Review: Volt Grenade 22 inch


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Groot grilloppervlak
  • Glasfiber vilt
  • Onderhoudsvrije Topvent
  • Eiken tafeltjes
  • Dikke heatdeflector
  • Easy montage

The Bad
  • Regenhoes zou standaard erbij mogen

DeBesteBBQ2023 is in volle gang, want we zetten 'm door met een nieuwkomer in Kamado land! Dit zijn meestal de leukste, want nieuwkomers hebben vaak een frisse blik op een bestaand concept. Vaak vind er bij nieuwe merken doorontwikkeling plaats of wordt er met een andere insteek deel genomen in de BBQ scéne. Zo zijn we aangekomen bij een wonder schone Kamado van het cool-ogende merk Volt! Want Volt! wordt gedragen door 4 jonge geesten, die mijn interesse volledig hadden toen ik hun website bezocht. Is hun Kamado óók zo innemend? We hebben hem getest en hij stelt niet teleur kan ik je melden!

Jasper, Kevin, Steve en Frans. 4 Jongens met dezelfde droom: Zo veel mogelijk gave dingen doen, continue bezig zijn met coole producten en daarmee van hun werk een hobby maken. Het leven is echt veel te kort om het ingewikkeld te maken en met saaie dingen bezig te zijn! Wat dan het best werkt: een relaxte bank, chille muziek, een paar kratten bier, bitterballen en een dartbord. Met die combi worden de allerbeste ideeën geboren. Dat hebben ze dus maar gedaan. De meest idiote ideeën en plannen werden die avond (en nacht en ochtend) geboren. Die leken op dat moment gewoon té gruwelijk maar hebben ze in de weken erna toch enigszins moeten bijstellen omdat ze misschien toch niet helemaal realistisch waren 😉. Je kunt eindeloos blijven twijfelen en praatjes vullen geen gaatjes dus gas er op: F#ck It, we doen het gewoon! Het resultaat: VOLT! Industries.

Unboxing

Best een tof verhaal dus! Snel kijken of hun Kamado nét zo tof is. Aan de verpakking ligt het in ieder geval niet, want de Grenade komt heelhuids aan op een stevige houten palletbox, aangevuld met een losse doos met wat accessoires!

En dan zie ik gelijk waarom ik het zo leuk vind om een nieuw merk te testen. Want check die dozen. Hoe gaaf is dit?! THIS IS SPARTAAAA !!! Hier worden we erg blij van!

Erg cool bedacht én goed uitgevoerd, als je het mij vraagt. En het zet gelijk de toon wanneer je een Volt! binnen gekregen hebt. Heel tof gedaan heren! Rest mij niks anders dan het spulletje uit te pakken en in elkaar te zetten. Let’s go!

Assemblage

Het “in-elkaar-zet-proces” is prettig met de Volt! Grenade. Waarom? Nou, meestal vraagt het standaard de meeste tijd van de assemblage, echter zit deze zo logisch en gemakkelijk in elkaar dat hij super snel staat. Een strakke, meertalige handleiding zit er keurig bij, maar is niet nodig geweest!

Mijn favoriete buurman zit op fitness, en vraagt bijna iedere dag om met hem mee te gaan, maar tja dat word lastig in deze tijd van testen testen en nog eens testen. Dus vraag ik aan hém, of hij met mij dan een soort van “deadlift” wil oefenen. Hij voelt de bui al hangen, en komt een beetje schuchter de poort door, en schrikt van de enorme gedaante van de Kamado. “Wat een unit! Die krijg jij er niet alleen in Peet”, was zijn eerste reactie. Met z’n tweeën is het goed te doen en bij de eerste poging zit de kamado óók nog eens mooi gecentreerd  in de standaard. Perfect!

Dan is het verder monteren écht een fluitje van een cent. De tafeltjes en het handvat zitten er zo op. Die buurman van mij is een echte top vent, maar die heeft de Grenade dus óók 🙂 Die hoeven we niet eens te monteren met boutjes, want die zit vast door middel van strakke klemmen. Nog niet eerder gezien zo. Maar het werkt prima!

Specificaties

Item: Grenade Grill 22’’
Materiaal: Keramisch & RVS & Poedercoated Staal & Eikenhout
Kleur: Zwart & Zilver
Gewicht: 89 kg.
Afmetingen rooster: 49cm
Buitenmaat Grill: 59cm
Binnenmaat: 21” / 22”
Afmetingen Grenade Grill uitgeklapte tafels (LBH): 132 cm x 75 cm x 118 cm

Wat zit er in de doos?

