Review: Weber Spirit Original E-210


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Spirit E-210 Original van Weber met 4 sterren.

The Good
 • Zeer solide gebouwd
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Snel op temperatuur
 • Standaard met gietijzer
 • Zeer goede warmteverdeling

The Bad
 • 10kg Benegas Light flessen passen niet op de plek voor de gasfles
 • Wel een deur, geen achterwand?

Hij lijkt de klassieker onder de patio barbecues van Weber. Want ja, zo noemen wij een buitenkeuken die wat aan de smalle kant is. Niet te smal overigens want met een gezin van 4-5 personen kun je echt prima eten van deze gasbarbecue. Hiërarchie We hebben voor de test van dit jaar, verschillende Weber gasbarbecues […]

Hij lijkt de klassieker onder de patio barbecues van Weber. Want ja, zo noemen wij een buitenkeuken die wat aan de smalle kant is. Niet te smal overigens want met een gezin van 4-5 personen kun je echt prima eten van deze gasbarbecue.

Hiërarchie

We hebben voor de test van dit jaar, verschillende Weber gasbarbecues ontvangen. Daarin zien we een duidelijke lijn bij het merk wat begint met deze klassieke Spirit series. Gewoon een goede bak om mee te grillen. Deze wordt opgevolgd door de Spirit II die zowel het GS4 systeem met flavorizer bars heeft als een voorbereiding op de iGrill3 van Weber. Daarna volgt de Genesis II series waarbij we al echt over een buitenkeuken gaan praten. Tenslotte de Summit series. En ja, dan hebben we de Q-series even buiten beschouwing gelaten.

Unboxing

De Weber Spirit Original E-210 komt binnen in een relatief compacte verpakking. Deze moet je wel helemaal uitpakken gezien de onderdelen die je als eerst nodig hebt, onder de kap van de brander zitten. Hoewel Weber adviseert om hem met twee personen in elkaar te zetten, kun je het in je eentje ook wel af. Maar, een extra paar handen zorgt wel voor heel veel meer opbouwgemak.

Weber verdient een extra complimentje bij de Weber Spirit Original E-210. Hij wordt namelijk afgeleverd met een gasslang en drukregelaar. Je kunt jouw gasfles dus meteen koppelen. Top!

Design

Qua design is de Weber Spirit een beetje een rare in de serie. Het is de enige met aan twee kanten neerklapbare zijtafeltjes en dat is heel handig. Wil je jouw Spirit netjes in een garage of schuurtje zetten, neemt deze niet al teveel ruimte in. Aan beide uiteinden van de tafeltjes zitten ook drie haakjes voor BBQ tools. Het is een Black uitvoering, maar Weber voert een aantal verschillende modellen die ook in rvs uitstraling verkrijgbaar zijn, met verschillende deurtjes, achterwandjes en zelfs zijbranders.

Dat we de goedkoopste patio BBQ van Weber in handen hebben merken we tijdens de opbouw. Het onderstel is veel simpeler van opzet dan in de modelseries boven deze Spirit. Dat is niet erg, want daar betaal je voor. Zo zijn de schroeven ook niet in kleur mee gespoten, wat we wel bij de duurdere series zien.

En toch is deze Weber Spirit Original E-210 enorm stevig. Zelfs het kastdeurtje dat erin zit, is dubbelwandig om deze meer stevigheid mee te geven. Weber heeft dus zeker niet op constructiekwaliteit bezuinigd.

Achter de dubbelwandige deur is ruimte om de gasfles op te bergen. Maar dan moet je geen 10 liter Benegas Gaslight fles hebben. Qua breedte kom je wel weg, maar qua hoogte niet. Laat het aan onze Henk om daar meteen een oplossing bij te hebben. Gewoon met een spanbandje aan de zijkant van de BBQ hangen. De zijwanden zijn bolvormig naar binnen waardoor je voldoende steun hebt voor de fles. Alleen hangt hij dan wel in het zicht. Koop dus een mooi spanbandje ;-).

