Review: Inventum Q-Switch – Veilig je kokend waterkraan (-boiler) en vaatwasser op één stopcontact


Rajesh beoordeelde namens JustForkoks de Q-Switch van Inventum met 5 sterren.

The Good
  • Duidelijke indicaties
  • Stevige bouw
  • Compromisloze ervaring

The Bad

We breiden onze keukens uit met steeds meer gadgets die natuurlijk in de meeste gevallen ook het nodige aan stroom vergen. Een element dat we tegenwoordig in veel nieuwe keukens terugzien is de warmwaterkraan. Probleem is echter dat niet iedere keuken voorzien is van de juiste stroomaansluitingen omdat er de beschikbare groepen al bezet worden […]

We breiden onze keukens uit met steeds meer gadgets die natuurlijk in de meeste gevallen ook het nodige aan stroom vergen. Een element dat we tegenwoordig in veel nieuwe keukens terugzien is de warmwaterkraan. Probleem is echter dat niet iedere keuken voorzien is van de juiste stroomaansluitingen omdat er de beschikbare groepen al bezet worden door andere zware apparaten. In de praktijk zal dat andere apparaat eigenlijk altijd gaan over de vaatwasser aangezien ook dat apparaat op de waterleiding aangesloten staat. Een vaatwasser en de boiler voor de warmwaterkraan op dezelfde groep betekent per definitie een verhoogd risico op het doorslaan van de stoppen. Dit is het moment waarop je kan denken aan een energieverdeler. Een product dat specifiek gericht is op dit doel is de Q-Switch van Inventum.

 

 

De testomgeving waar we de Q-Switch getest hebben is een wat oudere locatie waar een nieuwe keuken in geplaatst is. Het aanwezige stroomnet heeft zich bewezen als een niet al te degelijke implementatie als het om het weerstaan van stroompieken gaat. Een extra groep aanleggen was een optie, maar dit zou ook extra kosten opleveren. Bovendien moet iemand aanwezig zijn om de betreffende elektricien binnen te laten wat onder reguliere werktijden een lastig verhaal is. We zochten dus naar een snelle, veilige oplossing, en vonden deze in de vorm van de Q-Switch.

 

Inventum

Inventum is een nieuwe naam op de site, dus daar willen we even kort op in gaan. Toen we de naam ‘Inventum’ zagen, dachten we in eerste instantie aan de fabrikant van huishoudelijk apparatuur. In essentie hebben het rond de Q-Switch weliswaar over een organisatie dat begon als hetzelfde bedrijf, maar inmiddels als organisatie zelfstandig opereert.

Het Inventum waar het te reviewen product vandaan komt is een fabrikant van warmtepompen en boilers en opereert op wereldwijd niveau. Deel van de missie hierbij is om ook verder dan oplossingen voor de huidige markt te kijken en een bijdrage te leveren aan de innovatie binnen deze industrie. Hierbij is de uitvinding van de ventilatiewarmtepomp het belangrijkste punt op het palmares.

Het bedrijf heeft verder een uitgebreid beleid dat gericht is op duurzaamheid en kiest daarnaast voor het aangaan van een verdere maatschappelijke plicht dat zich o.a. uit in het leveren van een bijdrage aan het aan haar industrie gerelateerde onderwijs. Een meer geconcretiseerde uitweiding over deze zaken is op de website van Inventum te vinden.

 

Sleutelpunten

  • Netspanning 230 V – 50Hz
  • Maximale nominale stroom 16 A

 

Uitpakken

De Q-Switch komt verpakt in een een simpele, kartonnen verpakking dat het FSC-keurmerk draagt. We zien een prima grafische weergave van het product met wat esthetische opleukingen. Eigenlijk precies zoals uw reviewer het graag ziet en andermaal bewijs dat voor goed-ogende verpakkingen er geen compromissen gesloten hoeven te worden voor het behoud van het milieubewuste element. Hoewel dit iets is dat gelukkig steeds meer fabrikanten door hebben, zijn het er nog lang niet genoeg.

De uitpakervaring van de Inventum Q-Switch is simpel gehouden. Meer dan de Q-Switch heb je natuurlijk niet nodig, dus we spreken van 100% perfectie in dit opzicht.