Vuurmantel
Houtskoolplaat
Grillrooster RVS
Tafelblad Eiken (2x)
Onderstel + Wielen
Griptang
Ashtool

Onder de loep

Bam! Daar staat de Grenade dan! Eerste indruk? Wat een beauty! Ik vind donker gekleurde Kamado’s altijd mooier dan de gekleurde (uitzondering daar gelaten) én we zijn ook van het standaard “golfbalreliëf  af bij de Volt! Win -win dus. Maar er zit nog meer in het vat. We hebben geen bamboe plankjes, maar Eiken! Die gaan dus véél langer ongeschonden mee, en zullen niet snel verkleuren of beschimmelen. Ook de al eerder genoemde Topvent is niet van “roest graag” gietijzer, maar van een dik gepoedercoat metaal. Het standaard waar de granaat inzit is zeer stevig en zit ook stevig in de lak, zou tegen een stootje moeten kunnen dus. Al met al krijgen we de indruk dat dit zeer zeker géén instap model Kamdo is.

Eerste gebruik

Laten we elkaar geen mietje noemen, de fik erin dus! Zo gezegd zo gedaan en de Grenade komt lekker rap op temperatuur. Niet gelijk op “pizzahitte” natuurlijk. Dit zou waarschijnlijk bij deze Kamado wel kunnen, maar het is altijd handig om een eerste sessie een beetje rustig aan te doen qua temperatuur. Dus we zetten hoog in met 2 schitterende Porkhammers van BeefenSteak uiteraard! Deze mogen gerust een uurtje of 3 op 120 graden tot een kerntemperatuur van ongeveer 65 graden bereikt is.

Het voordeel van een Low&Slow sessie is dat je perfect de Kamado aan kunt voelen. Zeker bij een wat grotere dome zoals deze is het doorgaans lastiger om de gewenste temperatuur in het begin snel te bereiken, en deze vervolgens stabiel te houden. Echter ging dit deze keer verrassend goed en de Grenade reageert vlot op mijn handelingen en blijft keurig stabiel. En zeg nou zelf, een Kamado is hiervoor bedoelt, dus dit moet ook gewoon goed gaan. Lucht toevoer is alles bij het gebruikt van een Kamado en trekt deze ergens valse lucht doordat hij niet goed afsluit, dan is stelt de hele kamado eigenlijk niets voor en branden als klap op de vuurpijl na je grillsessie al je mooie kolen ook nog eens op. Maar hierbij dus niet, voor alle duidelijkheid.

Ja, en na een low en slow actie is het tijd om te grillen. Lekker  alles open gegooid, en de temperatuur neemt rap toe. Maar door het regelmatige checken van het vlees en het draaien er van word de temperatuur gelukkig niet té heet. Ik gril persoonlijk het liefst met 1 halve maan aan de linker kant van de kamado. Zo kan ik op de rechter kant alles lekker hard grillen, om vervolgens het vlees rustig boven de halve maan, dus indirect gaar te laten worden. Dit kan nooit fout gaan zo, en heb nog nooit mee gemaakt dat er een stuk vlees net niet gaar was. “A child can do the laundry” zeg maar 😉

En om het feest helemaal compleet te maken gaan we afsluiten met Smores natuurlijk. Ideaal om te doen als afsluiter. Wel even de heatdeflector in de Kamado zetten om aanbranden te voorkomen 😉

Conclusie

Tsja dan de conclusie. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer onder de indruk ben. Niet alleen van de Kamado, maar ook van hetgeen achter de Kamado. Het team Volt! is jong, maar bloed serieus als het om hen producten gaat. Het gehele plaatje klopt gewoon vind ik. En ze richten hun pijlen niet alleen op de Kamado markt, want ze hebben ook vuurschalen! Wellicht gaan we die óók nog testen, wie weet! Maargoed de Granade 22″ is een beuker van een Kamado. Dat zie je, en dat voel je wanneer je hem gebruikt. De gebruikte materialen zoals het glasfiber vilt, eiken zijtafeltjes en een onroestbare topvent laten mijn kamado hart sneller kloppen! Hij is Mooi en doet mee in de categorie Beste Kamado tot 1000,- Ik zeg een heuse titel kandidaat hoor!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.