Review: Coravin Model Two


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Model 2 van Coravin met 4.5 sterren.

The Good
  • Puntgaaf design
  • Werkt als een trein
  • Wijnfreaks musthave
  • Wine-by-the-glass

The Bad
  • Flink in de prijs

Schenk en bewaar, zonder te openen: het is waar! Dat is de Coravin Model Two! Lees hier alles over deze exclusieve wijngadget.

Een mooie fles wijn openen betekende altijd: opdrinken of weggooien. Soms, als wijnliefhebber, is beiden geen goede oplossing. Je wilt immers ‘s avonds bij het eten een heerlijk glas goede wijn drinken, maar geen hele fles. Weggooien is zonde. Gelukkig is er dan Coravin!

De Coravin Model Two is een echte wijngadget. Met klasse wijn schenken en behouden. Dat doet deze high class wine tasting gadget met gevoel voor stijl, elegantie en daarnaast een vernuftig staaltje innovatie. Voor ik begin over wat deze Coravin precies doet, kan en eigenlijk is, neem ik je even mee naar het bedrijf en de oorsprong.

Over Coravin

Coravin, Inc. is een particulier bedrijf gevestigd in Burlington, Massachusetts. Zij richten zich op de manier waarop wijn wordt geserveerd, verkocht en natuurlijk gedronken. Coravin werd opgericht door Greg Lambrecht. Een uitvinder van medische apparatuur en liefhebber, van hoe kan het ook anders, wijnen. Hij was geïnspireerd om deze twee werelden samen te brengen en een ​​product  te creëren dat hem toestond om glazen wijn te genieten zonder de hele fles open te breken.   Na jaren testen en verbeteren werd Greg benaderd door zijn vriend John Makower. Een succesvolle ondernemer en wijnliefhebber waarmee hij samen het bedrijf oprichtte zoals we dat vandaag de dag kennen.

 

 

Waarom Coravin

Ben je een restauranteigenaar? Een sommelier misschien? Of toch meer een wijnfanaat? Vinoloog? Misschien gewoon een liefhebber ten top? Dan kan je niet zonder een Coravin. Ten eerste omdat het een apparaat met klasse is, bedoeld voor wijnen met klasse. Coravin stelt je in staat een glas wijn te schenken zonder de fles te hoeven ontkurken. Als je een hele speciale, goede fles wijn bezit kun je met een Coravin op meerdere momenten van deze ene fles wijn smullen, kijken of de wijn op dronk is en daarnaast zijn voortgang/ontwikkeling bijhouden. Coravin stelt je in staat op ieder moment te genieten van een wijn die op dat moment bij je behoefte past, zonder dat deze fles binnen drie dagen op moet vanwege oxidatie. Dit creëert gigantische mogelijkheden voor zowel de particulier als de restauranteigenaar, retailshop of wijnhandelaar.

 

Unboxing

De Coravin Model Two wordt geleverd in een strak gestylde doos. Dat zie je aan de buitenkant en aan de binnenkant. Hierin vind je twee gaspatronen, een gebruiksaanwijzing en een wijnzakje. In de tweede doos, die gracieus in tweeën is gemodelleerd, vind je de Coravin in twee losse delen. Kijk uit voor de naald, al zit deze in een beschermend omhulsel.

Hoe werkt het?

In een notendop. Je prikt een holle naald door het natuurlijke materiaal van de kurk en schenkt zo door de kurk heen. Het is een bijzondere gadget die ten eerste opvalt en ten tweede enorm handig is. Vooral door de exclusiviteit, het design en de bediening.  Daarnaast zit er ook een natuurkundige slimmigheid verstopt in deze schoonheid. De gaspatronen bevatten het niet schadelijk argon gas. Dit verdrijft zuurstof om bederf tegen te gaan.

Wanneer je, met verrassend gemak, de naald door de kurk steekt kun je met een sierlijke trigger het edele gas argon injecteren. Dit zorgt voor een royale schenkstraal en zorgt ervoor dat na het verwijderen van de naald, zuurstof niet naar binnen kan. Kurk is een natuurlijk materiaal dat zichzelf heelt en hersteld in de vorm waarin het zich in de fles bevindt. Dat betekent dus dat het gaatje binnen enkele seconden dicht en door het gas komt er in die seconden geen zuurstof binnen.  Dit geldt voor de natuurlijke-, geperste-, schijven- en -technische kurk. Dus niet bij synthetische of plastic kurk.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Als de punt van de naald op de kurk rust pak je hendel boven vast met twee vingers en injecteer je eerst wat argongas in de naald. Dan druk je de naald gewoon door de kurk. Je voelt de holle naald door het materiaal glijden en dan zit de fles echt goed vast aan de Coravin. Je houdt de fles een beetje op zijn kant en houdt de fles vast met één hand en met de andere hand de twee vingers door de hendel. Dit schenkt elegant. Wanneer je de trigger aantrekt en loslaat wordt er met meer kracht geschonken.

Na gebruik trek je gewoon weer aan de hendel als de fles netje op zijn onderkant staat en geef je een injectie gas mee door aan de trigger te knijpen. Het gaat met redelijk gemak, al zal je misschien de eerste keer te veel kracht gebruiken en meteen de Coravin van de fles aftrekken zoals ik per abuis deed. Het schoonmaken van de Coravin is gemakkelijk. Je houdt de schenktuit even onder de kraan en met een stootje gas is de naald vrij van vocht. Het geheel is gemakkelijk weer in de originele staat in te pakken en kan zo iedere keer met sier worden gedemonstreerd.

Let op dat je bij aanschaf van een fles geen fles koopt die geen 100% kurk bevat. Kurken waar plastic in verwerkt zijn sluiten minder snel na gebruik en daarom zijn ze ook minder geschikt voor de test. In de regel zal een duurdere fles, waar deze uitvinding zich op richt, enkel 100% kurk bevatten. Wist je dat Coravin ook iets nieuws op de markt gebracht heeft zodat je ook met een schroefdop de wijn kunt openen op de Coravin wijze. Hoe en wat? Dat lees je in een volgende review.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Conclusie

Wat geweldig! Deze uitvinding is prachtig.  Ten eerste het design en de exclusiviteit.  Daarnaast het eenvoudige gebruik en de werking van de Coravin. Voor restaurants rendabele Wine-by-the-glass mogelijkheden. Voor iedere wijnfan kan ik je aanraden, zet wat centen apart (want dat kost ie wel) maar dan heb je ook iets echt unieks in je wijnhuis.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.