Heineken Pilsener uit de Heineken Blade

Review: Heineken Pilsener (van de Blade)

Vorig jaar mocht ik al eens spreken over de uitmuntende smaak van de Heineken 0.0 pilsener uit de Blade. Hoewel dat alcoholvrije biertje prima smaakt, vonden we het tijd om toch ook het smaakprofiel van de originele Heineken Pilsener eens aan de kaak te stellen. Het pilsje van Heineken bestaat al sinds 1873 en wordt […]

Vorig jaar mocht ik al eens spreken over de uitmuntende smaak van de Heineken 0.0 pilsener uit de Blade. Hoewel dat alcoholvrije biertje prima smaakt, vonden we het tijd om toch ook het smaakprofiel van de originele Heineken Pilsener eens aan de kaak te stellen.

Het pilsje van Heineken bestaat al sinds 1873 en wordt momenteel gebrouwen in een kleine 40 brouwerijen wereldwijd. Hier in Nederland vindt de productie van de goudgele rakker plaats in ’s-Hertogenbosch en Zoeterwoude. Het is een biertje dat doorgaans wordt verafschuwd door de fijnproever, maar geliefd door de massa.

Het pilsje

Het biertje is dan ook niet voor niets het vlaggenschip van de brouwer. Zo belangrijk dat er het Heineken A-gist voor is ontwikkeld om controle te houden over de smaakontwikkeling. Een gist dat scheikundige Hartog Elion in 1886 in opdracht van Heineken wist te isoleren en dat nog altijd de basis van het pislje vormt.

De Heineken Pilsener is een bier van lage gisting. Dit noemen ze ook wel ondergisting. Doordat dit biertje wordt gemaakt met enkel gerstemout, mogen we het een volmout bier noemen.

Heineken Pilsener Schuimkraag

We hebben de Heineken Pilsener getapt uit een Blade vat. Deze vaten moeten zo’n 30 dagen vers bier leveren. We schrijven deze review dan ook op basis van de kwaliteit van het biertje op de dertigste dag dat het vat in de Heineken Blade zit.

Een echte pilsener

Het pilsje van Heineken heeft een mooie, heldergele kleur. Het is rijk in koolzuren, waardoor het lekker fris afdrinkt. De smaak wordt goed beschermd door een stevige schuimlaag. We proeven een relatief licht zoetje. Ook de mouten komen goed naar voren in deze pilsener. Dat het biertje niet heel veel body heeft, draagt zeker bij aan het plezier waarmee je deze drinkt.

Conclusie: Heineken Pilsener van de Blade

De smaak van Heineken Pilsener is misschien wel één van de bekendste smaken van Nederland. Door en door herkenbaar en een comfortabel pilsje voor bij vrijwel iedere gelegenheid. Er zijn maar weinig mensen die hier hun neus voor optrekken. Het is knap dat het de Blade lukt om ook na lange tijd de herkenbare smaak zo voortreffelijk op pijl te houden.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.