Review: Tefal Frydelight XL Airfryer


Peter beoordeelde namens JustForkoks de Airfryer van Tefal met 4.5 sterren.

The Good
  • Mooi design
  • Snel op temperatuur
  • Gebruiksvriendelijk
  • Makkelijk schoon te maken
  • Grote inhoud
  • Geen frituurlucht in huis
  • Gezond snacken
  • Veel mogelijkheden om te gebruiken

The Bad
  • Maakt wat veel geluid

Test van de Tefal FryDelight. Een airfryer die veel meer kan dan alleen friet klaar maken.

Airfryers zijn hot op het moment. Best logisch, want hoe heerlijk is het om niet meer persé naar de snackbar te hoeven gaan voor je favoriete snack. Tsja! Dat is even makkelijk EN………. (nu komt ie) Verantwoord. Vanwege dat er weinig tot geen olie nodig is om je eten te bereiden scheelt het vetpercentage in je ooh zo geliefde patat, kroket, kaassouflé, bamischijf, berenklauw, frikadel, mexicano, loempia, kipcorn, bitterbal 🙂 aanzienlijk! Maar is het ook net zo lekker? De redactie was dan ook door het dolle heen toen we van Tefal de FryDelight XL kregen opgestuurd, en het apparaat heeft sinds dien overuren gedraaid. Hoe komt ie door de test?

Unboxing

Normaal gesproken filmen we altijd het unboxen, maar omdat de FryDelight in zijn geheel in de fraaie doos zit verpakt valt er op dat gebied niet veel te laten zien voor onze trouwe kijkbuisvrinden, maar wees gerust! In plaats van een unboxing video maak ik een gebruikersvideo van dit op het eerste gezicht schitterend ogend apparaat. Als ik de doos open zie ik dat alles keurig beschermd wordt door middel van stevig piepschuim om krassen door vervoer uit te sluiten. Dat is ook bij dit apparaat goed gelukt, want er zit geen enkel krasje op de FryDelight en ik moet zeggen dat ik nu al erg delighted wordt van deze jongen! Als ik het deurtje open zie je dat het bestaat uit drie delen. De Fry Delight, het frituurmandje en de uitneembare opvangbak en bakgedeelte. Best simpel, maar meer heb je dus niet nodig.

3D Airpulse technologie

Waar je niet omheen kan is de grote sticker die geplakt is op de Frydelight, met daar op groot afgebeeld 3D Airpuls technologie! Dat klinkt nogal sciencefiction! Gaan mijn frikandellen dan écht airpulsen krijgen? Waar is dat goed voor, en hoe gebeurt dat waren gelijk de eerste vragen die in mij opkwamen. Na enig speurwerk te hebben verricht, kwam ik er achter dat de naam spannender is dan de innovatie. Deze innovatieve technologie combineert namelijk het bovenste verwarmingselement met een geoptimaliseerde hete luchtstroom. Hierdoor krijgt het eten een knapperige buitenkant, terwijl het van binnen lekker zacht blijft. Ik ben benieuwd!

Specificaties

– Vermogen: 2000 Watt

– Inhoud: 1.2 kg / tot 6 porties

– Digitaal scherm

– 7 voorgeprogrammeerde programma’s + handmatig

– Regelbare thermostaat van 60ºC tot 200ºC

– Indicatielampje thermostaat

– Oververhittingsbeveiliging

– Timer

– Anti-slipvoetjes

– Snoerlengte: 120 cm

– Uitneembare binnenpan

– Vaatwasserbestendige onderdelen

– Kleur: zwart en wit

– Afmetingen (hxbxd) 35x34x30 cm

– Gewicht: 7.9 kg

– Inhoud pan (liters)          1,5

– Vermogen (watt)             2000

 

Het eerste gebruik

Tijd om te bakken! Zoals het een echte vent betaamd laat ik de gebruiksaanwijzing voor wat hij is en gaan we puur op gevoel verder op ontdekkingsreis die Frydelight heet! Wat opvalt is de overzichtelijkheid en vooral de duidelijkheid van de aangegeven symbolen en wat voor functie deze hebben. De verschillende voorgeprogrammeerde programma’s zijn voor, diepvriesfriet, diepvriessnacks, bakken, grillen, braden, verwarmen en warm houden. Je hoeft niet persé gebruik te maken van een programma, want je kan ook zelf de gewenste temperatuur en tijd handmatig naar eigen wens instellen. Ideaal, want op de verpakking van mijn oven bitterballen staat vermeld bij welke temperatuur en tijdsduur deze het beste te nuttigen zijn.

De tijd en temperatuur laten zich gemakkelijk instellen met een paar simpele aanrakingen op het mooie touchscreen display, en wanneer ik dan op start druk is het eerste gebruik van de FryDelight een feit. Wat meteen opvalt is dat hij best wel wat geluid produceert. De airfryer is ingesteld op 200ºC (maximale temp) en ga er vanuit dat dit wel even duurt voordat die temperatuur bereikt is. Dit komt puur omdat ik een oven ben gewend. Maarja, dit is natuurlijk een veel compacter apparaat en ben dan ook niet verbaasd als dit wat sneller zal gaan. Maar zo snel als dat de FryDelight zijn maximale temperatuur heeft bereikt had ik niet durven dromen. Ik heb de exacte tijd opgenomen en die is 2:30.

De temperatuur is goed en de tijd is ingesteld. Tijd om mijn bitterballen de behandeling te geven die ze nodig hebben dus! Hop, de ballen erin en starten maar! Na 10 minuten klinkt de verlossende pieptoon en ik betrap mezelf er op dat ik gewoon een beetje zenuwachtig ben om de bitterballen te testen. Het gaat tot nu toe allemaal zo makkelijk en voor de hand liggend dat het bijna te mooi is om waar te zijn als de bitterballen nou ook nog eens heerlijk zouden smaken. En ik kan er kort over zijn. Dat waren ze! Mooi bruin, lekker knapperig en loei heet!

Meer dan alleen snacks

Bij de naam Airfryer is het logisch dat er direct aan frituren gedacht wordt, maar eigenlijk is het frituren een klein deel van alle mogelijkheden die de FryDelight heeft. Zoals eerder beschreven kan je er mee Grillen, Bakken en Braden. Op tefal.nl is dan ook een receptenboekje te downloaden waarin tal van heerlijke gerechten worden beschreven die je allemaal kan maken met de FryDelight! Ckeck http://www.tefal.nl/frydelight. Super handig en ook heel gezond. Maar wij van JustForKoks hebben besloten om volledig voor de “Fry Experience” te gaan voor deze review.

Conclusie

Voor mijn gevoel is de FryDelight echt een allemansvriend in de keuken. Voor degene die wilt frituren is het een ideaal apparaat, die snel en schoon alle favoriete snacks klaar maakt zonder dat het huis naar snackbar ruikt. Voor de liefhebber van gezond eten is het misschien wel de uitvinding van de eeuw. Door de verschillende mogelijkheden die de FryDelight biedt zijn de mogelijkheden eindeloos te noemen, en zo kan er dus gemakkelijk en snel een gezonde maaltijd op tafel worden gezet. Ideaal apparaat!

 

 

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.