Review: Eden Classic Damast (Koksmes)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Classic Damast Koksmes 20cm van Eden met 4 sterren.

The Good
  • Damast looks
  • Prijs
  • Lang scherp
  • Sterk
  • Precisie

The Bad
  • Geen

Wij hebben het koksmes uitgeleend aan een kok! Dan krijg je een gave review. Lees hem hier!

Het Eden Classic Damast koksmes is de absolute must-have voor in je messenblok: hoge kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Lees de review hier op JFK!

Wie kan een koksmes van het merk Eden nu het beste testen? Behalve je redacteurs van JFK; een Chef kok natuurlijk! Wij zijn Restaurant First Class in Amersfoort ingelopen. Daar troffen wij restaurantmanager JP van Hoorn druk in de weer met het runnen van zijn onderwijsbedrijf. We hebben de beste man de vraag voorgelegd of wij hem mochten verrassen met een merk koksmes  dat zowel op kwaliteit én prijs een mooie combinatie lijkt. Wij hebben JP gevraagd of hij het mes uitvoerig wil testen in zijn eigen keuken. Hij zei natuurlijk: ja!  Gaaf he! Lees mee hoe dat is afgelopen.

Restaurant First Class Amersfoort

Aan station Amersfoort, aan de achterzijde welteverstaan, vind je de prachtige locatie van Restaurant First Class. Volledig verbouwd in mei 2019, nu up and running. Bij het restaurant kan je terecht voor ontbijt, lunch, diner, zaalhuur, catering een borrel maar ook een vergadering of gewoon een lekker kopje koffie. Het speciale van dit restaurant is dat het een onderwijsbedrijf is. Een bedrijf waarin studenten praktijkervaring opdoen, terwijl het bedrijf gewoon draait zoals ieder restaurant. Studenten van MBO Amersfoort leren hier wat de praktijk van hun vak inhoudt onder leiding van instructeurs. Je wordt hier dus zo nu en dan bediend door een student, die alle theorie in de praktijk brengt. Ze leren hier dus gewoon werknemerschap en vakmanschap. Een prachtig gegeven waar restaurantmanager JP van Hoorn dagelijks zijn handen vol aan heeft.

Eden keukenmessen van Knivesandtools.nl

De keukenmessen van Eden zijn exclusief te koop bij knivesandtools.nl. Eden is een alternatief voor de bekende merken keukenmessen: zeer hoogwaardige kwaliteit tegen een zeer gunstige prijs. Wil je een professioneel keukenmes zonder veel geld uit te geven, kies dan een Eden keukenmes. Vrijwel geen enkele snijtaak is hiermee onmogelijk. Net als de Santoku is dit Europese koksmes geschikt voor het snijden van groenten, vlees, vis en fruit. Maar ook het fijnsnijden van kruiden, het kneuzen van peperkorrels en het pellen van teentjes knoflook kan met deze all-rounder.

Eden Classic Damast koksmes 20 cm

De Eden Classic Damast koksmes 20 cm is een scherpe allrounder, met de typische damast versiering. Het lemmet van deze messen heeft een kern van sterk en roestvast AUS-10-staal, met een hardheid van 60 HRC. Deze Japanse staalsoorten zijn te vergelijken met de 440 staalsoorten, Aan AUS staal is Vanadium toegevoegd waardoor deze staalsoort wat slijtvaster is dan 440 staal. Het is wat minder roestvast dan 440 staal maar wel weer wat taaier. Met een percentage van 1,10% koolstof maakt het een staalsoort die net iets boven het gemiddelde zit.

De hardheid (60 HRC) kenmerkt zich door heel lang scherp te blijven en iets taaier te slijpen is. De snede is gescherpt tot “Potverdorie die is vlijmscherp” bij levering en kan met een beetje inzet goed worden bijgeslepen. Om deze kern heen bevinden zich meerdere lagen sierlijk damaststaal. Door deze combinatie zijn de keukenmessen niet alleen zeer functioneel, maar ook ware blikvangers in je keuken.

Het damast stalen lemmet loopt volledig door in de prachtige zwarte design handgreep, die bestaat uit een composiet van linnen en kunsthars. Met behulp van drie klinknagels zijn de handgreep en het lemmet aan elkaar verbonden. Zoals voor ieder kwaliteits keukenmes geldt, kun je ook de Eden Classic Damast-messen beter niet in de vaatwasser doen. Het best is om ze meteen na gebruik met de hand af te wassen en te drogen. Zo blijft de unieke uitstraling en de kwaliteit van de messen optimaal gewaarborgd.

Specs

Afwerking lemmet damast
Rechts- of linkshandig symmetrisch
Type snede plain edge
Slijpwijze westers geslepen
Lemmet eigenschappen glad
Vaatwasmachinebestendig nee
Type koksmes
Slijphoek 18º
Soort handgreep westerse handgreep
Totale hoek 36 graden

Algemeen

Merk Eden
Kleur zwart
Graveerbaar ja
Land van herkomst China
Garantie op materiaal- en fabricagefouten 25 jaar
Serie Classic Damast

Materiaal

Materiaal handgreep linnen en kunsthars
Staalsoort AUS10
Hardheid 60 HRC

Leveringsomvang

Geleverd als set nee
Aantal messen 1

Afmetingen & gewicht

Gewicht 240 gram
Lemmethoogte 4.5 cm
Lemmetlengte 20 cm
Lemmetdikte 2.3 mm
Handgreeplengte 10.9 cm
Totale lengte 33.2 cm

Conclusie volgens de Chef?

Wat valt op volgens de Chef? “De collega koks waren direct onder de indruk van de mooie damast uitstraling van het mes. Het dunne lemmet, met voldoende gewicht voelt fijn in de hand. Het handvat geeft voldoende grip, zonder te robuust aan het voelen, om in snel tempo groente en vlees te snijden, maar ook voldoende precisie om secuur kruiden te snijden.  Wij gaan bij Restaurant First Class veel gebruik maken van dit mooie koksmes van Knivesandtools.” 

Eden is volledig overtuigd van de kwaliteit van haar keukenmessen. Daarom bieden zij maar liefst 25 jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten!

Beschikbaarheid

De Eden Damast koksmes 20 cm is exclusief beschikbaar via de website van Knivesandtools voor 64,95. Neem gerust eens een kijkje op de website voor alle koksmessen van Knivesandtools.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.