Review: Cobb Pro (BBQ)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Pro van Cobb met 4.5 sterren.

The Good
  • Handig mee te nemen
  • Extreem veel, goed uitgedachte accessoires
  • Leuk ontwerp
  • Goede hitteverdeling

The Bad
  • De brandtijd van een Cobblestone ligt niet vast, maar is wel lang

De Cobb is misschien wel één van de meest beroemde barbecues. Vooral onder outdoor liefhebbers. Hij is compact en blijft van buiten koel waardoor hij enorm veilig is. Bovendien is er een berg aan accessoires beschikbaar. Dus what’s not to love? Unboxing Het begint al goed met de unboxing. Een vrolijk en mooi gedrukt doosje […]

De Cobb is misschien wel één van de meest beroemde barbecues. Vooral onder outdoor liefhebbers. Hij is compact en blijft van buiten koel waardoor hij enorm veilig is. Bovendien is er een berg aan accessoires beschikbaar. Dus what’s not to love?

Unboxing

Het begint al goed met de unboxing. Een vrolijk en mooi gedrukt doosje is binnengekomen. In de doos, de standaard uitvoering van de Cobb Pro. Met grill lifter, een bakplaatje en natuurlijk de bekende Cobb deksel.

Daarnaast stuurde de distributeur ons nog de pizzasteen, grillplaat, grillrooster voor direct grillen, de wok en een handige draagtas. Veel completer kan deze review dus niet worden voor DeBesteBBQ.nl :-).

Design

Qua design wijkt de Pro vooral in de buitenring af van de Cobb Premier die vorig jaar BBQ van het jaar werd. Het grovere rooster van de pro laat het Cobb toe meer met het design te spelen.

De RVS deksel blijft een enorm mannelijke uitstraling hebben en maakt het mogelijk om ook grotere stukken vlees te bereiden op de Cobb Pro. Hij is helaas niet aan de Cobb te hangen zoals je bijvoorbeeld bij een Weber bolletje doet, maar daar is inmiddels iets op bedacht.

Must-have accessoires

Een Cobb koop je nooit alleen. Er zijn van die must-have accessoires waar je spijt van krijgt wanneer je die niet mee besteld. De dekselhouder is daar één van. Na mijn eerste grillsessie wist ik niet hoe snel ik naar de winkel moest om die te halen. Het is een enorm simpele beugel die het gebruik zo ontzettend veel fijner maar.

Maar voor het eerste gebruik moest ik ook al eens naar de winkel. Namelijk om Cobblestones te kopen. Speciale kokosbriketten die geoptimaliseerd zijn voor de Cobb BBQ’s. Je bent ongeveer 2 euro per Cobblestone kwijt, maar kunt er zo’n anderhalf uur op grillen. Weet je dat je maar een paar dingetjes klaar gaat maken, bijvoorbeeld op de camping een stukje vlees grillen, dan sla je hem met een bijl of schop door midden. Moet je alleen niet doen bij het wokken, dan mis je teveel hitte.

Thermiek

Thermisch zit de Cobb enorm slim in elkaar. Hij is namelijk veel ruimer dn strikt noodzakelijk als tafelgrill. Dit komt door de ruime metalen bak die om de brander heen is geplaatst. De lucht tussen de bak en de brander zorgt dat niemand zijn vingers brandt aan de onderkant van de BBQ. Dit maakt hem tijdens het grillen dus ook verplaatsbaar. De deksel wordt natuurlijk wel heel warm.

Natuurlijk heb ik voor jullie mijn Cat S60 Android smartphone met Flir camera er even bij gepakt. De beelden die ik heb geschoten zijn met de wokpan op de Cobb Pro. Je ziet hoe de pan vooral op de bodem heet wordt. Daarnaast zie je dat de metalen bak die de onderkant vormt, zo goed als koud blijft. En dat doet hij heeeeeeel lang. En dat is de kracht van Cobb. Dit maakt dit een hele veilige tafelbarbecue. Dit is heel anders dan wanneer ik een The Bastard Compact op tafel zet. Die wordt rondom bloedheet.

