Review: Coravin Pivot


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Pivot van Corvavin met 3 sterren.

The Good
  • Wijn 4 weken bewaren na openen
  • Strak design
  • Gemakkelijk in gebruik

The Bad
  • Te prijzig in vergelijking met de voordelen en de techniek van de Model Two & Three

Schenk en bewaar, 4 weken: het is waar! Dat is de Coravin Pivot! Lees hier alles over deze exclusieve wijngadget.
Coravin is geen onbekende voor ons. Jaren geleden ging ik al aan de slag met de creme de la creme; de Coravin en later de Model Two Elite. Nu is Coravin terug met een nieuw model dat net even anders werkt. Hoe? Tja, dat lees je toch altijd hier.

2020 het jaar van Corona en het online meeten. Wat een narigheid moeten we met z’n allen doorstaan én dan voornamelijk de horeca en zorg. Het was daarom ook online dat ik in een meeting zat met de eigenaar en founder van Coravin; Greg Lambrecht. Wat een oprechte en enthousiaste man. Gaaf om het verhaal uit zijn mond te horen.

Coravin

Coravin, Inc. is een particulier bedrijf gevestigd in Burlington, Massachusetts. Zij richten zich op de manier waarop wijn wordt geserveerd, verkocht en natuurlijk gedronken. Coravin werd opgericht door Greg Lambrecht. Een uitvinder van medische apparatuur en liefhebber, van hoe kan het ook anders, wijnen. Hij was geïnspireerd om deze twee werelden samen te brengen en een ​​product  te creëren dat hem toestond om glazen wijn te genieten zonder de hele fles open te breken.  De naald, door het hart van de kurk, (. meer hierover straks). Na jaren testen en verbeteren werd Greg benaderd door zijn vriend John Makower. Een succesvolle ondernemer en wijnliefhebber waarmee hij samen het bedrijf oprichtte zoals we dat vandaag de dag kennen.

Een mooie fles wijn openen betekende altijd: opdrinken of weggooien. Soms, als wijnliefhebber, is beiden geen goede oplossing. Je wilt immers ‘s avonds bij het eten een heerlijk glas goede wijn drinken, maar geen hele fles. Weggooien is zonde. Gelukkig is er dan Coravin!

De Coravin Model Two is een echte wijngadget. Deze hebben we drie jaar geleden live getest. Bekijk de video eens waar je mij ziet stoeien met deze innovatie.

 

Met klasse wijn schenken en behouden. Dat doet deze high class wine tasting gadget met gevoel voor stijl, elegantie en daarnaast een vernuftig staaltje innovatie. Het mooie van deze gadget vond ik dat je met chirurgische precisie een naald door de kurk stak om wijn te schenken. Na het schenk spoot je wat edelgas door de Coravin om het zuurstofgehalte te beperken en ging de naald er weer (met hetzelfde gemak) uit. Kurk is een natuurlijk product en dat heelt en dicht. Geweldig! De Pivot doet eigenlijk hetzelfde, maar voordeliger en een stukje simpeler.

Unboxing

De Pivot komt zonder poespas. Een nette kartonnen box met daarin de Pivot, een Pivot Stopper, een Gasflesje, een bezwaarzakje en een instructieboekje.

De Pivot

De Coravin Pivot is verkrijgbaar vanaf € 99,- terwijl de Model Two en Three rond de € 200/250- kosten. Jep, dit zijn exclusieve apparaten. Wat de Model Two zo magisch maakte; de naald door de kurk, dat doet de Pivot net even anders. Je ontkurkt een fles en schuift er een Pivot stopper op. Dit is een soort plastic kurk met een rubberen schroefdraad door de hals. Deze stopper plaats je direct na het ontkurken. De rubberen schroefdraad (zo noem ik het maar even) geeft een minimale hoeveelheid zuurstof door. Daarom zit er op de stopper een dopje wat je gemakkelijk kunt indrukken en zo op zijn plaats houden.

De dop klikken we los als we de Coravin Pivot gebruiken. Waar normaal een naald zat, zit nu een vergelijkbare, maar veel dikkere, stompere naald. Deze steken we door de schroefdraad van rubber en daar zit het stevig. De stompe naald zit in de fles, de fles is afgesloten door de stopper en Pivot en voor het schenken gebruiken we het edelgas in de Pivot. Onschadelijk en dit wordt ook door de wijnboeren gebruikt, maar dat gas dat zorgt ervoor dat 1) het zuurstof wordt verdreven en 2) dat er druk op de wijn komt om het gemakkelijk uit te schenken.

Maarrr… Waar we bij de Model Two Elite de kurk helemaal niet openden en enkel perforeerden met de naald kwam hierdoor maar een minuscule hoeveelheid zuurstof vrij. Bij de Pivot een hele hoop. Natuurlijk verdrijf je het één en ander door er met de Coravin Pivot edelgas doorheen te spuiten. Maar toch. Daarom is de levensduur van je wijn (na opening en gebruik van de Pivot) vier weken geldig in plaats van de vier maanden van de Coravin Model Two.

Dus, even in het kort. Het model Pivot is even strak gestyled als hun voorgangers. Hij is niet 99% zuurstof vrij maar zorgt wel voor een bewaartermijn van 4 weken. Het geeft restaurants en thuisgenieters de mogelijkheid om écht te genieten van goede wijnen op momenten dat het jou of jouw gasten uitkomt. Een perfecte wijn hoeft niet leeg; dat mag misschien met een slobbertje van een paar euro. Maar kom op een echte fles gaat niet op de fles. Dat betekent dat jouw jaarlijkse gouden wijntje wel in vier weken op moet; geen straf.

Conclusie

De Coravin Pivot is de voordelige versie van de Model Three. Het systeem werkt bijna hetzelfde met minder bewaartermijn als resultaat. De magie van de naald door de kurk; wat een echte eyecatcher is bij iedere wijnproeverij of restaurant. die is wel weg. De Model Two en Three waren gewoon goud. Wil jij een geen geklooi met een naald, wil je minder euro’s besteden en je goede wijn binnen vier weken drinken dan is de Pivot een goede oplossing. Ik blijf keihard bij de Model Two Elite, de mooiste variant voor mij tot nu toe. Spaar nog even, of kijk even verder dan de Pivot lang is. Het is een mooie gadget, maar wil jij als restaurant, wijnliefhebber of machoman echt de blits maken, dan is de Coravin Two of Three echt heel gaaf.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.