Review: Lotusgrill G340, compact en zonder rook


Kevin beoordeelde namens JustForkoks de G430 van Lotusgrill met 4.5 sterren.

The Good
  • Compact en licht
  • Binnen 4 minuten gebruiksklaar
  • goed schoon te maken

The Bad
  • beperkte koolvoorraad

Op zoek naar een compacte grill die handig mee te nemen is, op kolen brandt en toch weinig tot geen rook produceert? Dan kan de Lotusgrill G340 zomaar het product voor jou zijn. Lotusgrill Het merk bestaat sinds 2010, het moederbedrijf Lotus is echter al vele malen langer actief in de food business, ervaring is […]

Op zoek naar een compacte grill die handig mee te nemen is, op kolen brandt en toch weinig tot geen rook produceert? Dan kan de Lotusgrill G340 zomaar het product voor jou zijn.

Lotusgrill

Het merk bestaat sinds 2010, het moederbedrijf Lotus is echter al vele malen langer actief in de food business, ervaring is er dus wel degelijk aan boord. Ze zijn gevestigd in Duitsland waar ze zaken doen over de hele wereld in 25 landen.  Het idee achter Lotusgrill is dat het een kolenBBQ moet zijn maar die niet die vervelende rook met zich meebrengt, eenvoudig aan te steken moet zijn ( binnen 5 minuten), hij veilig vast te pakken is, makkelijk schoon te maken en bovendien stijlvol is. Dat is best een streven denk ik. Laten we het gaan uittesten!

Unboxing

De doos is niet bijzonder groot, ik vroeg mij af wat daarin allemaal moet zitten. Nou het compacte begin dus al met de doos zelf. Als we de doos openen komen we meteen de reisverpakking tegen. Ik had toen al zin om naar de camping te gaan! Hij voelt lekker licht aan en neemt niet veel ruimte in beslag voor een BBQ. Wil je trouwens ook die echt lederen schort die ik aan heb? Check dan Etapron.nl! Handig tegen spetters.

De voorbereidingen

Je hebt nodig, gel, houtskool, aansteker en 4 minuten van je tijd. Smeer een dikke circkel gel in het aansteekbakje. Steek het aan en zet dan de koker met kolen erop. Lotusgrill verkoopt kleinere kolen omdat die beter passen in je koker. Dit raden wij dus zeker aan om met kleinere koolsoorten te werken. Doe deze koker goed vol want gemiddeld heb je maar brandstof voor 45 min tot een uur voordat je opnieuw kolen erin moet doen. En met een hete plaat is dit niet geheel zonder risico.

Ken je van die BBQ’s die maar niet aangaan? Of dat men wilt eten en vergeten is om de BBQ een half uur van te voren aan te steken. Dat zul je met de Lotusgrill echt niet hebben. Ik was sceptisch over die 4 minuten maar het is echt waar. Door de elektrische aanzuiging en de luchtcirculatie zijn de kolen echt super snel heet en kun je binnen notime genieten van je vlees! Echt een dik pluspunt.

Kwaliteit

Alles is van RVS, dus roesten zal het niet doen. De elektrische aanzuiging werkt zeer goed en is prima te reguleren middels de draaiknop met blauwe verlichting. De buitenkant is van goed hard plastic en wordt dus ook niet warm. Ik zeg dit is een compacte kwalitatieve grill.

Gebruik

Je hebt de Lotusgrill G430 binnen no time aan en kunt meteen aan de slag. Zorg ervoor dat je snel de luchtaanvoer verminderd anders heb je ook binnen no time geen kolen meer… Het werken met de Lotusgrill is even een paar keer finetunen. Hoeveel gel moet erin, hoeveel kolen, en hoe hard moet je deze laten branden. Als je dit onder de knie krijgt is het zeker een genot om vlees op te bereiden. En zeker zonder rook van de kolen. Natuurlijk heb je wat rook van het vlees, maar absoluut niet van de kolen. Qua kolensmaak zal dit dus ook wel minder zijn dan bij andere BBQ’s maar het zit er wel redelijk in. Voordeel van de plaat in het midden is dat er geen enkel spatje vet in de kolen kunnen komen, dit betekent dus geen rook, geen vlam, alles valt netjes in de opvangbak er omheen. Je vlees wordt prima gaar en doordat er niets op de kolen kan vallen kun je er ook met een gerust hart speklappen op klaarmaken en gemarineerd vlees. Een dik pluspunt als je het mij vraagt, mag ik nog een speklap?!

Afbeeldingsresultaat voor beef en steak

Accessoire: glazen deksel

Wij hebben van Lotusgrill ook nog de glazen deksel meegeleverd gekregen om de BBQ van nog meer functionaliteit te voorzien. Nu kun je er ook dikker vlees mee garen en op lagere temperaturen laten branden. Er zit ook een temperatuurmeter op waar je dus goed op kunt aflezen hoe warm het er binnen is. In de video hoorde je wellicht al mijn vraag of het deksel niet beslaat. Door de prima luchtverdeling binnenin komt er geen enkele condensvorming binnenin het deksel en heb je altijd goed zicht op je vlees! Zeker een aanrader en een toevoeging op je Lotusgrill. Dat is trouwens niet het enige accessoires dat ze hebben, ze hebben een pizzaplaat, teppanyakiplaat, diverse knijpers in de matchende kleuren, pannenlappen, houtskool, gel etc. Kortom genoeg om je verzameling compleet te maken

Schoonmaken

Het rooster, de opvangbak, de koker en het bakje waar de gel in moet kunnen allemaal in de vaatwasser. Onze vaatwasser echter kan echt niet overweg met dat aangekoekte rooster dus die hebben wij alsnog flink moeten schoonmaken. Eigenlijk had ik ook niets anders verwacht. het beste kun je met grillreiniger het rooster schoonmaken en de rest even voorspoelen/voor afwassen en dan kan het prima in de vaatwasser. Overal kun je zeer eenvoudig bij en de onderdelen zijn goed schoon te maken. Hier is zeker over nagedacht, sterk staaltje Duitse techniek! Dit is zeker wel anders bij vele andere BBQ’s.

Conclusie

Zoek je een compacte, reisvriendelijke BBQ, die zeer snel klaar voor gebruik is en goed schoon te maken? Dan lijkt mij de Lotusgrill G430 de BBQ om voor te gaan. Enige puntje is dat je er zeker niet uren mee kan doen gezien zijn beperkte kolenvoorraad, dus die zul je dan wellicht een keer moeten bijvullen. Het is even finetunen hoeveel gel, kolen en hoe hard de luchttoevoer moet maar als je dit onder de knie hebt is hij absoluut het kopen waard.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.