Nespresso VertuoPlus

Review: Nespresso Vertuo Plus – Eindelijk een grote bak koffie!


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de VertuoPlus van Nespresso met 4.5 sterren.

The Good
  • Erg goede koffie
  • Lekker stil
  • Luxe, gemotoriseerde klep
  • Goed schoon te houden

The Bad
  • Jammer dat je snel kleine krasjes krijgt op het zwarte plastic

Buiten Nederland waren ze al even te koop, de Nespresso Vertuo machines. Machines met een nieuw type koffiecup, gemaakt voor grotere koffie. Nu Nederland massaal naar de Starbucks loopt voor een grote bak koffie, vindt Nespresso het tijd om de Nederlandse markt voor de grote bak koffie te veroveren. Nespresso vs. Nespresso Vertuo Vertuo is […]

Buiten Nederland waren ze al even te koop, de Nespresso Vertuo machines. Machines met een nieuw type koffiecup, gemaakt voor grotere koffie. Nu Nederland massaal naar de Starbucks loopt voor een grote bak koffie, vindt Nespresso het tijd om de Nederlandse markt voor de grote bak koffie te veroveren.

Nespresso vs. Nespresso Vertuo

Vertuo is een compleet nieuw koffiecupje van Nespresso. Het doet eigenlijk een beetje wat de Nespresso O machine doet, maar dan een heel stuk slimmer. Deze cupjes zijn namelijk voorzien van een barcode. Met die barcode programmeren ze on-the-go jouw machine om de optimale bereiding voor dat kopje koffie te maken.

De cupjes van de Vertuo zijn veel groter dan de klassieke Nespresso cupjes. Vooral omdat ze gemaakt zijn om veel meer koffie te zetten dan je traditioneel voor een Lungo nodig hebt. Een Lungo is het grootste formaat dat je standaard uit een Nespresso machine trekt terwijl je hier prima een grote mok vol kunt zetten.

Vertuo cupje

In de nieuwe cupjes zit meer materiaal en meer koffie. Logisch dat ze wat duurder worden. De prijs loopt op tot zo’n 70 cent per cup. Reken je het terug naar hoeveelheden koffie, dan zou je kunnen stellen dat de kosten op de totale hoeveelheid koffie die je drinkt, wellicht lager liggen dan wanneer je meerdere espresso’s achterover slaat.

Uigepakt

In de doos van de Vertuo Plus vinden we de Vertuo Plus (alle onderdelen meteen op de juiste plek), de handleiding en de nieuwe sample doos met cupjes. Zo kun je meteen een start maken, mocht je vergeten zijn om koffie mee te bestellen. Bovendien kun je rustig ontdekken waar jouw voorkeuren liggen voor wat betreft de koffie uit deze machine. Alles zit op en top netjes verpakt, zoals we van Nespresso gewend zijn.

Nespresso Vertuo sample box

De Vertuo Plus

De eerste kennismaking met dit nieuwe ‘platform’ is de Vertuo plus. Die komt in twee varianten. Met een vrijwel platte (Magimix) en een bolle (Krups) bovenkant. Daar kun je naar smaak een machine op uitzoeken. Het verschil tussen de gewone en de plus machine is dat de plus een gemotoriseerde klep heeft. Ja, dat is overbodige luxe… en precies waar wij van houden 😉

Nespresso VertuoPlus

Het zetproces is compleet anders dan bij de traditionele Nespresso machines. Er wordt niet langer druk opgebouwd om de kofffie te zetten. In plaats daarvan wordt water door de koffie geslingerd. Er zit een soort centrifuge in die de cupjes met 7.000 omwentelingen per seconde laat draaien. Een compleet ander proces dan bijvoorbeeld de filterkoffie die uit een Senseo komt.

In alles wat Nespresso tot nu toe deed, was de Nespresso crema laag puur goud voor het bedrijf. Dit is het laagje schuim dat op de koffie ontstaat. Deze sluit de koffie af voor zuurstof. Hierdoor blijft de smaak gevangen in het donkerbruine wondervocht. En dat deze machine enorm goed is in het opbouwen van deze cremalaag bewijzen we graag met deze foto 😊

Crema laag

Als we kijken naar de koffiesmaak, proeven we meteen dat we hier echt met hoogwaardige koffie te maken hebben. Nespresso lijkt niet te bezuinigen op de hoeveelheid koffie die in een capsule zit. De koffies smaken vol zoals we gewend zijn en op dit prijsniveau ook echt mogen verwachten.

Bovendien zien we hier ook dat Nespresso lekker experimenteert met smaken. Bijvoorbeeld door hazelnoot toe te voegen aan de koffie. Wanneer je dan een nog grotere mok pakt en een mooie hoeveelheid geklopte melk toevoegt…. Wouw!

Het Vertuo servies

We maken met deze machine ook meteen kennis met het nieuwe glaswerk voor deze lijn. Een standaard kopje voor iedere ‘cupsize’ die uit de machine komt. Het enige nadeel is dat de volumes niet op de koppen zijn gedrukt. Die moet je dus proberen te onthouden wanneer je de hele serie in huis haalt. Dat kan qua gebruiksbeleving net wat beter.

Gasten die we het servies voorzetten zijn onder de indruk van het nette design. Strak met de logo’s van Nespresso keurig weggewerkt. Wel worden de lepels als erg fors en zwaar ervaren. Zelf vind ik dit wel prettig. We hebben alles al meerdere keren door de vaatwasser gehaald en dat gaat allemaal goed.

Conclusie: Nespresso Vertuo Plus

In deze review hebben we over veel meer gesproken dan enkel de nieuwe machine van Nespresso. In deze conclusie gaat het toch echt alleen over wat we van de Nespresso VertuoPlus vinden. De koffie die deze machine zet is gewoon echt heel goed. Voor een lungo of zelfs espresso-achtige bereiding blijf ik toch de voorkeur uitspreken voor de klassieke machines. De Vertuo Plus werkt echt super gemakkelijk en straalt een bonk luxe uit. Iedereen die de machine ziet is echt onder de indruk van wat Nespresso hier heeft neergezet. Het enige jammere is dat het echt allemaal glanzend zwart plastic is. Met een beetje stofdoek ontstaan al snel microscopische krasjes die al snel opvallen wanneer zonnestralen over de machine heen vallen. Hoogwaardigere materialen waren hier echt wel wenselijk geweest.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.