Review: Kamado Bono Grande 23″


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
 • Groot grillopppervlak
 • Grill klaar geleverd
 • Levenslange garantie
 • Zwaar gecoat onderstel
 • Reageert goed op zuurstof toevoer
 • Shined in de tuin!
 • Profesionele service

The Bad
 • Bamboe Tafeltjes
 • Onderhoud aan topvent

Yes! Eindelijk is de tijd om BBQ's te testen voor DeBesteBBQ2023 Awards! Het weer is nog niet écht heel erg uitnodigend, maar het bbq vuur brand van binnen als nooit te voren! We trappen de 2023 editie af, direct met een monster van een Kamado! Een serieuze titelkandidaat als men kijkt naar looks, grootte en prijs! We hebben het over de Kamado Bono van Hofstede Buitenbeleving!

Hofstede Buitenbeleving is uit passie ontstaan. Passie voor BBQ-en en buiten bezig zijn.  Hilco Hofstede kwam tijdens zakenreizen in contact met de Litouwse fabrikant Kamado Bono. Onder de indruk van de kwaliteit werden in 2019 de eerste Kamado’s naar Nederland gehaald, om deze eerst grondig te testen en ze vervolgens onder “de gewone mensch” 😉 te brengen. Vanaf toen raakte de Kamado Bono in een Nederlandse stroomversnelling, en zijn de mensen zeer enthousiast over deze Kamado. Inmiddels is er een heuse community opgebouwd op Facebook, waar men leuke én vooral lekkere gerechten deelt, die op de Bono gemaakt worden.

Inmiddels is het 2023, en momenteel groeit Hofstedebuitenbeleving lekker door, want om het plaatje compleet te maken en de klanten goed te bedienen, kunnen zij ook terecht voor houtskool en alle denkbare accessoires die je nodig zou kunnen hebben om je Kamado beleving te verruimen.

Unboxing

Ja, dan is het moment aangebroken voor de eerste unboxing van het jaar. En wat voor één!! We worden erg vrolijk van de doos, kleurrijk bedrukt met goede duidelijke afbeeldingen van de inhoud, en pakkende teksten. Zo zou elke Kamado doos er uit moeten zien. Zéér aangenaam verrast!

Duidelijk is te zien wat er allemaal is meegeleverd dus. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de Kamado goed verpakt zit en heelhuids aankomt. En dat is gelukkig het geval. Wanneer we de bovenste doos verwijderen is het bakbeest te zien. Wat.een.Unit! Alles zit keurig verpakt. alle benodigdheden zijn compleet en we kunnen dus gelijk beginnen met de assemblage. Maar eerst even kijken wat er allemaal in de doos zit!

 • Multi-level RVS grillrooster (devide & conquer)
 • 2 stuks halvemaan heat deflectors
 • Accessoire rek / dutch oven houder
 • Beschermhoes
 • Keramische kiphouder
 • As opvangbak
 • As pook

Assemblage

Bij het in elkaar zetten van elke Kamado beginnen we altijd met het onderstel. Er zit trouwens een zeer duidelijke gebruiksaanwijzing bijgeleverd, maar ik ga kijken of ik de Bono in elkaar kan zetten zonder deze te gebruiken. Het onderstel voelt goed solide aan , én wat me vooral opvalt is dat er een hele dikke laag coating op zit. Dit voorkomt lelijke krassen tijdens de assemblage en het verdere gebruik. Het onderstel zit in no time in elkaar en de Dome kan er in getild worden om daarna de Kamado verder af te werken.

Dan nodig ik mijn buurman even uit voor een kopje koffie. Bij binnenkomst ruikt hij onraad 🙂 Ja er zal eerst even een beetje getild moeten worden. Maar zonder geklaag, met gezonde tegenzin wordt ik goed geholpen, en zit de kamado veilig en onbeschadigd in de standaard! Blij mee!

Zoals je misschien al was opgevallen is dat de unboxing en assemblage zich allemaal binnen heeft afgespeeld. Dit is in mijn “Unbox cariëre”nog nooit voor gekomen, want wachten op goed weer was geen optie voor deze review. Echter op het moment dat de Bono verder afgemonteerd kan worden komt de zon tevoorschijn. Snel naar buiten dus! En zo pakt de Kamado zijn aller eerste welverdiende zonnestralen.

