Review: Hendi Greenfire 3-Burner


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Greenfire 3-Burner van Hendi met 4.5 sterren.

The Good
  • Gemakkelijk in elkaar te zetten
  • Gemakkelijk uit elkaar te halen
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Prachtig rvs, overal
  • Mooie, grote gasregelaars
  • Goede piëzo ontstekers
  • Gietijzer!!!

The Bad
  • Voor diegenen die een montagehandleiding echt nodig hebben, is de informatievoorziening te karig

Vorig jaar wist Hendi met haar Greenfire al een DeBesteBBQ award in de wacht te slepen. Dit jaar doet het horecamerk meer mee en krijgen we echt iets bijzonders. De Hendi Greenfire 3-Burner. Unboxing Wat meteen opvalt is hoe compact een horeca BBQ daadwerkelijk is. Hij hoeft niet heel mooi te zijn, maar hij moet […]

Vorig jaar wist Hendi met haar Greenfire al een DeBesteBBQ award in de wacht te slepen. Dit jaar doet het horecamerk meer mee en krijgen we echt iets bijzonders. De Hendi Greenfire 3-Burner.

Unboxing

Wat meteen opvalt is hoe compact een horeca BBQ daadwerkelijk is. Hij hoeft niet heel mooi te zijn, maar hij moet representatief en vooral heel comfortabel zijn. Alles past in één doos. Van de brander bak tot aan het onderstel. Alleen de gietijzeren roosters worden separaat geleverd omdat je daar keuze hebt. Hendi levert de gasslang en drukregelaar keurig mee. Iets dat bij veel grote merken toch echt nog bijgekocht moet worden. Netjes dus!

Design

En daarmee komen we meteen bij het design. Het is een hoekige bak zoals menig slagers-BBQ. Niet vreemd, want die hoekige bakken zijn stevig en zeer gemakkelijk schoon te maken.

Bovendien laat Hendi ook zien dat deze BBQ’s zeer modulair zijn. Je kunt optionele tafeltjes voor en opzij kopen, maar ook een kap voor als je grote stukken vlees zou willen bereiden. Eigenlijk kun je alle kanten op met deze unit. Zelfs de meegeleverde poten op wielen zijn in theorie gewoon een optie.

Alles, maar dan ook alles, is rvs. Behalve de wielen en een paar knoppen. Horeca-grade uiteraard. De brander bak en de poten zijn van het dikste metaal. Het blad dat onderin de machine ligt is relatief dun. Niets zwaars op zetten dus.

Maar iets erop zetten zonder dat het vuil wordt, dat kan zeker. De lekbakken onderin de Hendi Greenfire 3-Burner zijn namelijk gewone gastronorm bakken. Krijg je ze ooit niet meer schoon, koop je gewoon nieuwe. Hebben ze onvoldoende capaciteit? Koop je grotere of moet je meer dan eens in de tien jaar die dingen leeggooien…

Assembleren

Eigenlijk is de assemblage het enige punt waar de Hendi Greenfire 3-Burner verbetering kent. De handleiding is van een unit met twee branders en is zelfs daarbij niet volledig genoeg om te weten wat je moet doen… maar… je hebt het plaatje op de doos. En alles is zo ontworpen om snel en simpel in en uit elkaar te kunnen. Het zijn zeer weinig onderdelen. Dus je hebt de machine in een kwartiertje in je eentje in elkaar zitten… nouja… alles is rvs en Hendi is duidelijk als de dood dat ze een product met krassen oplevert. Daarom zit alles onder de beschermende folie en die is dik… en plakt goed. Een kwartier om alles op te bouwen, een uur pielen om het ding helemaal folievrij te krijgen. Je moet er wat voor over hebben, maar dan is hij ook heel, heel mooi.

Bediening

De Hendi Greenfire 3-Burner is een gas BBQ met drie zones. Elke zone heeft een eigen gasregelaar. Deze gasregelaar is ook weer voorzien van een eigen piëzo ontsteker. Geen geklooi met batterijen dus en altijd een ontsteking. Wel is het zo dat het een open gas BBQ is, dus het kan zijn dat je een paar keer de ontsteker moet indrukken voor de brander daadwerkelijk brandt. Ook bij deze knoppen en de ontsteker merk je dat deze machine vooral gemaakt is om heel, heel, heel lang mee te gaan.

