Review: Prima Donna Insectenverdelger


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Insectenverdelger van Prima Donna met 2.5 sterren.

The Good
  • 2 jaar garantie

The Bad
  • Vangt toch heel weinig insecten
  • Slechte handleiding
  • Geen goede verpakking

Bij de handleiding begint het al slecht...

Van het Sligro huismerk hebben we de afgelopen weken de Prima Donna Insectenverdelger mogen testen. Prima Donna is een term uit de wereld van het ballet en staat voor het beste van het beste, maar het ging al mis bij de aankoop….

De aankoop

Met het prijsverschil van slechts enkele euro’s wilde ik eigenlijk voor een modelletje groter gaan. In mijn nieuwbouwwijk hebben we veel last van vliegen en dat probleem wil ik in mijn keuken gewoon goed aanpakken. Dus een insectenverdelger van horeca niveau aanschaffen om af te rekenen met die vliegende aso’s.

Terwijl ik wegloop van de kassa valt me ineens op dat de doos aan de onderkant beschadigd is. Bij de infobalie laat ik de doos openen om deze na te kijken. Inderdaad. De lamp was aan de onderkant gebarsten. Terug naar de non-food afdeling om hem om te wisselen. Hey, alle dozen hebben schade. Samen met een Sligro werknemer pak ik ze uit. De hele voorraad blijkt beschadigd. Kijkend in de doos valt op dat er totaal geen val en stoot bescherming is voor het product. Kennelijk is het product zo goedkoop te produceren dat het aantal afschrijvingen op stootschade niet zo veel kost als een degelijke verpakking. Van de kleinere modellen was er één goed. Die nam ik dus mee.

Overigens weegt dit punt voor mij erg zwaar. Als ik de Sligro met een volle kar verlaat en mijn auto vol stouw, dan wil ik dat alles de rit overleefd. Ook tijdens het transport van de winkel naar huis met dit ding wil je gewoon de zekerheid dat hij heel aankomt. Toch?

Unboxing

Op de doos vinden we wat taalfouten. In de doos van de Prima Donna Insectenverdelger vinden we het apparaat zelf met daarin al twee 8 Watt lampen. We vinden een handleiding en een simpele, dunne ketting om de lamp mee op te hangen. Simpel maar compleet. En heel in dit geval… ;-).

Design

Qua design zie je dat deze lampen over de jaren toch steeds weer kleine aanpassingen hebben gekregen. De lamp is lekker slank en compact van bouw. Hoewel het ontwerp toch echt wel horeca waardig is, snap ik het zielige kettinkje dat erbij zit gewoon niet. Maak even een fatsoenlijke ophangoplossing die minder stof vangt en er vooral wat schoner uitziet. Het ding hangt immers in een keuken. Enfin, ik hang hem in ieder geval niet op.

Werking

De Prima Donna Insectenverdelger bestaat uit twee 8 Watt lampen, maar is ook met meerdere lampen en hogere wattages verkrijgbaar. Helaas wordt er in deze productgroep nog niet of nauwelijks gebruik gemaakt van LED’s.

De TL buizen die worden gebruikt stralen volgends de handleiding ‘zwartlicht’ uit. Dit doet al meteen vermoeden dat de handleiding met Google Translate in elkaar is gezet. Ook hier moet kennelijk op de centen worden gelet. Uiteraard werkt het met UV licht. Dat moet vliegen, motten en muggen aantrekken. Die worden onder hoogspanning geëlektrocuteerd.

Qua plaatsing mag de Prima Donna Insectenverdelger alleen binnenshuis worden gebruikt. Hij is niet geschikt voor schuren. Ook adviseert Sligro om de Prima Donna Insectenverdelger te monteren op een plek waar kinderen kleiner dan 2 meter er niet bij kunnen… Juist ja. En dan zijn er nog een hoop aanwijzingen die er meerdere keren in meerdere zinsopbouwen in staan. Kennelijk komt de handleiding uit het land van productie.

Wil je hem schoonmaken, dan heb je geluk. Alle vliegen die hij vangt vallen doorgaans in het opvangbakje. En zo niet, vlak ernaast (heng hem dus niet boven het aanrecht). Ook de lampen zijn zeer gemakkelijk te vervangen en vrijwel overal op internet te bestellen. De lampen zijn zeer goedkoop.

Effectiviteit

Qua effectiviteit heb ik geen last van motten sinds hij er hangt. Ervoor ook niet trouwens. Vliegen vliegen er weleens in. Per ongeluk denk ik. S’ avonds zou hij het meest effectief zijn en dan ben ik blij wanneer er op een hele avond drie in vliegen. Muggen lijken het ding ook echt compleet te negeren. In het opvangbakje zie ik ze niet, maar muggenbeten heb ik wel. Is de capaciteit dan te laag? Nee. Hij is gemaakt voor 30 M2 en moet ongeveer 10M2 dekken. Hij doet gewoon lang niet alles dat je ervan mag verwachten.

Conclusie: Prima Donna Insectenverdelger

Een handleiding die niet door een Nederlander is nagekeken op fouten, geen fatsoenlijk verpakkingsmateriaal en een extreem lage effectiviteit. Dat is kort samengevat de Prima Donna Insectenverdelger die we hebben gekocht. Ze zullen vast de deur uit vliegen, maar wij classificeren de Prima Donna Insectenverdelger als Chinese meuk.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.