Het afmonteren verloopt vlekkeloos, ik loop nergens tegen aan. Geen doldraaiende schroeven die de tafelhouders moeten dragen. Dit komt vaak voor, nu niet. Top dus. Verder is het binnenwerk goed dik en vlak. dit biedt een goed stevige basis om het rek en rooster op te leggen , dus dan is het fijn dat deze stevig op de vuurschaal ligt en niet wiebelt. Prima voor elkaar dus die Bono.

Wat valt op?

Wat opvalt is dat het een hele degelijke Kamado is. Groot en hij zit goed in elkaar. Puntjes van kritiek zijn de Bamboe plankjes en gietijzeren Topvent, Hier ben ik niet écht Fan van. Bamboe heeft de eigenschap om snel te verweren en te schimmelen, dus dat word een onaangename verrassing wanneer je na de winter voor de eerste keer de hoes van de Bono afhaalt. Haal je ze eraf en liggen ze binnen blijven ze veel langer goed uiteraard. De topvent moet even aandacht aan worden besteed door deze te voorzien van lijnzaad olie tijdens de eerste gebruiken. Dit om roesten te voorkomen en een betere afsluiting te geven. Verder staat er een mooie Kamado te shinen in de tuin. Een parel van een BBQ, die gelijk de aandacht op zal eisen van elk bezoek.

Fijne feature van de Bono is de schokdemper bij het handvat, om de deksel rustig neer te laten komen op de onderkant. Hierdoor wordt de levensduur aanzienlijk verlengt en ongelukjes voorkomen!We zijn ontzettend blij dat óók dit jaar Beef&Steak weer sponsor is van DeBesteBBQ2023. Heel fijn dat we dit jaar wederom onze krachten bundelen, om samen met Beef en Steak er tegenaan te gaan. Want hoe test je nu de allerbeste barbecues van het jaar? Juist! Met alleen het allerbeste vlees! BeefenSteak.nl  Een lege barbecue is natuurlijk geen gezicht, maar met die zin krijg je niet de allerbeste vleessponsor aan je zijde. Nee, wij gaan bij de BBQ van het jaar alleen voor kwaliteit en testen alleen de allerbeste barbecues. Bij deze topmerken misstaat een vleesspecialist zoals BeefenSteak.nl natuurlijk niet.

Eerste gebruik

Er wordt geadviseerd bij het eerste gebruik van de Kamado, om eerst de bbq in te branden. Dit om zo overtollige lijm en verf restjes weg te branden, en met een schone Bono te beginnen.  Dit doen we door de temperatuur rustig op te laten lopen tot 200 graden. Opvallend genoeg gaat dit ondanks zijn flinke formaat erg snel en zitten we binnen no time op de gewenste temperatuur.

We beginnen met een low and slow vleesje, nou ja vleesje, 4 Porkhammers! Deze worden rustig en natuurlijk indirect gegrild. Om ze vervolgens met butcherpaper in te pakken en ze een laatje zetje te geven. De Bono is gemakkelijk in zijn temperatuur regulatie. Dit valt mij écht op, want de regel is, hoe groter de dome, hoe langzamer de reactie van een handeling, (meer/minder zuurstof). Ik merk bij de Bono niet dat ik op een hele grote Kamado sta te werken. Hij reageert snel, en wanneer er “geknepen”wordt gaat ie niet direct uit.

Bij het uploaden van de foto’s krijgen we weer trek in meer van dit! En zeg nou zelf, dit ziet er geweldig uit! Dan toppen we het vlees festijn af met een luxe hamburger, jawel van Wagyu! Whoehaa genieten dus! Deze kamado doet exact wat ik wil. Top!

Conclusie

Ja, en dan zijn we aangekomen bij het eindoordeel. De Kamado Bono is een hele fijne Kamado, weliswaar met wat onderhoudsgevoelige onderdelen, maar ben je niet zo lui als mij (qua BBQ schoonmaak etc) is dat natuurlijk geen probleem. Hij heeft een groot grill oppervlak, én komt compleet aan. Zelfs een chicken sitter wordt er standaard bij geleverd. Erg fijne details dus. Qua uiterlijk is het een echte eyecatcher, er staat écht een knoepert van een shiner in de tuin. Persoonlijk vind ik het golfbal reliëf wat gedateerd, maar dat is persoonlijk. Al met al staat er voor een goede prijs een zeer goede én complete Kamado in de tuin, met levenslange garantie op de dome. Dan ben je als fabrikant wel zeker van je zaak dus!

De Kamado Bono doet mee met DeBesteBBQ2023 in de categorie “Beste Kamado tot 1000” .

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.