Review: BosGrill 21″ Kamado


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
 • Strak design
 • Goede kleur combi
 • Zeer compleet
 • Built to last
 • Ideaal formaat


The Bad
 • Bamboe tafeltjes

In het nog altijd zo pittoreske Eerbeek is een ware Grillbaas opgestaan. Het is het huis geworden van BosGrill, een goed neergezet bedrijf wat gerunt wordt door Sjouke en Marian Bosgra. Met de klant als middelpunt, wordt er geadviseerd, geïnformeerd en gefantaseerd over mooie Kamado's, en alles wat je er mee kan doen. BosGrill heeft een beuker van een Kamado ingestuurd voor deelname aan DeBesteBBQ categorie Beste Kamado tot 1000,-. De 21" Kamado is een ware eyecatcher, en of er net zo goed mee te werken valt, als dat ie eruit ziet gaan we snel testen. Lezen jullie mee?

 

Voor de oplettende kijker zal opvallen dat BosGrill zijn 2e Kamado instuurt, want we testte al eerder de 16″ topper van dit merk en met succes. Vandaar dat we dan ook erg benieuwd zijn naar de grote broer van die al reeds gereviewde kleinere versie. Wat ik belangrijk vind om te melden is dat BosGrill écht staat achter hun product(en). Wanneer je de reviews op Google bekijkt zie je een hele hoge score van veel reviews met enkel positieve comments. Dan doe je dus iets écht heel erg goed. Ook dit gaan mee laten wegen in de beoordeling van de ingestuurde BBQ’s, want dat is ook een stuk klant ervaring. Erg belangrijk dus. En dat zit hier wel goed. Mocht je je Kamado kunsten willen uitbreiden, ben je bij BosGrill ook aan het juiste adres. Workshops met professionele BBQ-ers worden met grote regelmaat gegeven, en zijn erg populair. Wat óók populair is, is de 21″Kamado, en die gaan we dan ook zo snel mogelijk uitpakken en testen! HERE WE GO!

Unboxing

We krijgen de 21″ Kamado binnen met het “goud pakket”. Hierover straks meer. Marian komt het apparaat zelf brengen. En al snel staan de 2 dozen in de achtertuin. Een praatje is bij de Fam Bosgra snel gemaakt en direct valt op dat Sjouke en Marian uit het zelfde gezellige praathout gesneden zijn, want het is dat ik niet heel lang de tijd heb, anders hadden we samen de Kamado wel aan kunnen slingeren 🙂

Ok uitpakken die handel! De zon schijnt wederom en we hebben er zin in.  Let’s go!

Alles is goed verpakt en komt heelhuids aan. Groot pluspunt van deze unboxing is dat het benodigde gereedschap én alle boutjes, ringetje en tafelhouders superhandig verpakt zijn. Hierdoor kan je ze gemakkelijk pakken en raak je ze niet kwijt tijdens het in elkaar zetten. Ideaal!

 

Assemblage

Na eerst de kleinere doos uit elkaar gehaald te hebben is het tijd om het frame, oftewel het standaard in elkaar te zetten. Dit gaat middels de bekende weg en gaat zonder problemen. Mocht je dit voor het eerst doen, doe niet eigenwijs 😉 , gebruik de meegeleverde handleiding en zorg dan dat je dit doet op een zachte ondergrond. Tip van Flip, een stuk van de net opengemaakte doos leent zich hier prima voor! Zo voorkom je beschadigen van het standaard.

Het standaard zit dus binnen no time in elkaar, dan is het tijd om de wielen monteren, en kan de Kamado erin gezet worden. Ook deze zit prima verpakt, en als snel is het moment voor de samensmelting! Echter is er een klein probleem. Mijn favoriete buurman is aan het werk. Dat verzin je toch niet? Toch wil ik graag de Kamado in het standaard hebben en haal ik hem helemaal leeg om vervolgens alleen erin te tillen. Ik moet zeggen, het is goed te doen, maar zeker niet aan te raden. Beter is natuurlijk om met 2 man dit te doen, maar alleen is dus goed mogelijk. Dan is het een kwestie van, de tafeltjes, margrietschijf en thermometer monteren, en kijk een wat een unit er staat te shinen zeg!!

Specificaties

Zoals eerder gezegd komt de 21″Kamado met het “goud pakket”. Dit maakt de Kamado mega compleet en kan je dan ook écht alles uit de Kamado halen wat er in zit. Want check de lijst met specificaties en wat er bij inbegrepen zit.