De Spirit series maakt nog gebruik van een wat oudere generatie knoppen, met daarop in rood het bekende Weber bolletje. Ik geef het toe, ik ben helemaal weg van die knoppen. Ze zijn dan wel wat smal, ze zijn heel duidelijk in gebruik. Ze zijn ook heel netjes gepositioneerd en het bedieningspaneel is niet volgedrukt met informatie. Iets dat we vooral bij goedkopere BBQ’s veel zien. Alles is gewoon mooi clean.

Het Weber logo zelf is ook mooi verchroomd op de dubbelwandige deksel geplaatst. En op de deksel vinden we ook de thermometer met een temperatuuraanduiding in zowel graden Celsius als graden Fahrenheit. Dus wil je een Amerikaanse bereiding volgen, kan dat. De kap heeft een plastic handvat. Daar merk je dan toch dat je de goedkoopste serie in handen hebt.

Het enige dat negatief opvalt is dat de achterkant van deze BBQ open is. Je moet de ‘premium’ uitvoering kopen om een dichte achterwand te hebben. Een kastje met open achterwand is gewoon niet heel handig.

En tenslotte, vier wielen waarvan twee met rem. Allen van plastic, maar meer wielen dan bij de Weber Spirit II series en dat is wel zo fijn.

De Branders

Weber heeft inmiddels heel wat ervaring onder de kap. Dat begint met de brandertechniek. Er lopen twee buizen in de lengterichting weg, maar ook horizontaal zien we vlammen achterin de bak. Alles voor een optimale en snelle verhitting. De branders zijn bovendien voorzien van speciale, fijnmazige roosters. Deze moeten insecten uit de branders houden om zo verstoppingen te voorkomen. Handig!

Weber heeft gekozen voor een elektrische ontsteking. De batterij die nodig is, wordt al bijgeleverd. De ontsteker die Weber gebruikt is afkomstig van Quickliter en werkt enorm prettig.

Flavorizer Bars

Boven de branders zitten, wat Weber noemt, de flavorizer bars. Beschermkappen voor de branders die voorkomen dat het vet meteen begint te branden. Wel helpen ze het vet sneller te oxideren voor dit in de opvangbak valt. De rook die hierbij vrij komt, slaat weer terug op het eten waardoor je ook op een gas BBQ toch een beetje een rooksmaak krijgt. Webe heeft echt al naam weten te maken met deze techniek. In de praktijk merk ik vooral dat ik een mooi, licht BBQ geurtje in de tuin heb hangen, zonder dat ik hoef te klooien met rook. Geur is een groot deel van de smaakbeleving. Ga ik vlees echt met een rookbox bereiden op deze BBQ, dan heeft dat toch veel meer effect dan wat de Flavorizer bars doen maar… het is nog altijd beter dan een BB op gas waarbij het vet meteen weg wordt gevoerd.

Leuk detail is het vetopvangbakje. Weber maakt aluminium bakjes voor in dit bakje. Zo heb je weinig schoon te houden omdat je het aluminium gewoon weggooit. Bovendien zit het bakje een aardig eind onder de branders zodat de kans op vlamvatten erg klein is.

Roosters

Weber bespaart niet op de roosters die in de Weber Spirit Original E-210 liggen. Gewoon, echt gietijzer. Met hele dikke ribben zoals we dit gewend zijn van Weber. Door gietijzer meteen goed op te stoken, voorkom je dat voedsel aan het rooster gaat kleven. In plaats daarvan schroeit het meteen dicht en krijg je die heerlijke karamelkleurige grillstripes die we allemaal zo graag zien. Het maakt niet uit hoe goedkoop of duur een grill is, zonder gietijzer moet je eigenlijk niet willen werken.

De Weber Spirit Original E-210 maakt geen deel uit van de groep BBQ’s van Weber die met het GBS systeem overweg kunnen. Daarom zie je geen uitneembare cirkel in het rooster zitten. Bovendien lijkt de hoogte tussen het rooster en de branders ook wat beperkt om goed met GBS accessoires te kunnen werken onder deze kap. Dan moet je dus echt naar de Spirit II series van Weber.

Het totale roosteroppervlak bestrijkt 52×45 centimeter. Er zit een ook draadrooster bij dat wordt verkocht als warmhoudplankje. In de praktijk is dit gewoon een extra kookzone van 52×12 centimeter. Het is immers de heetste plek onder de kap maar… vooral in de zin van een heteluchtoven. Zeer indirecte hitte dus en perfect om bijvoorbeeld een stokbroodje af te bakken. Daarmee heb je ruim voldoende oppervlak om te grillen voor 4-5 personen. Meer als niet iedereen tegelijk een hamburger verwacht. Een klein feestje is dus ook prima te doen op deze BBQ.

