Intratuin Marinade Spuit Verpakking

Test: Intratuin Marinade Spuit


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Marinade Spuit van Intratuin met 3.5 sterren.

The Good
 • Zeer compleet
 • Fijne naald
 • Goed te hanteren

The Bad
 • Geen informatie of hulpmiddelen om de spuit schoon te maken
 • Geen informatie over veiligheid gebruikte materialen

Ik maak dan weleens een tikfoutje, er is één ding dat ik wel weet en de verpakkingenontwerper van de Intratuin niet… Marinadespuit is één woord. Meestal zijn taalfouten in huismerkproducten het eerste signaal dat we met een slecht, Chinees product te maken hebben. De prijs onderstreept dit, maar wellicht weet de Intratuin Marinade Spuit toch […]

Ik maak dan weleens een tikfoutje, er is één ding dat ik wel weet en de verpakkingenontwerper van de Intratuin niet… Marinadespuit is één woord. Meestal zijn taalfouten in huismerkproducten het eerste signaal dat we met een slecht, Chinees product te maken hebben. De prijs onderstreept dit, maar wellicht weet de Intratuin Marinade Spuit toch te verbazen ;-).

Alternatieve merken

Wij kochten deze spuit bij Intratuin, maar precies hetzelfde model lijkt bij verschillende andere merken ook verkocht te worden. Hoewel de verpakking misschien afwijkt, kan deze review ook gelezen worden voor de volgende marinadespuiten:

 • Emga Marinadespuit
 • Rosle Marinadespuit
 • Landman Selection Marinadespuit
 • Harlem BBQ Marinade Spuit
 • The Bastard Marinade Injector SS
 • Point-Virgule Marinade Injector PVB-BBQ-0207
 • Intratuin Marinade Injector (zoals ze hem dan weer online noemen)

De kleurtjes wijken hier en daar af, maar de constructie is exact hetzelfde. De spuit is zelfs in het blauw op TV te zien. In het vierde seizoen van The 100 op Netflix maken ze er regelmatig gebruik van.

Unboxing

Intratuin levert haar marinadespuit in een kartonnetje met een stukje plastic. Om ruimte te besparen, zit de holle naald in het reservoir van de spuit. Een handleiding ontbreekt. Een simpel borsteltje om de spuit schoon te maken was een prettige toevoeging geweest.

Intratuin Marinade Spuit Onderdelen

Waarom inspuiten?

Marinades kun je op twee manieren gebruiken. Je kunt ze in het vlees spuiten, of het vlees ermee insmeren / aflakken. Die laatste strategie is het gemakkelijkst omdat je dan geen marinadespuit nodig hebt. Toch is dit veruit de slechtste manier om vlees te kruiden.

De olie die de basis voor de marinade vormt, zal namelijk van jouw vlees afdruipen. Landt dit op jouw mooie kooltjes, slaat dit als damp (niet rook) op het vlees en krijg je een beetje een Esso aroma aan dat mooie stukje kip. Toch een beetje jammer.

Is marinade dan altijd fout? Zeker niet! Ga je vlees in de pan braden, is het juist gezonder om te kiezen voor het marineren van het vlees. Vet/olie in de pan bereikt enorme temperaturen. Als dit alleen aan het vlees zit, koelt het vlees de vetten / oliën. Wanneer deze verbranden, kunnen er voor het lichaam slechte stoffen ontstaan. Ga je vlees in de pan leggen, is het dus altijd verstandig het vlees te marineren in plaats van gewoon maar wat olie of vet in de pan te spuiten.

De holle naald

De holle RVS naald is eigenlijk meteen het belangrijkste onderdeel van de marinadespuit. In tegenstelling tot naalden voor medisch gebruik, is de naald niet open aan de voorkant. De kans dat je een stuk vlees treft met een ader erin is niet zo heel groot en dat is waar medische naalden voor zijn gemaakt.

In plaats daarvan, zitten twee openingen op verschillende hoogten naast de punt. Je kunt immers alleen de ruimte vullen die je met het insteken van de naald hebt gemaakt, dus dit is een prima strategie.

Intratuin Marinade Spuit Holle Naald

Stel nou, je hebt een krachtig, groot stuk vlees. Bijvoorbeeld om pulled pork te maken. Je ziet de ader zitten en denkt deze mooi te kunnen gebruiken om in één keer het stuk te marineren. Vergeet het maar! Dan moet je dus een spuit met een opening aan de voorkant hebben. Alleen in die situatie wil je liever een medische spuit gebruiken.

Waar je wel rekening mee moet houden met de marinade, zijn stukjes. Zo is het erg populair om gedroogde stukjes uit en knoflook in kant-en-klaar marinades te stoppen. Deze stukjes verstoppen de spuit, dus daar heb je niet zo veel aan. De marinade zal dan eerst even door een zeefje moeten. Opvallend genoeg heeft Intratuin een mooie selectie aan marinaderecepten op de eigen site staan, die niet door de eigen Intratuin Marinade Spuit kunnen.

Reservoir

Het reservoir is van doorzichtig plastic gemaakt met een duidelijke, zwarte opdruk. De aansluiting naar de naald is dubbel uitgevoerd. De naald draai je op een draaisysteem. De naald zit zo strak datje eigenlijk het systeem los moet schroeven om de naald weer van het reservoir te verwijderen. Er zijn een soort van rubberen sluitingen gebruikt. In hoeverre het gebruikte (siliconen) rubber en de plastics vrij zijn van schadelijke materialen wordt niet gecommuniceerd door Intratuin. Ditzelfde geldt ook een beetje voor de drukker. Ook hier plastics en een soort van siliconenrubber.

Intratuin Marinade Spuit Compleet

Schoonmaken

Kan de Intratuin Marinade Spuit in de vaatwasser? De verpakking zegt er helemaal niets over. Je krijgt totaal geen uitleg over hoe je dit product schoon moet maken. Onze tip? Die hem in ieder geval niet in de vaatwasser. Het is een constructie met verschillende materialen, dus de kans is niet heel groot dat dit goed gaat. Gewoon met de handwas dus. Wat zeepsop naar binnen trekken en weer naar buiten spuiten. Dit een paar keer doen, uit elkaar halen en dan lekker laten drogen. Dat is ons advies, maar kom gerust met betere ideeën. Wij lopen ook maar wat aan te klooien met dit ding.

Conclusie Intratuin Marinade Spuit

De Intratuin Marinade Spuit is één van de goedkopere opties in het schap, maar zeker geen slechte. Dat bewijs leveren de ‘echte’ merken die precies hetzelfde spuitje verkopen. De spuit sluit goed af en is prima schoon te houden. Toch is het jammer dat er niet een stukje documentatie bij zit. Alleen al met informatie over het schoonhouden van de spuit. Om te bevestigen dat er geen gevaarlijke, chemische materialen in zijn gebruikt waardoor we licht gaan geven etc. Daar zou ik toch graag een kwartje meer voor betalen. Dan is deze marinadespuit namelijk nog steeds de goedkoopste optie. En natuurlijk mag je er vanuit gaan dat er wetten zijn, maar Intratuin koopt het spul ook maar gewoon ergens in.

Slotwoord

Waarom tik ik toch steeds Intratuin Marinade Spuit in plaats van Intratuin Marinadespuit? Er is altijd nog zoiets als de vindbaarheid van dit verhaal. Tik je klakkeloos de naam over van het product, willen we graag dat je deze review voor je neus krijgt :-).

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.