Keij Kamado BBQ Blue Compact

Review: Keij Kamado BBQ Blue Compact (15 inch)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de BBQ Blue Compact (15 inch) van Keij Kamado met 4 sterren.

The Good
 • Erg goed afgewerkt
 • Erg compleet geleverd
 • Opvallende kleur
 • Grote thermometer

The Bad

Van buiten zie je vooral een knalblauwe kamado, maar van binnen bevat deze kleine Keij Kamado meer innovatie en comfort dan je in deze prijsklasse zou verwachten. Keij Kamado Keij Kamado is een Nederlands merk. Uiteraard laten ze de kamado’s zelf in China vervaardigen, maar de samenstelling, kleur en het design is een eigen keuze […]

Van buiten zie je vooral een knalblauwe kamado, maar van binnen bevat deze kleine Keij Kamado meer innovatie en comfort dan je in deze prijsklasse zou verwachten.

Keij Kamado

Keij Kamado is een Nederlands merk. Uiteraard laten ze de kamado’s zelf in China vervaardigen, maar de samenstelling, kleur en het design is een eigen keuze van het merk. Dit is ook echt waar ze onderscheid weten te maken in de markt. Bovendien, Hollands merk met kennis van zaken, dus bij gezeur kun je ergens aankloppen. Ook altijd een voordeel. Zeker tegenover de huismerk kamado’s die we in de markt zien. De BBQ’s van Keij zijn online te koop en bij enkele vakslagers.

Unboxing

De Keij Kamado komt echt waanzinnig compleet binnen. Letterlijk alles dat je nodig hebt voor een eerste grillsessie zit erbij, behalve aanmaakblokjes en houtskool. Zo zien we het graag!

 • 15 inch Keij Kamado
 • Aspook
 • Platesetter met deflector plate / pizzasteen
 • RVS Grillrooster (ook wel draadrooster geboemd)
 • Stalen onderstel
 • Roostertang
 • Beschermhoes
 • Montagegereedschap

Wil je grillen op gietijzer, dan kun je een gietijzeren rooster als accessoire bijbestellen. Wij hadden nog een vergelijkbaar gietijzeren rooster liggen en hebben deels ook daarmee getest.

Keij Kamado BBQ Blue Compact Unboxing

Assemblage

Alles komt in één doos aan, maar je moet het nog wel in elkaar zetten. Dat wil zeggen, vooral het onderstel moet in elkaar. Bij de kamado zelf hoef je alleen maar het handvat te monteren en de schoorsteen erop te zetten. Al het gereedschap wordt keurig meegeleverd. Nogmaals, je moet alleen zelf kolen en aanmaakblokjes meebrengen wanneer je deze BBQ in huis haalt.

Design

Deze kamado is echt knalblauw en dat is… mooi! Maar smaak is persoonlijk. Ze verkopen hem ook gewoon in het zwart.

Het metaalwerk is keurig zwart gecoat. Dat zal dus niet snel gaan roesten en ziet er stoer uit. Wat heel slim is, is dat de handvatten van plastic zijn gemaakt. Veel merken kiezen voor bamboe. Dat is mooi, maar niet handig wanneer je de kamado in de tuin laat staan. Die handvatten verweren erg snel. Na twee jaar moet je in veel gevallen zelf nieuwe blokjes zagen en monteren. Hier is dit niet nodig.

Keij Kamado BBQ Blue Compact

Bij deze kamado, heeft Keij een belangrijk deel van het vilt vervangen. Normaal worden deksel en onderkant van de BBQ met vilt afgesloten om te voorkomen dat daar valse lucht wordt aangezogen. Dat is belangrijk om de temperatuur goed te kunnen regelen. Maar, dat Vilt gaat doorgaans maar één seizoen mee. De zware deksels drukken het vilt plat, dus dat moet regelmatig vervangen worden.

Deze kamado heeft in plaats van vilt, een soort siliconen tubing. Materiaal dat zeer vuurbestendig is en goed op elkaar aansluit. Zelfs als je er voor kiest de stokjes van saté’s uit te laten steken om ruimte te besparen, sluit deze tubing perfect aan. Ideaal!

Wat ik ook erg kan waarderen, is de hoeveelheid ruimte onder de deksel. Bij grotere formaten is dat doorgaans geen probleem, maar bij kleine kamado’s kun je met hoge stukken vlees weleens de deksel raken. Denk aan klein gevogelte of ribbetjes. Hier krijg je een wat meer comfortabele werkhoogte aan de binnenkant. Bovendien kun je het rooster nog flink laten zakken wanneer je gaat grillen op directe verhitting.

Keij Kamado BBQ Blue Compact Thermometer

Grillervaring

Voor het testen van de Keij Kamado BBQ Blue Compact ontvingen we van Beef & Steak het bekende DeBesteBBQ testpakket met onder anderen een mooie steek en kruidige grillworst. In tegenstelling tot vele andere kamado’s van dit formaat, krijg je de heat deflector meteen meegeleverd. Zeker bij zo’n vette worst, is dit geen overbodige luxe. Daar komt namelijk heel wat vet af, dat je nu in een bakje kunt opvangen. Doordat het vet niet in de kolen belandt, krijg je geen vettige, zwarte rook die op het vlees smaakt en dat is wel zo lekker. In de praktijk is de heat deflector een accessoire die we iedereen kunnen aanraden om aan te schaffen, maar bij Keij zit het erbij.

Keij Kamado BBQ Blue Compact met Beef & Steak braaiworst

De heat deflector is ook als pizzasteen te gebruiken. Maar, maak een keuze. Gebruik je hem als deflector, heb je al snel een zwarte steen. Da’s niet zo lekker bij het bakken van pizza’s. Bovendien is de steen niet heel groot. Mijn advies is om een iets grotere pizzasteen bij te kopen en de geleverde vooral als deflector te gebruiken. Het is een tip, doe ermee wat je wilt.

Qua temperatuurregeling, is de BBQ luchttechnisch perfect afgesloten. Je kunt de temperatuur dus heel nauwkeurig regelen. Ook is het zo dat, wanneer je alle ventilatie dicht zet, het vuur snel dooft. Je kunt de overgebleven kooltjes en briketten de volgende keer gewoon weer gebruiken. Lekker zuinig dus!

Keij Kamado BBQ Blue Compact rook

Conclusie Keij Kamado BBQ Blue Compact (15 inch)

De Keij Kamado BBQ Blue Compact (15 inch) ziet er netjes uit, is lekker hoog en wordt overcompleet geleverd. Het is duidelijk een kamado die met zorg en aandacht is samengesteld. In onze grillsessies met deze kamado, zijn we geen enkel probleem tegengekomen. Met het zachte prijsje in het achterhoofd, heeft deze BBQ haar goudstatus dan ook dik verdient.

Update AvroTros Radar test 5 april 2021

Samen met AvroTros Radar heeft Arjan op 5 april deze kamado opnieuw mogen beoordelen. Ditmaal in een blinde test waarbij drie andera kamado’s met dezelfde pot stonden. Tijdens deze test liep het testteam tegen het probleem aan dat het rooster achter de rand van de deksel kan blijven haken. Dit hebben we ook tijdens de originele review ervaren, maar na overleg was de verwachting dat dit toch vooral een exemplarisch probleem was. Tijdens de opname bleek dat dit probleem toch voortkomt uit het ontwerp. Op basis hiervan hebben we besloten de score in deze review met één ster te verminderen. Je kunt de test teruglezen op bij Radar.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.