Wijnreview: 2017 Domaine du Tariquet Sauvignon Blanc, IGP Cotes de Gascogne, France


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
 • Breed inzetbare wijn
 • Rond in de mond
 • Mild met een heerlijk zuurtje

The Bad
 • Geen

Domaine du Tariquet is het wijnhuis van winnaars, een prijswinnaar die zelfs in het assortiment van de KLM is opgenomen. Als dat je al niet in hogere sferen brengt...

De 2016 Sauvignon Blanc werd beloond met een Gold Medal Gilbert & Gaillard. Deze Sauvignon, geplant in het zuidwesten van Frankrijk, onthult een heerlijke bloemige wijn met een zacht zuurtje, een suggestie van rijpe druiven die fruitig fris proeft vanaf de eerste slok.

Tariquet is uitgegroeid tot een wereldwijd merk, het is het grootste familiebedrijf (qua wijngaard) in Frankrijk tot op de dag van vandaag, met ongeveer 1000 hectare aan wijnstokken en 9 miljoen verkochte flessen per jaar. Maar zoals ieder succesverhaal begint een verhaal bij het begin, heel lang geleden…

De Wijngaard

Iedere wijngaard heeft zo haar geschiedenis. De éen rijkt diep de middeleeuwen in, de ander is even fris als een Chenin Blanc. De geschiedenis van Domaine du Tariquet en de de familie Grassa gaat terug tot 1912, langer dan een eeuw geleden. Deze familie uit Éauze in de Côtes de Gascogne in het Zuid-Westen van Frankrijk , kwamen uit Erce, aan de Pyreneeën.

Wat je van beren leren kan

Daar aan de voet van de bergen was de  ‘vader’ van Domaine du Tariquet, meneer Artuad, geen bekende met wijn. Sterker nog, hij hield zich in het geheel niet bezig met wijnen. Hij was berentrainer. Ja, in die tijd leefden er bergberen in de Pyreneeën. Hij handelde en trainde deze beesten. Iets wat tegenwoordig natuurlijk uit den boze is, was des tijds heel gewoon. Artuad reisde met zijn twee beren de hele wereld rond en kwam uiteindelijk terecht in Amerika. Hier woonde hij en zijn gezin een tiental jaren, tot hij weer verlangde naar zijn Frankrijk.

Hij besloot naar Frankrijk terug te keren en kwam bij toeval het landschap en de wijngaard van Tariquet tegen. De wijnstokken waren dat jaar nog vernietigd door phylloxera en alleen zeven hecatare aan land, wat ooit een bloeiende wijngaard was, bleef over. Samen met zijn zoon Jean Pierre die hij uit de VS overhaalde, kocht hij het landgoed. Jan Pierre en zijn vrouw kregen een dochter Helene en vele jaren later ontmoette Helene Pierre Grassa; drager van de familienaam van het langgoed.

Sinds die jaren ‘Le Tariquet’ een familiebedrijf van de familie Grassa. In het begin van Hélene en Pierre Grassa. Zij waren vooral bezig om fantastische Armagnacs te maken. Daarna namen hun kinderen het over. Dat waren fanatieke wijnmakers die het Domaine hebben omgebouwd om er de beste witte wijnen te maken die vandaag de dag per post bij de redactie werden bezorgd.

 

De Druif

De Sauvignon Blanc is een druif die wereldwijd bekend is. In de 18e eeuw al, verspreide de druif zich met emigranten naar Spanje, Noord Italië, Nieuw Zeeland, Chili, de VS en Zuid Afrika. Toch is op de dag van vandaag de druif het meest bekend vanuit haar oorsprong uit Gironde en het Loire gebied uit Frankrijk. Voor Noord-Franse wijnen proeft de Sauvignon Blanc fris en droog, uit de warmere, zuidelijke gebieden is de druif en haar wijn veel zachter van smaak.

Opsomming

 • Wijnboerderij: Domaine du Tariquet
 • Naam van de wijn: Sauvignon
 • Vintage: 2017
 • Benaming: IGP Côtes de Gascogne
 • Herkomst: Zuid-West
 • Kleur: witte wijn
 • Druivensoort: 100% Sauvignon Blanc
 • Terroirs: kalkhoudende kleigrond en getaand zand
 • Oogst: bij volledige rijpheid
 • Wijnbouw: duurzaam
 • Vinificatie: Traditioneel met inheemse gisten
 • Rijping: in tanks

 

De test

De schroefdop, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant ontneemt het wat magie, aan de andere kant is het wel erg gemakkelijk. Zowel bij het openen als het bewaren van de wijn. Neem je voorkeur.

De kleur van de 2017 Domaine du Tariquet Sauvignon Blanc zou ik omschrijven als helder, goud en geel. De neus is frisbloemig, of zelfs grasachtig, licht fruitig zoals appels en perzik. Rustig dankzij het lagere alcohol percentage.

In de aandronk is de Sauvignon Blanc licht fris van smaak, rond én valt direct goed dankzij de zachtheid en mildheid die de rijpere druiven met zich meebrengen. Exotische tinten met een verrukkelijk zuurtje.

Conclusie

De 2017 Domaine du Tariquet Sauvignon Blanc is een echte aanrader. Geen wonder dat de 2016 variant in de prijzen viel. Sommige wijnen moet je eerst even doorproeven, aan wennen. Dat is bij du Taiquet niet het geval. De wijn is direct op smaak van de eerste slok. Een zalige wijn die een goede gesprekspartner is, maar uiteraard ook niet misstaat bij wat witvis of wit vlees.

Domaine du Tariquet Sauvignon Blanc 2017 is ons aangeboden door LFE en verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels, met een adviesprijs van € 6,95 in een nieuw etiket. Een leuk weetje is dat de KLM de wijnen van Domaine du Tariquet al verscheidene keren opgenomen in haar on-board assortiment.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.