Review: IQ Grills Large Carbon


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 5 sterren.

The Good
 • Mulliet base i.p.v Coridiet
 • Mega compleet
 • Innovatief
 • Grillen op 4 niveaus mogelijk
 • Aluminium tafels
 • Unieke Topvent


The Bad
 • Nieuwe standaard is smaakgevoelig

iQ Grills gaat de lat hoog leggen met hun door-ontwikkelde Kamado. De ideeën voor deze innovatieve barbecue zijn ontstaan vanuit de passie voor zorgvuldig bereide gerechten en de sfeer en beleving die barbecuen met zich meebrengt. iQ Grills had al een aantal jaren een naam hoog te houden op het gebied van houtskool en neemt deze mee in het ontwikkelen van hun ultieme Kamado. De IQ Grills Large. En in dit geval de Carbon uitvoering. Hij ziet er zeer indrukwekkend uit, en of ie dat ook écht is lees hier hier!!

 

Ladies and gentlemen… We’ve got him! De IQ Grills Kamado! Toen we in de gaten kregen dat de heren van Beyond BBQ (Houtskool) hun eigen Kamado gingen creëren, begon ons BBQ hart écht serieus harder te kloppen. “Dit moet iets speciaals worden” dachten we, en al snel werden we getrakteerd op filmpjes waarin de eerste batch getest werd en we al zeer onder de indruk waren van de looks en alles wat er bij geleverd wordt.

Unboxing

We gaan een bizarre unboxing tegemoet, want de IQ Grills Kamado komt overdadig compleet aan. In de grote doos zitten tal van andere verpakkingen met daarin alle benodigde accessoires die je maar zou kunnen bedenken.

Super handig dat de inhoud op de verpakkingen staat vermeldt. Zo kun je, wat je nu niet direct nodig hebt even aan de kant leggen, en zodoende lekker snel verder gaan, met het bij elkaar zoeken van de materialen om het standaard in elkaar te zetten. Want je wilt toch gewoon zo snel mogelijk de Kamado in al zijn glorie aanschouwen!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Alles zit keurig verpakt, en komt heelhuids aan. Van te voren was het niet te zien hoeveel je allemaal daadwerkelijk binnenkrijgt. De doos is dus erg efficiënt en slim ingepakt. Even dacht ik dat er zelfs nog een Boxershort bij zat, maar in dat fraai ogende zakje zitten de schroefjes en inbussleutel. Nice!

Bijgeleverde handleiding laat ik meestal links liggen, maar de opbouw van het frame/standaard is dusdanig anders dat ik het aanraad om dit wél te doen. daarover straks meer in de assemblage.

Om de volledige inhoud in 1 beeld te vangen zou ik het best een droneshot kunnen maken 🙂 niet normaal wat een arsenaal aan spullen zitten er in de doos. Hierbij een overzicht van de inhoud.

 • Aluminium margrietschijf met regenkap
 • Glasvezel Gasket
 • Temperatuurmeter dome iQ Grills
 • iQ Grills zijtafels
 • iQ Grills handvat
 • iQ Grills Multi-level grillsysteem van RVS
 • iQ Grills grillrooster RVS,
 • Halve maan grilloppervlak gietijzer
 • Halve maan plancha gietijzer
 • Dubbele halve maan plate setter (2x)
 • 2 x Drippannen
 • Pizzasteen
 • Accessoire rek van iQ Grills
 • Elektrische iQ Grills aansteker
 • Aslade/Rooklade
 • LED lamp met haak
 • Kiphouder
 • Kern Temperatuurmeter
 • iQ Grills schoonmaak borstel – RVS
 • iQ Grills roostertang
 • iQ Grills hamburgerschep
 • Vuurschaal
 • Houtskoolmand
 • iQ Grills onderstel
 • iQ Grills beschermhoes
 • Montage set / Instructieboekje

