Review: Maxima 18″ Kamado


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
 • Mulliet i.p.v Cordieriet Base
 • Zeer compleet geleverd
 • Fijn formaat
 • Chipfeeder
 • Afwijkende vorm
 • 24/7 ondersteuning

The Bad
 • Bamboe tafeltjes

We gaan gewoon dóórrrr met het testen van Barbecues! Jazeker, want na het daverende geweld van alle Kamado's die mee deden aan de besteBBQ2023 is er veel los gemaakt in BBQ land. En we pakken de draad na een korte pauze weer gewoon op door middel van deze 18 inch Kamado van Maxima Holland. Hey waar kennen we die toch van, hoor ik jullie denken. Ja Maxima is dé leverancier van alle mogelijke apparaten voor de Horeca, en richt haar pijlen nu ook op Barbecueënd Nederland

 

Ja, en Maxima komt met grof geschut, want we mogen maar liefst 3 Kamado’s voor ze testen. Een tafelmodel van 14 inch, een bakbeest van 26 inch, en de tussenmaat die we in deze review gaan testen. De 18 inch Kamado. Let’s go!

Unboxing

We krijgen de 18″ keurig in een strakke doos die op een wegwerp pallet staat. De Kamado is niet zo heel erg groot gelukkig, en kan zelf met gemak de doos verplaatsen naar een plek waar ik deze wil uitpakken. Zo gezegd zo gedaan, en we beginnen maar gelijk met het uitpakken van de losse meegeleverde doos. Daar zit al het benodigde materiaal in, om het standaard in elkaar te zetten en de Kamado te assembleren. Alles is netjes verpakt, en komt keurig aan.

Meegeleverd in de doos

 • 1 x Regenhoes
 • 1 x Plate Setter / Heat Deflector Ø 11 inch/28 cm
 • 1 x Kipstandaard
 • 1 x Houtsnippers systeem
 • 1 x Schoonmaakborstel
 • 1 x Aspook
 • 1 x Grid lifter

Assemblage

Dan is het tijd om het standaard in elkaar te zetten. Altijd leuk om te doen. Zeker als het zo straight forward is als de standaard van deze 18″. Deze zit logisch in elkaar en ik kom dan ook geen rare dingen tegen. Zoals gezegd is de Kamado niet heel groot, en daarom is het ook prima mogelijk om hem zonder extra hulp in het standaard te zetten. Wel heb ik eerst de Kamado helemaal leeg gemaakt uiteraard. Dat scheelt enorm in gewicht en is het een gemakkelijke handeling.

Dan is het een kwestie van de zijtafeltjes te assembleren en de margrietschijf te plaatsen. Echt prima te doen allemaal en ook bij het in elkaar zetten geen opvallende dingen tegen gekomen en de Barbecue zit binnen no time in elkaar en voor me staat een parel van een Kamado!!!!!

Specificaties

 • Kleur: Zwart
 • Netto gewicht: 62 kg
 • Diameter bbq: Ø 18 inch/46 cm
 • Afmetingen apparaat: B114 x D63,5 x H122 cm

Design

Als de Kamado eenmaal in elkaar staat neem ik de tijd om uitgebreid dit zwarte plaatje te bekijken. Hij is gewoon prachtig. De zwarte Dome straalt en de tafels zijn super strak en mooi in dezelfde kleur, ook het handvat is zwart en dat maakt het een mooi geheel. Het onderstel is van zwart gecoat staal. Uit ervaring weet ik dat het materiaal hierdoor minder krasgevoelig is. Een zwart gepoedercoat staal is beter voor de leeftijd van je onderstel. Hier door heeft roest geen kans en zal je dus heel lang plezier houden van je gehele BBQ. De temperatuurmeter werkt goed en ziet er mooi uit. Ik vind het altijd jammer dat de Fahrenheit heel groot staat afgebeeld en de Graden Celsius heel klein.

We leven in Nederland en het lijkt mij een kleine moeite om de temp aan te passen. Kijkt gewoon gemakkelijker. De trekvering aan de achterzijde werken goed. Ze dragen het gewicht van de dome netjes, al had ik er graag een extra veer in het midden gezien. Nu zijn het er twee waardoor je wel met extra care moet opletten als je de deksel sluit. Niet zomaar laten vallen. Dat kan je bijvoorbeeld wel met modellen waar een duw vering is geïnstalleerd.

De vering die deze 18″ draagt is sterk genoeg. Ondanks dat je de deksel rustig moet begeleiden geeft het wel het echt BBQ/Oermannen gevoel dat je zelf zo een zware deksel opent en je prachtige stenen oven toont. De zwenkwieltjes zijn sterk en rijden goed. Met de twee remmen zet je de Kamado stevig neer. Tijdens het rijden blijft de constructie goed en stevig op zijn plaats, ook trillen er geen schroefjes uit zoals we bij een ander merk hebben ervaren.

Het eerste gebruik

Na assemblage en een stevige inspectie mag hij aan! We bouwen een keurig nestje van kolen om de brandende honingtondel van ECHT Houtskool heen zodat je eigenlijk een beetje het firestarter gevoel creëert. Nadat het binnenste gloeit verdelen we de kolen met een aspook (die meegeleverd wordt). Indirect grillen lukt met de huidige accessoires ook want alle benodigdheden hiervoor zijn keurig netjes meegeleverd. Want voor de eerste burn willen we graag low en slow beginnen. Als de Kamado op 140 graden is knijpen we de ventilatie onder en boven naar een minimum en zien we na een tijdje dat de temperatuur goed constant zo te houden is. Dan kan het vlees erop!

We hebben wederom heerlijk vlees ontvangen van Beef&steak. Onze vrienden blijven ons verrassen met hun kwaliteit van het vlees. Keer op keer is het genieten, én super snel vacuüm verpakt bevroren geleverd!

Dit kan dus niet meer mis gaan. Met top vlees en een top Kamado wordt het een waar BBQFestijn! Door het iet wat compacte formaat laat de temperatuur zich gemakkelijk beïnvloeden en wanneer ik denk het wel even wat rustiger aan kan reageert de Maxima erg vlot. Ook andersom is dit het geval. Prima om mee te werken dus 🙂

Conclusie

De Maxima 18 inch Kamado is op dit moment een hele goede Kamado als het gaat om prijs-kwaliteit. Je koopt deze Kamado voor een kleine 700,- euro, wat best goedkoop is, voor wat je allemaal krijgt, want naast een goede BBQ krijg ook nog een hoop extra’s voor.  Glasfiber vilt, Aspook,Chipfeeder, Platesetter met hitte schild voor indirect grillen en ook nog een Kipstandaard! En dan ben ik de regenhoes nog vergeten.

Wat ik Maxima écht moet nageven is dat ze niet gegaan zijn voor het “standaard” golfbal model Kamado, maar voor een mooi reliëf. Afwijkend van veel andere Kamado’s qua reliëf, maar ook qua vorm is hij uniek in zijn soort. Erg leuk om te zien dat hier in wordt door ontwikkeld. Daar worden wij altijd erg blij van! Maxima komt met de 18″ Kamado met een serieuze concurrent voor de bestaande merken, waar hij in gebruik niets voor onder doet. Hij is erg goed!

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.