 • Gewicht: 90 kilo
 • Grill diameter: 46,7 cm
 • Gietijzeren Margrietschijf
 • Glasfiber afsluitband/Gasket
 • Regenhoes
 • Gereedschap set
 • RVS rooster
 • Verrijdbaar onderstel
 • Zwart onderstel met 2 remmende wielen
 • thermometer
 • Bosgrill’s Divider incl. 2 halve hitte deflectors
 • Aspook
 • kolenmand
 • RVS rooster met te openen deel
 • Grill verhoger
 • Gietijzeren rooster
 • Tang voor gietijzeren rooster
 • Pizzasteen

Design

Wat opvalt aan het design is dat er gedacht is in voor mij althans goede kleurstelling. Persoonlijk ben ik echt weg van donkere gekleurde Kamado’s. De donkerbruine tafeltjes komen dan ook goed tot hun recht en staan erg goed bij de zwarte Kamado wanneer ze uitgeklapt zijn. De keuze voor een zwart standaard kan ik óók erg waarderen. Dit staat vele malen beter dan wanneer de dome in een chrome standaard zou staan, en straalt hierdoor veel meer karakter en kwaliteit uit. Slimme keuzes maken een mooie kamado dus!

Hey, hier wordt ik blij van! Glasfiber afsluitband. Of ook wel infinity Gasket genoemd. Helemaal super, want dit gaat veel langer mee dan het gewone vilt en heeft ook een fijn dempend effect wanneer je de deksel sluit. De deksel sluit bij de 21 “Kamado sowieso als heel fijn, want door de goede vering aan de achterkant en de demper aan de voorkant, sluit het geheel zeer zacht. Altijd handig bijvoorbeeld wanneer je zoals mij, nieuwsgierige kinderen hebt die het niet kunnen laten om papa even te imiteren :). Bamboe tafeltjes ben ik zelf niet zo’n liefhebber van qua onderhoud en behoud. Echter doet dit de Kamado wél veel goed voor zijn uitstraling. Erg chique!

Eerste gebruik

Yes, we zijn eindelijk aangekomen bij waarvoor de Kamado gemaakt is. Snel houtskool erin en aansteken dus. Echter is het wél zaak om bij het eerste gebruik dit rustig te doen. Bij de vorige BosGrill review heb ik de Kamado direct naar 350+ graden gebracht, en dat ging zonder problemen. Maar dat is zeker niet aan te raden. Vandaar dat ik de Kamado eerst rustig op 100 graden laat komen en laat hem dan kalm op lopen. De een goede Kamado te gebruiken in combinatie met goede brandstof haal je het beste uit je BBQ. Dus ook deze keer gebruiken we echt goede houtskool van Écht. Nog geen één keer teleurgesteld geweest over de kwaliteit van deze houtskool. Mooie grote stukken die erg lang mee gaan. Uitermate geschikt voor Low&Slow, maar voor een ordinaire grillsessie ook perfect.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dan is het tijd om een bierkip te maken! Uiteraard verzorgt door onze trouwe partner Matthijs van Beef & Steak. Hij stuurde ons zijn beste kip op om heerlijk te bereiden. Nou dat gaan we dan maar snel doen. Om te beginnen kruiden we de kip lekker in met een Dry rub. Om deze in een met radler gevulde Chickensitter te zetten.

Dit geheel zetten we in een gietijzeren pan en deze vullen we met pompen, broccoli en lekkere verse Paprika. Zodra de pan met inhoud op de Kamado staat gaat er 1 liter kip bouillon in om de groente in te garen. Inmiddels is de perfecte temperatuur van 180 graden bereikt en kan het geheel indirect een uurtje lekker gaar worden

Na 3 kwartier is het zaak om de kip even opnieuw te voorzien van een aaitje olie voor een mooi kleurtje, daarna is het na een kwartiertje klaar en is de beoogde temperatuur van 76 graden bereikt en zie het resultaat!

Conclusie

Ja wat valt er af te kraken aan deze Kamado? Ik heb geen minpunt tot op heden gevonden. Ja, de Margriet schijf zal gaan roesten, en heeft een beetje liefde nodig middels een keer te seasonen. Als je zuinig met de tafeltjes om gaat dan zijn die ook goed voor jou. zo niet dan niet. Dus die moeten er in het najaar even afgehaald worden, en op een droge plaats staan. Verder staat een een schitterende Kamado in je tuin wanneer je besluit om deze aan te schaffen, én echt mega compleet. Je kan werkelijk alle mogelijkheden benutten van de Kamado. Je haalt een hobby in huis. Dit alles gecombineerd met de ontzettend goede achterban van het merk, de vriendelijke en behulpzame Sjouke en Marian is dit een aanrader 1e klas!

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De BosGrill 21” is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado tot 1000,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2022 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.