Assemblage

Nadat we even zijn bijgekomen van het unboxing geweld, gaan we natuurlijk beginnen met het onderstel in elkaar zetten. Normaal gesproken zet ik de standaard zo in elkaar. Vaak is het zaak om de 4 delen aan elkaar te koppelen door 2 kruizen voorzien van schroeven, en hopla wielen eronder en gaan. Maar dit is gewoon echt even een andere Kamado, dus ook het standaard. Even goed opletten dus, de instructies volgen, en dan komt het helemaal in orde. Tip van Flip, kijk eerst even goed hoe de onderste bodemplaat gemonteerd is in verband met de 2 geremde wielen. Die had ik namelijk even verkeerd om zitten. Ach kan gebeuren toch? Wielen even verwisselen en het standaard kan omgekeerd worden en zo staat er geen standaard standaard voor me 🙂  En het moment van de samensmelting is nabij!

 

De Kamado mag erin! Yes, ik ben heel benieuwd hoe hij er in zijn geheel uitgaat zien. Even de buurman opgetrommeld, want dit moet zonder kleerscheuren gebeuren uiteraard. Hij zit strak in de standaard, maar zit er gelijk goed in. Gelijk valt op dat de kamado lekker hoog staat. Prettig. Tijd om het HDPE (High Density Polyetheen) handvat te monteren. Altijd spannend om een eerste feel met de Kamado te krijgen. Lekker breed is het handvat, ook nét weer wat anders dan de handvatten die normaliter op Kamado’s zitten. Iets smaller ook. Voelt direct aangenaam trouwens. Vervolgens gaan we de houders van de tafeltjes monteren. Ook met de zij-tafels onderscheid IQ Grills zich door deze van gecoat aluminium te maken. Daar gebeurt dus helemaal niks meer mee, en zien er ook nog eens bad-ass uit. De topvent kunnen we er met wat gepast geweld op de dome drukken en daar kom ik zo nog even op terug, want dat is ook een sterk staaltje innovatie. De kamado kan gevuld worden met zijn inhoud en dan is hij volledig klaar voor gebruik. EN-WAT-EEN-UNIT-STAAT-ER-VOOR-ME!!!

Design

Ja, het design van de IQ Grills is verbluffend. Eerste indruk is dat ik het écht een prachtige Kamado vind. Mooi qua kleur, en kwalitatief zeer hoogwaardige materialen. Dat zie je, en voel je direct! Wanneer je het handvat vastpakt om de dome te openen bijvoorbeeld. Dit is hoe (naar mijn bescheiden mening) een Kamado eruit moet zien. De dubbel gecoate standaard kan tegen een stootje, en zal niet direct onder de krassen komen te zitten, wanneer je er wat op zal leggen. Daar dient hij ook voor dus dat moet het gewoon ook goed doen.

Dit is een échte gamechanger!!

De Aluminium Margrietschijf is een mooi ontworpen item, wat de Kamado complimenteert, en er voor zorgt dat er geen water in de grill terecht komt. Ook is het gebruik hiervan als erg prettig ervaren. De grote thermometer is een juiste keuze. Het geeft karakter en benadrukt dat ruwe bolster gevoel wat deze Kamado mij geeft. De zij-tafeltjes zijn ook top. Gecoat aluminium. Wat wil je nog meer? Dat er glasvezel afsluit vilt gebruikt wordt, is dan ook geen verrassing. Geen onderhoud niks aan deze Kamado. Geen roestende topvent, geen beschimmelde bamboe zij-tafels en last but not least, geen water in de Grill. ik wordt er een beetje stil van…..

 

Eerste indruk

Voor me staat écht een beuker van een Kamado. Hij ziet er heel goed uit, het reliëf op de dome is ook verrassend anders en onderscheid zich ook hiermee van de vele “golfbal kamado’s” Het stoere, karakter volle uitstraling in combinatie met de gebuikte materialen en alle extra’s maken mij er op attent, dat we hier met een serieuze kanshebber voor de titel te maken hebben. Ik ben zeer onder de indruk en kan dan ook niet wachten om de Kamado zo snel mogelijk te gaan gebruiken. HERE WE GO!

Gebruikservaring

Normaal gesproken gebruiken we de wokkels van Écht om de kolen aan te steken, maar als er een elektrische firestarter meegeleverd wordt, is die keuze snel gemaakt. Uiteraard wordt er wél dankbaar gebruik gemaakt van houtskool van Écht deze keer de speciaal voor Kamado.

