betere schoonmaak zou wat mij betreft gerechtvaardigd zijn.

Qua veiligheid zijn alle stopcontacten aangepast. Ze zijn allemaal kindveilig. Op de kinderslaapkamers zijn helemaal geen stopcontacten voorhanden. Goed bedacht dus. In de speelkamer is er maar één en die zit wat hoger op de muur. Opvallend is dat de keukenlade met de steakmessen geen kindersluiting bevat. Ook zijn de prullenbakken bij de keuken op kniehoogte. Niet alleen zijn ze veel te snel vol (de zakken zijn vele malen groter dan de prullenbak), maar kunnen jonge kinderen er te gemakkelijk bij.

Bagagelijst voor de kokende man

Wat moet je dus meenemen als je een beetje creatief wilt koken in een Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium:

 • Koksmes
 • Vleesmes
 • Grote snijplank (het aanwezige plankje is erg krap voor een normaal koksmes)
 • BBQ gereedschap
 • Spatels
 • Opscheplepels

Conclusie: Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium

Het is prima vertoeven in een Center Parcs De Eemhof Kindercottage Premium. De schoonmaak schiet op minder essentiële punten (muren/ramen) wel echt tekort, wat niet bijdraagt aan het premium gevoel waar ik voor betaal. De keuken lijkt in eerste instantie royaal, maar het ontbreekt echt aan kastruimte. De keukeninrichting is verre van compleet. Vooral het ontbreken van goede messen is bijzonder. Pluspunt is dat je buiten kunt grillen, al mis je ook daar het gereedschap voor. Eveneens incompleet dus.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.