Energieverbruik

Op de doos zit een grote, groene sticker. Deze Weber Spirit Original E-210 is echt alleen voor de Nederlandse markt gemaakt. Dat is belangrijk, want de gemiddelde luchtdruk in Nederland is toch anders dan wanneer je gaat grillen op grote hoogte in een land als China. Je wilt namelijk mooie, blauwe vlammen uit de branders zien komen. Zo weet je dat het gebruikte gas optimaal wordt omgezet in warmte.

De Weber Spirit Original E-210 heeft wel een redelijk grote opening achterop zitten. Groter dan bij Europese merken. We kunnen het niet hard meten, maar infrarood foto’s laten zien dat hier flink wat warmte weglekt. Ga je met een rookdoosje werken, zal de rook ook wat vlotter ontsnappen.

Gebruikservaring

Mijn grootste ergernis bij gasbarbecues is vet dat gaat branden. Zeker wanneer je hamburgers en speklappen gaat grillen. De constructie die Weber gebruikt is zo ontwikkeld dat vet niet snel in brand zal vliegen, tenzij je hamburgers en speklappen vrijwel tegen de achterwand aan legt. Liggen die dingen een beetje in het midden, is er niet echt iets om je zorgen over te maken.

De Weber Spirit Original E-210 is bovendien snel op temperatuur. Het voorverwarmen (tot 260 graden onder de kap) duurt ongeveer 6 minuten. Daarna kun je al beginnen met de bereidingen op de barbecue.

Doordat je een flinke kap krijgt, is het mogelijk om ook grotere stukken te branden. Door één brander te gebruiken kun je zelfs low & slow gaan. Ook een bierkip is een optie, mits op een blikje meteen op het rooster. Gebruik je een speciale houder, komt de kip al snel te hoog uit. Wil je echt flink met accessoires aan de slag gaan, adviseer ik toch om minimaal de Weber Spirit II series te kiezen.

Veiligheid

Qua veiligheid hebben we niets te klagen. Het plastic handvat blijft mooi koel evenals de onderbouw. Alleen de kap zelf wordt heet en dat is volkomen normaal bij dit soort BBQ’s. Wij bestempelen dus Weber Spirit Original E-210 dus als zeer veilig.

Schoonmaak

Qua schoonmaakgemak heeft Weber een volledig andere aanpak dan bijvoorbeeld een Campingaz. Ja, de roosters passen allemaal met gemak in de vaatwasser. Bovendien mag je op het gietijzer los gaan met een staalborstel.

Wil je de bak zelf schoonmaken, is het handig dit gewoon met een sopje te doen. Weber heeft hier ook wat speciale tools voor in de verkoop en geeft veel informatie in de documentatie. Tip van onze kan, zet een lege emmer onderin de BBQ en haal het vet opvangbakje even weg. Dan kan het sop mooi in de emmer druipen.

Conclusie: Weber Spirit Original E-210 BBQ

De Weber Spirit Original E-210 is het instapmodel voor de spirit series. Een barbecue waarmee je in 99% van de tijd al je bereidingen prima kun maken. Alleen als je echt culinair wilt gaan doen met leuke accessoires, zal de Weber Spirit Original E-210 te beperkt zijn qua mogelijkheden. Hoe dan ook, hij ziet er goed uit en voelt stevig aan. Wij durven te zeggen dat je hier jaren plezier van gaat hebben.

1 reactie

 • Hallo,

  In de Weber Spirit E-210 Original past geen BeneGas Light van 10 kg schrijft u in uw review (vanwege de hoogte van 57,1 cm). Past die van 7,5 kg er wel in (hoogte 46,8 cm)? Of is die van 5 kg (hoogte 38,4 cm) de enige die er in past?

  Is de Primagaz EasyBlue (5 kg, h 47 cm) of EasyBlue Plus (6 kg, h 48 cm) ook geschikt?

  Bvd, mvrgr,
  Christian

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.