Dus dit kan niet meer fout gaan! Het gebruik van een Fire-starter vind ik prettig. Het is een fijne/snelle manier om houtskool mee aan te steken, en het scheel een hoop rookontwikkeling. Zo gezegd zo gedaan, en we laten de IQ Grills rustig op temperatuur komen om vervolgens een overheerlijke Nacho schotel indirect in de Kamado te zetten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een prima gerechtje om het bal mee te openen, want er komt nog zoveel meer aan. Want ja we gaan óók gewoon ordinair Kippendij saté grillen en heerlijke picanha steaks etc. WARNING check de foto’s niet op een lege maag 🙂

Ondanks dat de heren van IQ grills opgeven dat de kamado tot zeer hoge temperaturen met gemak aan zou kunnen, zou ik dit toch afraden om dit te testen bij het eerste gebruik. Dus doe ik lekker relaxed eerst zoiets, als de Nacho schotel, om vervolgens daarna de hitte wat te verhogen.

De Kamado komt goed op temperatuur, en reageert snel wanneer ik de lucht wat knijp, om op de gewenste temperatuur te blijven voor de rest van de sessie. Even wennen is die nieuwe topvent wel, maar hij werkt echt heel prettig en de Kamado reageert er goed op. Ook de meegeleverde digitale thermometer is goed af te lezen en werkt goed. Geen gekkigheid mee gehad in meerdere grillsessies tot nu toe. En wat een top idee om deze te kunnen plaatsen zo vlak voor het handvat. Slim, en ook in de praktijk dus een erg fijne innovatie. Dat je in diezelfde houder ook nog een bijgeleverd lampje kan doen is dan ook echt fantastisch. De avonden zijn gelukkig alweer aangenaam lang, dus is het lampje bij zomeravond grillsessies niet nodig, maar wat denk je van je winterBBQ, of je Pulledpork sessie? Ideaal dus wanneer je in het donker je vlees moet checken en dan heb je echt een partijtje schik met je IQ Grills lampje 🙂

Ja, wat moet ik nog zeggen over het vlees. Matthijs van Beef&steak heeft zich weer van zijn goede kant laten zien en ons getrakteerd op een Picanha steaks, Ierse Ribfingers en lekkere worstjes. check de foto’s dit was een waar feest maal. Mijn verwachting was hoog van de IQ Grills, en ik ben niet teleurgesteld. Zeer zekers niet. De Kamado doet het perfect. Dat je ook prima nagerechten kan maken op een Kamado hebben we ook maar gelijk even getest en ook dit was een groot succes

Deze slideshow vereist JavaScript.

Conclusie

Ja jongens, wat is dit een apparaat zeg. Dit is wat je noemt, een bestaand product doorontwikkelen. Om te beginnen is de dome oftewel de Kamado zelf verbeterd door gebruik te maken van Mulliet in plaats van Cordieriet, verschillende onderdelen zijn ook beter dan wat we doorgaans zien. Glasvezel afsluitband in plaats van regulier Vilt.  De aluminium zijtafels in combinatie met het HDPE Handvat is zoveel beter dan Bamboe. Ook het RVS grillrooster is zo gemaakt dat je ook hiermee mooie grillstrepen maakt. En eindelijk een duidelijk afleesbare grote thermometer. Dit toppen we af met een innovatieve topvent et voila….. de IQ Grills kamado is daar.

Wauw ik ben erg onder de indruk, maar dat hadden jullie al gemerkt denk ik. De looks van de IQ Grills large zijn geweldig. En bovendien doet hij perfect waarvoor ie gemaakt is. Al deze eigenschappen in combinatie met alle accessoires maakt deze kamado wel heel uniek. En gaat het vuur aan de schenen leggen bij de gerenommeerde merken. Dit is alles wat je zou willen van een Kamado, echter hangt er ook een serieus prijskaartje aan. Hiermee zet IQ Grills de Kamado in het hogere segment, maar daar hoort hij ook in thuis!

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De IQ Grills Large is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado vanaf 1000,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.