Thermiek

Ik heb in mijn leven al heel wat achter dit soort machines gestaan. Doorgaans met het gevoel dat ik blij ben als de ontsteking het al doet. Met het gevoel dat ik hem zelf duidelijk beter schoonmaak dan de vorige gebruiker. En met het gevoel dat het shitdingen zijn met hun goedkope draadroosters. Waar het vlees nauwelijks warm, op wordt of juist veel te snel zwart brandt terwijl de kern nog rauw is.

Bij de Hendi Greenfire 3-Burner is hier duidelijk over nagedacht. Je krijgt zijwandjes en een achterwand. Daarmee vang je een groot deel van de wind op. Zelfs in een mild windje kun je dus nog prima grillen met deze gas BBQ.

Maar het echte geheim zit hem in het meegeleverde gietijzer. Gietijzer is van nature veel beter in het vasthouden van warmte en het verdelen ervan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over vlees dat aan de randen van de roosters ligt. Alles wordt gaar en ja, alles krijgt een mooie, gekaramelliseerde grill stripe.

Bovenstaande foto’s zijn genomen met de Flir camera van de Cat S60 smartphone. Daarop zie je hoe ontzettend goed het thermisch ontwerp van deze BBQ is.

Vlees bereiden

Ondanks de briljante thermiek, moet je toch rekening houden met het vlees dat je gaat bereiden. Ga niet hip lopen doen en een pulled pork bereiden op deze jongen. Zelfs een dikbevleesde tomahawk steak zal je moeite kosten om echt gaar te krijgen. Deze machine is niet voor low & slow gemaakt. Deze machine is voor de snelle BBQ. Speklapjes, hamburgers, worsten, steak etc. Zo hebben wij onder anderen de grillworst van Beef & Steak op de Hendi Greenfire 3-Burner bereid.

Wil je toch grote stukken vlees gaan bereiden? Dat kan. Er zijn optionele kappen die je kunt kopen voor deze BBQ. Daarmee bouw je echt een heteluchtoven op en kun je jouw skills naar een hoger plan trekken.

Schoonmaken

En dan komen we bij een onderwerp dat ik al verschillende keren heb aangeraakt; het schoonmaakgemak. Alles aan deze BBQ is ontwikkeld om snel schoon te krijgen. Alle rvs en gietijzeren onderdelen kunnen in de vaatwasser. Mits die een beetje groot is. Voor een horecavaatwasser is dat geen enkel probleem, de vaatwasser thuis is een ander verhaal. In mijn vaatwasser thuis kan ik de roosters en de kleine vet opvanglade prima kwijt. De grote lade past er echt niet in. Maar… een doekje en een beetje grillcleaner doen wonderen.

Verwijderbare branders

De branders zijn uit de Hendi Greenfire 3-Burner te verwijderen. Dit is vrij uniek. Bij het gros van de gas BBQ’s kan dit namelijk niet. Maar, wanneer je deze BBQ veel gebruikt, kan er vuil in de branders terecht komen. Vetresten, maar ook afzettingen van het gas zelf. Doordat je de branders eruit kunt halen, kun je ze met een spiraalveer schoonmaken of ze simpelweg vervangen.

Conclusie: Hendi Greenfire 3-Burner

Ik ben niet snel tevreden over een horeca BBQ. Ik ben misschien wel één van de meest kritische personen op dat gebied. Ik heb namelijk een hekel aan die dingen. En probeer me dan maar eens te overtuigen dat er een machine is, die wel mijn hart zou kunnen winnen. Dat is de Hendi Greenfire 3-Burner gelukt. Mijn grillsessies met deze machine zijn tot nu toe niets anders dan heel plezierig. De capaciteit is enorm. De gasregeling is zeer nauwkeurig en de gietijzeren roosters… Hendi zet de standaard. Deze machine mag de norm worden voor iedereen die regelmatig voor grotere gezelschappen staat te grillen..

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.