Review: Vallaresso Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015 van Vallaresso met 5 sterren.

The Good
  • Heerlijke fruitsensatie
  • Toegankelijke afdronk
  • Rijke houten neus
  • Soepel en zacht
  • Op zichzelf staande wijn

The Bad
  • Prijskaartje

Wauw! Wat een wijn! Deze Toscaan heeft mijn hart gestolen!

Vanuit het wijnhuis Cantine Bonacchi, heer en meester in Toscane, komt een prachtige langerijpte wijn met het ‘bloed van Jupiter.’ JFK testte deze prachtige Vallaresso. Benieuwd? Lees en geniet mee!

Toscane; komen daar niet alle pracht en pralen vandaan die ‘s avonds op een plankje voorbij komen? Ieder geval heeft deze Vallaresso ons weer eens blij verrast. Ach, verrast mag ik niet zeggen. Het wijnhuis Cantine Bonacchiis een bekende en eerder door ons getest. Dat kan ook bijna niet anders, want wat ooit begon als een eenling, een wijnboertje met passie, is uitgebloeid tot het grootste en meest gerespecteerde huis in Zuid-Italia.

Cantine Bonacchi

Cantine Bonacchi Enrico Bonacchi, de wijnboer die eind negentiende eeuw een start maakte wat later door zijn erfgenamen tot iets groots heeft mogen uitgroeien. Het wijnhuis heeft meerdere prijzen op zijn naam staan en mag zich recht een specialist noemen. De kunst is om op ambachtelijke wijze wijnen te maken gecombineerd met moderne productie, snelheid, massa zonder dat de kwaliteit verloren gaat.

Het bedrijf bezit 42 hectare Chianti Montalbano, waarvan 80% Sangiovese, 10% Merlot, 5% Canaiolo, 5% Cabernet Sauvignon is. Cantine Bonacchi heeft ultramoderne wijnbouw- en bottelsystemen bestaande uit twee lijnen: één exclusief voor Bordeaux-flessen, volledig geautomatiseerd met een productiepotentieel van 9.000 flessen per uur, de andere voor de productie van dubbele Bordeaux-flessen en traditionele kolven in stro dat tot 3.000 stuks / uur kan produceren. Hoe krijgt een wijnhuis het voor elkaar om massa te combineren met authentieke kwaliteit? Dat is wellicht hun geheim en voor ons enkel te proeven en te ervaren.

Het bedrijf produceert momenteel meer dan 3.000.000 flessen per jaar, bestemd voor de binnenlandse en internationale markt. Als verdere garantie voor kwaliteit en organisatie is Cantine Bonacchi gecertificeerd ISO 9001/2008 , BRC en IFS.

De Druif

In deze wijn vinden we niet geheel één druif.  Een geheime mix van druivensoorten, maar één bekende, kleinere, volle, blauwe druif staat bovenaan. Eentje die een rijke en  mooie geschiedenis kent.  Wij kennen de druif in zoete en droge varianten. Niet gek als je bekijkt dat de wijn in veel gebieden, weersafhankelijk, een eigen smaak afgeeft. Naar mijn bescheiden mening komt de druif het beste tot haar recht in Toscane.

We hebben het over de Sangiovese druif. Een druif geboren uit twee druifsoorten (Ciliegiolo en Calabrese di Montenouvo). Ooit naamloos, tot een monnik werd gevraagd wat toch in hemelsnaam de basis was voor de drank die gedronken werd.  Hij sprak de naam ‘Sangiogheto’ uit, wat een afgeleide was van ‘Sanguis Jovis’  ; Bloed van Jupiter.

Prachtig toch! Voor de productie wordt dus de Sangiovese-druif gebruikt, lokaal bekend onder de naam “Prugnolo gentile.” Maar alles valt of staat met vinificatie, het rijpproces en de tijd dat de wijn ligt. De rijping betreft 2 tot 3 jaar op eikenhouten vaten, daarna nog 6 maanden gerijpt op de fles. Deze wijn is nu inclusief rijping vijf jaar oud en op dronk tot 2025.