De ervaring

Ik heb de Cobb Pro nu enkele weken in gebruik en moet zeggen dat ik de fans van het merk wel snap. Wat kun je ontzettend veel met de Cobb doen, maar niet alles gaat goed…

De standaard bakplaat is dun en is een allemansvriendje. Burgers, worstjes, alles dat plat is bereidt je zonder al teveel moeite. Alleen bij dikkere stukken vlees merk je dat je toch al snel over wilt op het grillrooster.

Het grillrooster zorgt namelijk voor prachtige grillstripes op het vlees, maar ook voor een betere warmteverdeling. Hierdoor krijgt vlees meer tijd om te garen voor de buitenkant tè krokant is geworden. Denk aan mooie entrecotes, hammetjes etc. Zeker voor de grillworst van Beef&Steak.nl is het echt heel fijn om het grillrooster te gebruiken.

De pizzaplaat is iets waar je mee om moet leren gaan. Het deeg moet echt flinterdun zijn en een halve cobblestone levert echt al heel veel warmte op. Mijn experimenten met vers deeg mislukten allemaal. Het deeg was wel zwart, maar de rest was niet gaar. Diepvriespizza’s deden het een stuk beter, maar een tortilla als bodem en dan dun beleggen is het enige dat echt slaat. En vergeet nooit om wat tarwebloem op de steen te strooien voor je de pizza erop legt. Dan heb je minder kans op verkleving van de bodem. Hier zie je ook echt het enige probleem dat de Cobb met cobblestones kent; de temperatuur onder controle krijgen.

De wok is simpelweg briljant. Ook voor een korte woksessie moet je echt een hele cobblestone gebruiken. Je hebt de maximale hitte nodig. En laat de steen ook echt even goed heet worden zonder de pan er boven. Dan kun je echt goed wokken. Maar… gooi niet al te grote porties in de wokpan van jouw Cobb. De pan is, zoals bij een echte wok, van dun metaal. Gooi je teveel koude ingrediënten in jouw Cobb, daalt de temperatuur te snel en raak je ook de snelheid kwijt uit het wokken.

Tenslotte ben ik nog bezig geweest met het directe grillrooster. Lekker grillen boven de cobblestone. Ideaal voor dunner vlees en vlees dat al is voorgegaard. Het rooster moet ook de deksel liften. De rand die zo ontstaat zorgt ervoor dat je tijdens het draaien van het vlees, het vlees niet per ongeluk van de Cobb schuift. Slim van Cobb!

Hoewel je een Cobblestone kunt gebruiken, kun je ook met briketten aan de slag in de Cobb. Echter is dat best een gepruts. Zeker als je het vuur langer wilt aanhouden. Het is dan toch echt mijn advies om gebruik te maken van de Cobblestones. Ten opzichte van het vlees dat je op de BBQ gooit, zijn ze niet eens zo gek duur.

Maar wat als je nou echt creatief wilt worden? Je hebt een deksel, dus ja… je kunt roken! Je kunt snippers rookhout weken en in kleine hoeveelheden op de cobblestone leggen wanneer deze goed op temperatuur is. Dan krijg je toch een mooie rooksmaak op jouw vlees.

Wil je een visje maken op een rookplank? Ook daar hebben we de oplossing voor gevonden. Gewoon het rek voor direct grillen gebruiken en de rookplank bijzagen zodat deze erin past. Gezien de gemiddelde rookplank 4 a 5 keer mee gaat, heb je met een beetje inspanning toch iets unieks.

Conclusie: Cobb Pro

Vorig jaar hebben we heel wat slimme, mobiele BBQ’s gezien. De Cobb Premier won toch moeiteloos als beste portable BBQ. Ik ben enorm gecharmeerd van de veelzijdigheid en ja, ik heb hem al enorm veel gebruikt. Ook tijdens het koken in de keuken binnen om die biefstuk toch lekker te grillen en te roken. De Cobb daagt me uit en laat me toch steeds weer genieten. Alleen die pizzasteen… dat krijg ik maar niet in de vingers. Verder niets te klagen. Topding!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.