 

Ontwerp

De bouw van de Q-Switch kunnen we weinig negatiefs over zeggen. De casing is volledig van plastic en als we het middelste, grijsgekleurde deel onder stress zetten geeft het iets mee. Desondanks menen we dat we te maken hebben met een stevige bouw. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is de unit onder fysieke stress te zetten, is het altijd meegenomen wanneer iets tegen een stootje kan. Dikkere materialen zouden verder ook onnodig gewicht toevoegen wat het weer lastiger maakt de strip ergens te plaatsen.

Aan beiden uiteinden zien we een uitsparing waar de strip vastgeschroefd kan worden. We zien verder op de Q-Switch duidelijke indicaties voor het doel van alle elementen. Hoewel de strip is duidelijk bedacht is met een combinatie tussen een vaatwasser en boiler in gedachte, is in plaats van een vaatwasser ook een combinatie met een bijvoorbeeld wasmachine, elektrisch fornuis of droger denkbaar. Aan de boilerzijde kunnen we niets bedenken dat een soortgelijke eigenschap heeft waarbij op basis van een reservoir iets nog steeds gebruikt kan worden. Misschien als we heel creatief zijn met elektrisch apparaat dat zichzelf kan inschakelen zoals een server? Wie heeft die nu niet in de keuken staan?

Hoe dan ook, we zien twee aansluitingen op de Q-Switch; één voor de vaatwasser en de ander voor een boiler. Inventum richt deze op een eigen product, maar de energieverdeler is uiteraard breder toepasbaar. Op de witte aansluiting zal constant stroom staan, terwijl de zwarte aansluiting uitgeschakeld wordt wanneer de bezetting van de stroomkring over een vermogen van 3400W gaat. Zakt het vermogen onder de 700W, dan wordt de zwarte aansluiting weer van stroom voorzien. Als we uitgaan van een vaatwasser ligt het dus aan het type programma en in welke fase deze zich bevindt of de zwarte aansluiting uitgeschakeld of weer ingeschakeld wordt.

We zien verder nog een rode led op de Q-Switch. Zoals de indicatie aangeeft brandt deze wanneer de zwarte aansluiting van stroom voorzien wordt. De stroomkabel heeft een redelijke lengte met 1,5 meter wat extra opties biedt voor waar en hoe je de Q-Switch plaatst.

 

In de praktijk

Gezien de uitgelegde werking van de Q-Switch is het natuurlijk geen verrassing dat het product gewoon werkt. Overbelasting wordt voorkomen en de stoppen slaan niet door. De vraag is echter of er momenten zijn waarop we geen gebruik kunnen maken van het secundaire apparaat dat aangesloten is op de zwarte aansluiting. In ons geval de boiler van een warmwaterkraan. Het simpele antwoord is eigenlijk ‘nee’. Op de momenten dat de vaatwasser zoveel vermogen vergt dat de zwarte aansluiting uitgeschakeld dient te worden zit er genoeg in het reservoir om gedurende het afwerken van het wasprogramma genoeg water op temperatuur tot onze beschikking te hebben voor meer dan normaal gebruik.

Ja, onze vaatwasser heeft een zwarte stekker en de boiler van de kokend waterkraan een witte, dus de kleurovereenkomst is tegengesteld 🙂

 

Conclusie

Onze ervaring met de Inventum Q-Switch was compromisloos. Mocht je slechts één extra apparaat willen aansluiten en daar op het moment niet de juiste aansluiting voor hebben, vormt de Q-Switch een perfecte oplossing en bespaar je de kosten van het laten aanleggen van een nieuwe stroomgroep. Het ontwerp is robuust en de indicaties zijn duidelijk, waardoor iedereen in enkele seconden een veilige oplossing toepast om doorslaande stoppen te voorkomen.

# reacties

  • Dank voor de review. Wij hebben deze vandaag ook gekocht voor onze warmwaterkraan na het lezen van deze review. We hadden niet vaak problemen, maar merkten dat als de oven op de airfryerstand gezet wordt het heel erg kiele, kiele is. Nu geen problemen meer.

  • Thank you for this review. We moved from Norway to the Netherlands and needed a solution for our old house that isn’t able to let two heavy power using appliances work at the same time without blowing the fuse out. It’s hardly ever needed, so getting an electrician in to create a new group was a bit much. I found this review after searching for a solution and the Q-Switch solved our problem.

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.