 

Wijnsoort Rode Wijn
Land Italië
Druivensoort Sangiovese
Regio Toscana
Smaakprofiel Soepel & Rond
Jaargang 2015
Alcoholgehalte 13.00
Serveertemperatuur 16-18 °C
Op dronk vanaf Nu op dronk
Op dronk tot 2025
Allergenen Bevat Sulfieten
Afsluiting Kurk
EAN-nummer 8003207012106
Verkrijgbaar Wijnvoordeel.nl

 

De Smaak

Voordat we beginnen met proeven moet de fles open. Maar kijk eens eventjes naar deze fles jongens. Wat een plaatje. Een ridderlijke opdruk met niets meer dan nodig is, zelfs geen smaakreferentie of notitie van het wijnhuis. Het moet voor zichzelf smaken en praten, denk ik maar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De kurk halen we van de fles en we schenken een klein laagje in. De kleur is bloedrood, maar met een lichtere glinstering aan de rand.  Daar niet vol rood, maar het geeft een mooie kleurverplaatsing van rose rood.

De neus is fruitig, heerlijk. Zoals je gewend bent bij onze wijnreviews geen we eerst neuzen, voordat we gaan lezen. Dat is veel leuker en je merkt dat als je het vaker doet, je er ook beter in wordt. Ik ruik rood fruit. Lekker! Bramen, maar Vanille en de eikenhouten rijping. Zoeter dan zwaar en zeer nieuwsgierig.

Wat had ik kunnen reuken? Rood fruit, inderdaad. Maar ook kersen. Bramen had ik goed. Ook vanille komt eruit en chocolade. Nou dat laatste had ik nooit geraden. Het houtige inderdaad ook, dat aan de rijping te wijten is.  Het kersenachtige van de Sangiovese druif ruik ik beter, nadat ik het gelezen heb. Dat heb je vaker. Je ruikt het beter, als je verteld is wat je kunt ruiken. Afin, ik zat er goed in de buurt.

De aandronk is fruitig, exact zoals de geur beloofd, met een braampje en natuurlijk de stevigere houtachtige afdronk. Maar weinig taninnes. Hmmm, dat had ik niet verwacht. Wat soepel en rond, zeg! Deze zachte en fruitige wijn is niet alleen voor de kenners een winnaar, maar ook mensen die zich wagen op het rode terrein is deze Toscaan een aanmoediging.

Wat heb ik er bij gegeten? Op aanraden van de experts van Wijnvoordeel.nl heb ik een Carpachio gemaakt. Je kunt gewoon de supermarktvariant in huis halen, compleet met pijnboompitten en kaas. Haal zelf eventjes wat Rucola erbij en laat de dressing voor wat het is. Die is wat bitter en verzuurd de Carpacchio vlees smaak met de wijn. Heerlijk deze combi. Wat nog lekkerder was is toen ik biefstuk erbij at. Rood en zout vlees is gewoon een hele fijne combi bij deze wijn.

 

Conclusie

Deze Toscaanse Vallaresso Vino Nobile di Montepulciano DOCG uit 2015 is een heerlijke, zachte en soepele rode fruitige, wijn met heel veel smaak.  Eén van de lekkerste rode wijnen die ik dit jaar heb gedronken. Flink aan de prijs, ja deze fantastische wijn is niet goedkoop. Zeer, zeer lekker met rood vlees, maar ook heerlijk vóór of zonder wat eten. Wil je er iets bij smikkelen dan zou belegen kaas ook niet misstaan.  Nú op dronk en te gebruiken tot 2025.  Een rijke neus, toegankelijk soepel en verslavend lekker.

 

Nu verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.nl. voor 19.99. Maar houdt de site in de gaten, want hij stunt geregeld en is dan voor 9,99 te koop!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.