Review: Chroma Porsche Design Type301 Koksmes


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Type 301 van Chroma met 4.5 sterren.

The Good
  • Briljant design
  • Vlijmscherp
  • Ergonomie

The Bad
  • -

Is het mogelijk om voor de kleinere portemonnee een uitstekend Japans mes te smeden? Of gooit Chroma met de Type301 serie zijn goede naam te grabbel?

Chroma Cutlery, befaamd sinds 1989 om zijn ‘fine cutlery’. Een messenmaker uit Georgia, USA die zijn producten wereldwijd verkoopt, en hoe! Wij testen de P-01 Chroma Type301 Chefs Knife.

CHROMA! makers of fine Cnives(*) for the professional kitchen.

‘Chroma’, het klinkt legio professioneel kok bekend in de oren. Menig chef heeft een ijzer van Chroma manufactuur een plek in zijn foedraal gegeven. Zelfs wereldberoemde koks als Serge Vieira, Fabrice Desvignes en Thibaut Ruggeri werken graag met de uitstekende messen van Chroma. Fanatieke keukenprofessionals weten ongetwijfeld wie bovenstaande sterrenchefs zijn en erkennen dat deze gasten echt hele grote jongens in hun vakgebied zijn. Zó groot zelfs dat ieder van dit drietal de winnaar is van het gastronomische equivalent van de nobelprijs, de ‘Bocuse D’or’.

De messenmakers uit Georgia hebben zich gespecialiseerd in Japanse messen, en waar kan je deze beter laten produceren dan in Japan zelf? Chroma messen worden gemaakt in kleine smederijen, authentieke veelal familiebedrijven waarbij kennis van het vak nog van generatie op generatie wordt overgedragen, en met resultaat!

Hoewel Chroma zich hoofdzakelijk richt op professionele markt is de ‘Type301’ met zijn prijs heel bereikbaar voor de gemiddelde keukenprins of prinses, gewoon thuis! Met een prijskaartje van rond de € 100,- lijkt deze Chefs Knife zelfs heel goedkoop! Zeker wetende dat je bij Chroma voor een mes van de hand van meestersmid Okishiba Masakuni al snel een bedrag tussen de $ 25.000,- en $ 30.000,- moet afrekenen. Holy S***!

Is het mogelijk om voor de kleinere portemonnee een uitstekend Japans mes te smeden? Of gooit Chroma met de Type301 serie zijn goede naam te grabbel?

 

Design

De P-01 Chefs Knife heeft een lemmet van 24 centimeter lang en ziet en fantastisch uit. Op het oog is het mes uit één stuk metaal vervaardigd. Een strakke modieuze lijn loopt vanaf het heft door tot aan het uiterste uiteinde van het lemmet. Het enige dat de strakke lijnen van dit wapen onderbreekt is de parel bovenaan het heft…….. Of zit hij aan de onderkant van de lemmet?

Chroma heeft het design van het heft te danken aan F.A. Porsche, de geestelijk vader en ontwerper van s ’werelds allereerste Porsche 911. Naast het ontwerp van de 911 en de 904 schiep meneer dus ook keukengereedschap, en niet geheel onverdienstelijk!

Materiaal

Van de gehele Type301 serie is het lemmet vervaardigd uit de Japanse staalsoort ‘301 staal’. Deze staalsoort is verrijkt met molybdeen en vanadium. Daarnaast bevat deze staalsoort minstens 0.7% Koolstof. De Type 301 messen zijn hierdoor keihard en blijven lang scherp. Op de schaal van Rockwel scoort deze staalsoort 58HRC (Hardness Rockwell C-schaal). Doordat het harde 301 staal is gebruikt kunnen deze messen worden geslepen in een extra scherpe hoek. Waar messen van Duitse makelaardij worden geslepen in een hoek van 20° tot 30°, kunnen de messen van Chroma worden geslepen in een hoek van 10° tot 20°. Superrrrrrscherp dus!!

Door de materiaalkeuze heeft dit mes wel een iets andere gebruiksaanwijzing dan je standaard huis-tuin-en-keukenmes. Een aanzetstaal is uit den boze. Hard staal buigt minder en breekt sneller. Zuren kunnen het staal aantasten en dienen na de snijtaken direct worden afgewassen. De messen moeten worden afgewassen met een niet-chemisch afwasmiddel en een zachte doek. Op het meewassen in de vaatwasser staat de doodstraf! Be advised!

Ondanks dat het mes lijkt te zijn gemaakt van één stuk staal is dit niet het geval. Het heft is gemaakt van 18/10 staal. Kortgezegd is dit staal met 18% chroom en 10% nikkel en is een metaalsoort die erg corrosiebestendig is. Het is minder kostbaar dan 301 staal en wordt ook gebruikt in minder exclusief keukengereedschap. Logisch!

Gebruik

Het eerste wat mij opvalt aan de Chroma is hoe bizar scherp hij is geslepen. Door heel voorzichtig te voelen hoe scherp nou echt, ontdoe ik mijzelf direct van al het reliëf op mijn duim. Niet doen dus als het profiel op je duim je lief is! Ik besluit het mes voortaan bij het heft vast te pakken en de snijrand enkel nog in aanraking te laten komen met etenswaren. Better safe than sorry…….

Laat dit nou net zijn waar de Type301 pap van lust. Tomaten, komkommers, citroenen, andere groentes, varken, rund, kip, vis, werkelijk alles wat ik deze sabel voorschotel wordt moeiteloos en perfect gecontroleerd in meerdere stukken verdeeld. Een echte allrounder!

Het mes ligt heerlijk in de hand en er is duidelijk te merken dat meneer Porsche niet alleen aan de looks heeft gedacht. Het heft is lekker breed in je palm waardoor je goede grip houdt op het mes, ook als deze vochtig is. Dit is doorgaans waar messen met een RVS heft minder op scoren, maar de Chroma ligt in de hand als een 911 op het asfalt. Chapeau meneer Porsche!

Naarmate het begin van de lemmet dichterbij komt loopt het heft spits toe, met als overgang de parel die precies aangeeft hoe ‘hoog’ je het heft vast moet pakken. Met 291 gram is het mes niet licht te noemen. Zeker niet voor een Japanner. Maar tijdens mijn kliefsessies heeft dit mij geen enkele keer gestoord.


Conclusie

Voor een prijs rond de € 100,- moet je dit mes direct kopen! Ik begrijp dat voor veel mensen zo’n bedrag voor een koksmes veel geld is, maar dit mes maakt van het voorbereidende werk voor een kooksessie een genot! Sterker nog, ik denk dat je expres en extra komkommer afrekent, puur om hem met kinderlijke eenvoud doormidden te sabelen. Daarnaast gaat een mes als deze, mits juist gebruikt en gekoesterd een leven lang mee.

Qua functionaliteit is dit een mes die je zeker niet teleur gaat stellen. Ik zelf vindt een klassieker mes optisch mooier. Een houten heft is minder hygiënisch, maar oogt naar mijn persoonlijke mening nóg mooier… Mooier, maar zeker niet beter. Daarnaast ben ik helemaal gek van het typische damastpatroon op messen die zijn opgebouwd uit meerdere lagen metaal. Wederom puur optisch, en met gezond boerenverstand niet haalbaar op een mes van rond de € 100,-

Chroma Type 301 Porsche Design Koksmes kopen

Dat prachtige Chroma Type 301 Porsche Design Koksmes kun je kopen bij bij de webwinkel van Adomo.

(*Cknives is een Trademark voor Cutlery, namely, professional-grade knives for use by chefs)

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.